Mom shaming: het komt vaker voor dan je denkt

February 14, 2023

Momshaming: het komt veel vaker voor dan je denkt

momshaming, ongevraagde adviezen

Momshaming: het komt veel vaker voor dan je denkt

Momshaming, de moedermaffia, online trollenlegers, het komt allemaal op hetzelfde neer: moeders die andere moeders naar beneden halen, ze een rotgevoel bezorgen of soms zelfs een slechte moeder noemen. Het gebeurt elke dag en overal. Op het schoolplein, in de sportschool, bij het ophalen in het kinderdagverblijf, de supermarkt, you name it, I’ve heard it. Maar ook op social media wordt er wat afgeshamed. Ik sta er dagelijks van te kijken, wat moeders elkaar allemaal toebijten onder publieke posts. Ook onder postst waar duidelijk is dat de mama in kwestie zich heel kwetsbaar opstelt. Waar komt dit vandaan en waarom gebeurt dit anno 2023 nog steeds?

Moeder worden is een bijzondere reis

Moeder worden is een hele mooie en bijzondere reis vol obstakels, valkuilen en prachtige momenten die elkaar in rap tempo afwisselen. Het begint al als je net zwanger bent. De meningen over wat je wel en niet mag eten, maar ook de vaak ongevraagde comments over de omvang van je buik (“weet je zeker dat het er geen twee zijn?”) of de leeftijd waarop je zwanger bent (“jemig, zo jong, een kind krijgt een kind”). Dot soort onnodig commentaar maakt de meeste moeders onzeker en neemt ene hoop vreugde weg. Terwijl je als je zwanger bent, zeker als je na een lang fertiliteitstraject eindelijk zwanger bent, vooral blij wil zijn en genieten. Dat lukt dan vrij moeilijk, als je constant gemomshamed wordt.

“Ga je voor een elftal ofzo?”

Ook de hoeveelheid kinderen die je krijgt als mama is onderwerp van maatschappelijke  discussie. Je lijkt als moeder soms wel publiekelijk eigendom van anderen. “Hoezo heb je maar een kind? Dat is toch zielig?” Of: ’Vijf kinderen! Waarom zoveel? Ga je voor een elftal ofzo?’ Om de mama in kwestie met een naar en vaak ook verdrietig gevoel achter te laten. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel impact dit op ons moeders heeft.  “Ach, het zijn maar woorden” schreef iemand ooit. Make no mistake: woorden zijn net zo schadelijk als een wapen. Bepaalde uitspraken of ongevraagd commentaar kan voor jou als mama, als een mes door je ziel snijden. Het moet stoppen en het liefst vandaag nog.

Ongevraagde adviezen

De ongevraagde adviezen vallen ook onder deze categorie. Hoeveel mama’s geen ongevraagd commentaar krijgen op hun manier van opvoeden of op hun opvoedstijl. En dan heb ik het nog niet eens over de keuze tussen fles- en borstvoeding. Hallo borstvoedingsmaffia, hou eens op! Het is bizar. Alsof er maar een juiste manier is om je kindje(s) op te voeden. Welnee! Elk kindje heeft iets anders nodig. Tuurlijk zijn er een paar dingen die ze vaak gemeen hebben, maar de meeste kinderen hebben allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing. Die je helaas niet bij de geboorte bij je baby krijgt, dus moet je die manual zelf zien te ontwikkelen, elke dag weer opnieuw. Dan is het niet helpend, als er negatief commentaar komt op hoe jij dingen aanpakt. Ik ben dan ook voor mombracing: het ondersteunen en positief empoweren van andere moeders.

Help die strugglende mama

Zie je een mama strugglen in de supermarkt? Vraag of je haar kan helpen. Loop je op straat langs een mama met een driftige peuter, knik haar bemoedigend toe of zeg iets als: ’herkenbaar hoor, ik liep gister ook zo.” Het zijn kleine attenties, die een mama al een hele fijn gevoel kunnen geven. Zelf benoem ik vaak hoe goed andere moeders het doen. Of geef ik complimenten over hun manier van aanpak, hun outfit, make-up, hoe ze in het leven staan, etc. Je ziet een mama dan zichtbaar oplichten of opfleuren.  Het is fijn om een complimentje te krijgen. Om even te horen dat je het goed in het moederschap. Dat je een goede moeder bent. Het mooiste is natuurlijk, als je dit gevoel ook uit jezelf kan halen als mama. Sommige mama’s hebben hier hulp bij nodig en dat is helemaal oké. Wat ik belangrijk vindt, is dat we ons allemaal bewust worden van momshaming en dat je misschien, zonder dat je het zelf doorhebt, onbewust ook wel eens een mama hebt gemomshamed. De reden waarom er veel bekritiseerd wordt, is vaak omdat deze mama’s zelf erg onzeker zijn over zichzelf. Dit projecteren ze dan op de buitenwereld, oftewel op andere moeders. Tegenwoordig kan je vanaf je beeldscherm makkelijk onder een insta post of op een publiekelijke pagina je gal spuwen. Doe het niet. Alsjeblieft, stop ermee. Het is zo niet nodig en bovendien: heel onaardig.

Laat 2023 het jaar van de mamaliefde worden

Laat deze blog een eye opener zijn, om het niet meer te doen. Draai het eens om, hoe zou jij het vinden om voortaan leuke complimentjes van een andere mama te ontvangen, in plaats van kritiek? Of hoe zou het voor jou zijn om aan je eigen onzekerheden te werken, in plaats van ze te projecteren op een andere mama en haar hiermee te ketsen? Dat is vele malen fijner, lijkt me. Mombracing zou een nieuwe way of life mogen worden, als je het mij vraagt. Dus laten we de handen ineenslaan en met elkaar afspreken dat we elkaar gaan ondersteunen en empoweren. No more momshaming. Laat 2023 the year of mombracing and momlove worden. Samen staan we sterk!

Wil je hulp?

Merk je dat je als mama vaak onzeker bent en dat je hier graag aan wil werken? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik was ooit die onzekere mama en begrijp je als geen ander. Ik ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk