Postpartum klachten

January 31, 2024

De meeste van deze postpartum klachten klachten hangen nog in de taboesfeer

postpartum klachten, postpartum veranderingen, urine incontinentie

Vijf postpartum klachten waar meer aandacht voor mag komen

Er zijn van die dingen waar je als mama voor de bevalling nog niet over gehoord of wellicht over nagedacht hebt. Dat komt onder andere omdat veel onderwerpen nog in de taboesfeer hangen. Zo zonde, want juist openheid over dit soort dingen, zorgt dat je je als moeder goed kan voorbereiden op niet alleen de bevalling, maar ook de hele periode daarna. Ik zie zoveel moeders in mijn praktijk die zeggen: “waarom heeft niemand me dit vertelt?” Hieronder deel ik de vijf postpartum klachten waar mijns inziens meer aandacht voor mag komen:

  1. Perineum klachten

Veel moeders die ik zie in mijn praktijk hebben tijdens de bevalling schade opgelopen ana hun perineum. Dan wel door een scheur, of doordat er een knip gezet is. De meeste vrouwen hebben hier zes tot twaalf weken na de bevalling last van. Bij andere vrouwen duurt dit herstel veel langer en zij ervaren veel problemen in dit gebied. Met name tijdens lichamelijke inspanning, maar ook bij huishoudelijke taken, vrijen, etc. Kortom: het is een veel voorkomend en vaak ook veel omvattend probleem. Het is voor veel moeders moeilijk om hierover te praten, met name omdat ze zich schamen en er niet over durven te praten. Heel begrijpelijk, maar dat hoeft echt niet, Je hebt hier niet voor gekozen, het is je overkomen. Erover praten helpt en als de perineumklachten niet over gaan: zoek professionele hulp!

  1. Het accepteren van je postpartum lijf

Voordat je gaat bevallen, vinden de meeste mama’s hun lichaam mooi. Je buik groeit, omdat je kindje daarin groeit. Je ziet veel mama’s die fotoshoots doen met hun zwangere buik om dit bijzondere fenomeen vast te leggen. Ook zijn er moeders die in de zwangerschap al moeite hebben met hun veranderende lijf. Die vinden die groter wordende buik niet perse heel mooi en kunnen niet wachten tot ze hun lijf “weer terug hebben.” Ook dit mag er zijn. Na de bevalling is je buk ineens leeg en flubbert hij vaak een beetje. Tel daar de striae, lekkende borsten en getormenteerde vagine bij op en je begrijpt: veel moeders hebben moeite met het accepteren van hun postpartum body. Dit komt heel veel voor en veel mama’s voelen zich dna ook onzeker zo na de bevalling. Als je jezelf dan ook nog vergelijkt met die ene vriendin die na zes weken weer in haar skinny jeans paste of die zogenaamde “insta perfect mom” die er een week na de bevalling alweer uitzet alsof ze nooit ene kind heeft gekregen, is het logisch dat je hier als kersverse mama onzeker van wordt.

  1. Urine incontinentie

Zestig procent van de moeders heeft na de bevalling last van urine-incontinentie. Een heel veel voorkomende klacht waar bijna niemand over praat. Ik had hier zelf ook enorm last van en schreef deze blog over. Naast urine-incontinentie komt ongewenst verlies van ontlasting ook veel vaker voor dan je denkt. Hier wordt vaak al helemaal niet over gesproken. Zo schrijnend, want juist deze mama’s hebben het zo nodig om hierover te praten. Je kan er niks aan doen. Het gebeur en je hebt er maar mee te dealen. Praat er over, met ene goede vriendin, je partner, de huisarts en als het niet beter gaat: zoek hulp bij ene goede bekkenfysio. Zelf onderging ik een ingreep (zie de blog hierboven) waardoor mijn urine-incontinentie stopte. Ik ben tot op de dag van vandaag nog steeds zo blij dat ik deze ingreep heb laten uitvoeren.

  1. Geen libido of angst voor seks

De meeste moeders krijgen zes tot acht weken na de bevalling de check-up bij de verloskundige en krijgen tijdens deze afspraak onder andere “groen licht” om weer te gaan vrijen. Sommige mama’s zijn hier heel blij mee, maar andere moeders denken: aan mijn lijf geen polonaise. Ik wil nog helemaal niet vrijen. Door de borstvoeding kot het libido vaak later pas weer op gang en je vagina is hierdoor ook ene stuk droger. Je hebt die eerste keren dus echt even wat glijmiddel nodig om de start van het vrijen aangenaam te maken. Ik maakte over dit onderwerp een podcast met Eveline Stallaart (seksuoloog). Deze vindt je hier. Hoe meer schade je als mama aan je perineum hebt opgelopen, hoe groter de kans dat je het spannend vindt om weer seks te hebben dat het pijn doet. Veel mama’s hebben hier moeite mee en durven hun grenzen niet aan te geven bij hun partner. Doe dit alsjeblieft wel. Want, eenmaal pijn ervaren bij het vrijen, neemt de kans op herhaling toe, omdat je (onbewust) de bekkenbodem aan blijft spannen. Angst voor seks na de bevalling komt veel vaker voor dan je denkt. Meer dan de helft van de moeders in mijn praktijk hebben hier last van (gehad) of van ene verminderd libido na de bevalling.

  1. Mentale onrust en piekeren

Veel mama’s worstelen met onrust, negatieve gedachten en piekeren na de bevalling. De enorme verantwoordelijkheid die je voelt voor je kindje, het slaapgebrek en de gierende hormonen spelen hierin ene grote rol. Maar, ook als je van jezelf ene perfectionist bent, de lat hoog legt en graag de touwtjes in handen houdt, is het voor jou als mama vaak moeilijk om dingen los te laten. Het resultaat is vaak: urenlang piekeren, terwijl je baby’tje gewoon slaapt. Zo vervelend en vooral: energie slurpend. Veel mama’s in mijn praktijk worstelen hiermee. De sleutel is: leren accepteren wat je niet kan veranderen. Op het moment dat je je negatieve emoties en gedachten kan laten zijn, zonder oordeel vind je rust. Veel mama’s voelen zich schuldig en praten hier niet over. Want, straks vinden ze me geen goede moeder of vinden ze me ondankbaar. Niks van dit alles is waar, lieve mama. Je voelt je nu gewoon even niet zo goed. Daar is wat aan te doen en niks om je voor te schamen. Echt niet!

Wil je hulp bij je postpartum klachten?

Herken je bovenstaande en denk je: ik heb hier hulp bij nodig? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp je als geen ander en ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk