Kindje verliezen

October 12, 2021

15 oktober is Pregnancy & Infant Loss Awareness Day

verlies van je kindje

Baby Loss Awareness Week – laten we de stilte doorbreken

Op 15 oktober is het Pregnancy & Infant Loss awareness day. Op deze dag staan we stil bij het feit dat een op de vier moeders en/of gezinnen een kindje verliezen. Dit kan gebeuren tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Beiden even tragisch en beiden vaak traumatisch voor de moeders en de gezinnen die dit moeten doorstaan. Veel moeders die een kindje verliezen voelen zich enorm schuldig nadat ze een kindje zijn verloren. Veel mama’s vragen zich af: hoe had ik dit kunnen voorkomen? Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik zie dit veel in mijn praktijk. Het schuldgevoel en de rouw gaan hand in hand en maken het voor ieder die dit overkomt, ongelofelijk zwaar.

 

Het is niet jouw schuld

De boodschap van deze blog is dan ook: het is niet jouw schuld, lieve mama. Je hebt hier niet voor gekozen, het is je overkomen. Geen enkele moeder zou dit hoeven doorstaan. Of het nu gaat om een (gemiste) miskraam, een stilgeboorte of een twintig weken echo die niet goed is. Je krijgt ontzettend moeilijke boodschap te verwerken. Je hebt er maar mee te dealen. Moeder Natuur besliste in jouw nadeel en van het ene op het andere moment, wordt je overmand door emoties. Overspoeld door verdriet en vaak ook ongeloof. Hoe heeft mij dit kunnen overkomen? Waarom moet mij dit gebeuren? Vragen waar je nooit antwoord op gaat krijgen en die de situatie niet makkelijker maken. Hoe begrijpelijk deze vragen ook zijn, onbewust maakt het schuldgevoel de last nog zwaarder om te dragen.

 

Taboe en stilte doorbreken

Veel moeders durven er niet pover te praten, als ze ene kindje hebben verloren. Ze schamen zich vaak en houden het voor zich. Dit zorgt ervoor dat het verliezen van een kindje nog steeds een taboe onderwerp is. En zo lang we deze stilte niet doorbreken, zal dit taboe ook blijven bestaan. Dus laten we er vandaag en natuurlijk ook ver daarna, stil staan bij de gezinnen die dit door hebben moeten maken. Laten we hun de ruimte geven om hun gedachten en emoties te delen. Het is zo ongelofelijk zwaar om dit mee te moeten maken. Luister naar deze vaders en moeders. Wees empathisch, warm en liefdevol naar deze rouwende gezinnen. Sommige gezinnen krijgen hier meermaals mee te maken, waardoor er vaak een trauma ontstaat. Zwanger worden na een miskraam of doodgeboren kindje is bijvoorbeeld al enorm beladen, maar als je zes keer een kindje bent verloren, is er vaak sprake van PTSS. Deze  moeders weten vaak niet meer hoe ze hiermee om moeten gaan. Als je dit dan ook nog alleen moet verwerken of het niet uit durft te spreken, wordt het een heel stil en eenzaam proces. Laten we de stilte dus voor eens en altijd doorbreken!

Groot verlies

Een dood geboren kindje (in welk stadium dan ook) is een groot verlies. Een verlies wat vaak niet op te vullen is voor deze papa’s en mama’s. Ze willen wel door met hun leven, maar weten vaak niet hoe ze de draad weer op moeten pakken. De eerste weken wordt er vaak nog wel begrip opgebracht, kan je thuis blijven van je werk, etc. maar, na een paar maanden wordt er van onze maatschappij vaak toch verwacht dat je weer doorgaat met je leven. Terwijl, rouw zich helemaal niet laat dwingen. Rouw doorloopt verschillende stadia . Prima dat werkgevers daar een termijn aan hangen, maar wees alsjeblieft ook empathisch als de betreffende ouders meer tijd nodig hebben om grote verlies te verwerken.

 

De baby’s eren die niet meer onder ons zijn

In mijn podcast “The Real Deal” praat ik met Eline Zwitser over hoe het voor haar was om haar dochtertje Skye bij 24 weken te verliezen. Het blijft een beladen onderwerp. Toch hebben Eline en haar man Stefan een hele mooie manier gevonden om hun dochtertje Skye te eren. Zo steken ze elk jaar kaarsjes aan op 15 oktober en haar verjaardag. En halen ze taartjes en vieren ze haar geboorte dag en uitgerekende datum als gezin. Het helpt hen enorm om hier op deze manier mee om te gaan. Laten we de baby’s eren die niet meer bij ons mogen zijn. Steek ene kaarsje aan, praat met ouders waarvan je weet dat ze een (of wellicht meerdere) kindjes zijn verloren. Sta hier bij stil en doorbreek het taboe. Niemand zou dit alleen moeten doorstaan.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en is het herkenbaar? Wil je praten over je verlies en hier mee om leren gaan? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk