Over Tilda

(36 jaar oud, getrouwd met Tim en moeder van Livia (4) en baby Emmi)

Tilda ProfielAls jong meisje heb ik al vroeg in mijn leven mogen ervaren hoe fijn het is als iemand oprecht geïnteresseerd is in jou en echt naar je verhaal luistert. In mijn leven was er iemand die mij altijd een luisterend oor bood en dat was mijn oma. Zij fungeerde niet alleen als liefste oma, maar nam ook regelmatig naast mij plaats op de bank en luisterde naar allerhande verhalen.

Naarmate ik ouder werd, veranderde de verhalen in steeds serieuzere onderwerpen. Één ding bleef consistent: het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Standaard stonden er een pot thee en Frou Frou koekjes op tafel. Die koekjes zijn voor mij symbolisch geworden door de jaren heen. Ze staan symbool voor de openheid, het respect en de authenticiteit waarmee ze altijd naar mijn verhalen luisterde en antwoord gaf op mijn vragen. Dit gevoel wil ik mijn cliënten ook geven en daarom heb ik mijn praktijk Frou Frou Begeleiding genoemd. ‘

Foto oma met theepot

Therapeut

Ik werkte voordat ik therapeut werd, als doktersassistente bij de afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Hier heb ik veel gesprekken gehad met vrouwen over hun problemen en angsten. Deze gesprekken begonnen een steeds meer begeleidend karakter te krijgen. Ik merkte dat dit aspect van het werk mij het meeste aansprak. Ik begon te dromen van een eigen praktijk.

Na mijn bevalling bevond ik me in een situatie die alles behalve een roze wolk was. Ik snapte niet wat mensen daarmee bedoelden en voelde me een slechte en ontaarde moeder. Waarom kon ik niet zo genieten als andere moeders? Waarom was ik niet euforisch zoals je dat altijd ziet om je heen, op televisie en social media? Na een paar maanden werd bij mij de diagnose “postnatale depressie” vastgesteld. Aan de ene kant was het een enorme klap in mijn gezicht, anderzijds voelde het als een opluchting.

Eindelijk snapte iemand wat er met me aan de hand was. De weg die ik daarna aflegde was eenzaam en zwaar. Ik worstelde met het moederschap en de donkere wolk die continue boven mijn hoofd leek te zweven. Nergens vond ik aansluiting bij hoe ik me voelde. Ik wilde dolgraag iets lezen over andere moeders die ook zoiets hadden meegemaakt. Het enige wat ik vond, waren enorme boekwerken. Met een gigantische hoeveelheid pagina’s. Ik kon me er absoluut niet toe zetten om dit alles te lezen.

Boek schrijven

Uiteindelijk is het me gelukt om deze depressie te verdrijven en heb ik besloten zelf een boek te schrijven over mijn ervaringen en bevindingen in de hoop hier zoveel mogelijk moeders mee te helpen. Ook wilde ik graag andere moeders helpen, zoals ik zelf ben geholpen: in één op een coachsessies. Ik ben ervaringsdeskundige en weet als geen ander wat je nu doormaakt. Lieve moeders: ik begrijp jullie eenzaamheid, het schuldgevoel en de wanhoop die daar nog eens bovenop komt. Vanuit mijn expertise als therapeut, mijn ervaring met een postnatale depressie en het moederschap, coach ik je de positieve kant op. Waar een toekomst wacht zonder depressieve en wanhopige gevoelens. Ik help je het beste uit jezelf te halen, want de kwaliteiten heb je allang in huis!