March 26, 2024
Tips voor het zoeken naar goede kraamzorg
Hoe vind je kraamzorg die goed bij jou past?
Kraamzorg is iets heel unieks. Zoals het bij ons in Nederland is geregeld, is het bijna in geen enkel land ter wereld geregeld. Je krijgt na de bevalling iemand bij je in huis die je met alles ondersteunt en begeleid als je net een of meerdere kindjes hebt gekregen. Best bijzonder dus. Het is goed om van te voren te kijken welke kraamzorgorganisatie het beste bij je past. Allereerst, omdat je zorgverzekering bepaalde contracten heeft afgesloten met deze kraamzorgorganisaties. Als je zeker wil weten of je kraamzorg vergoed wordt, is het verstandig om even contact op te nemen met je zorgverzekering.
Wat zijn jouw voorkeuren voor kraamzorg?
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken, naar wat je persoonlijk voorkeuren zijn. Niet elke kraamverzorgster past bij jou. Weet je van te voren zeker dat je borstvoeding wilt geven? Dan is het raadzaam om een kraamzorginstantie te zoeken die veel deskundige kraamverzorgsters in huis heeft, die je daarmee kunnen helpen. Sommige kraamverzorgsters zijn ook opgeleid tot lactatiekundige bijvoorbeeld.
Geen gepush door kraamzorg
Andersom is het ook belangrijk. Weet je voor je gaat bevallen al, dat je geen borstvoeding wil geven, dan is het fijn dat je kraamzorg bij je thuis hebt die dat niet gaat pushen bij jou of je partner. Ik hoor vaak van moeders in mijn praktijk, dat ze een kraamverzorgster hebben gekregen die hun besluit niet serieus neemt of zelfs accepteert. Dan voel je als mama constant naar en ook schuldig over het feit dat je geen borstvoeding geeft. En dat hoeft helemaal niet. Je mag die keuze gewoon maken, lieve mama.
Kijk ook naar wie jij bent en waar je behoeftes liggen
Ook is het belangrijk om bij de intake aan te geven waar je behoeftes liggen. Wil je een praktische kraamverzorgster die vooral lekker van doorpakken houdt. Of ben je zelf een gevoelige mama die behoefte heeft aan empathie, mededogen en een fijne gesprekspartner. Zelf geef ik trainingen aan kraamverzorgsters om dit soort gesprekken goed aan te leren, maar ook om vroeg signaleren van een postpartum depressie te bewerkstelligen.
Wat als het niet klikt mets de kraamzorg?
Stel, je kraamweek is begonnen en je merkt dat het ondanks al je goede voorbereidingen, toch niet klikt met je kraamverzorgster? Bel dan naar je kraamzorg bureau en vraag om een andere kraamverzorgster. Je hoeft je kraamweek niet “uit te zitten” met iemand waar je geen affiniteit me hebt of je niet bij je op je gemak voelt. Het is heel naar voor jullie als gezin als je je kraamverzorgster liever kwijt dan rijk bent. Het is belangrijk dat je een goede kraamweek hebt, waarin je ondersteuning, begrip en empathie vindt. Zodat je later met ene fijn gevoel op deze kraamweek terug kan kijken.
Mijn eigen verhaal met kraamzorg
Zo had ik zelf twee keer een hele fijne kraamverzorgster, waar ik heel veel fijne gesprekken mee had. Maar, zij moest uit zorg na zes dagen. Doordat ik bij de oudste een postpartum depressie had, kreeg ik verlenging en dus een andere kraamzorg in huis. Dit was geen succes. Ze kwam binnen met de opmerking: ”ik moet vandaag eerder naar huis, want mn kind moet naar zwemles. Dat is geen probleem, toch? ’Vervolgens zat ze constant op hara telefoon en raffelde ze haar to do list af. Zonder naar mij te kijken en of het wel goed met me ging. Onbegrijpelijk. M’n oudste wordt bijna tien en ik kan nog de irritatie voelen, als ik eraan denk. Kortom: chose wisely. De was goed voelt voor jou en je gezin als het op kiezen van kraamzorg aan komt.
Any questions?
Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik beantwoord ze graag voor je.