borstvoeding, mama, mamacoach, geen roze wolk

October 8, 2024

Het is niet voor elke mama haalbaar

borstvoeding

Waarom borstvoeding niet zaligmakend is

Borstvoeding is een heet hangijzer onder moeders. Zodra je zwanger bent, wordt je  overstelpt met informatie over borstvoeding. Hoe het werkt, wat de voordelen zijn, hoe je het beste borstvoeding kunt geven, etc. Veel moeders geloven dat borstvoeding het summum is en dat als je flesvoeding geeft, je eigenlijk afdoet als mama.

Soms lopen dingen anders

Toch is het niet zo zwart wit, als je het mij vraagt. Want, ja: borstvoeding is prachtig en heel waardevol voor zowel jou als je kindje. Maar, soms lopen de dingen anders in het leven en blijkt dat borstvoeding geven je niet lukt. Bijvoorbeeld doordat je tijdens de bevalling heel veel bloed bent verloren en je gene reserves hebt om borstvoeding op te starten of vol te houden. Of: je tepels willen niet meewerken (hallo pijn!), ze zijn ingetrokken, etc. Of als je een HG zwangerschap hebt gehad en je uitgeput uit de zwangerschap komt. Niks van dit alles is jouw schuld. Je doet je best om borstvoeding te geven, maar soms lukt het gewoon niet.

Relatie tussen borstvoeding en PPD

Uit onderzoek aan de universiteit van Cambridge is gebleken dat de kans op een postnatale depressie lager wordt als je borstvoeding geeft. Maar, helaas verdubbelt de kans op een postpartum depressie ook als het je niet lukt om borstvoeding te geven. De moeders die wel borstvoeding wilden geven, maar bij wie het niet lukte, bleken uiteindelijk het hoogste risico op een postnatale depressie te hebben van alle onderzochte groepen. Dit zijn dingen die mijns inziens meegenomen moeten worden, als je je afvraagt of je borstvoeding wil geven of niet. Als je bijvoorbeeld een historie hebt met somberheids- en of angstklachten, zou ik dit al tijdens de zwangerschap goed met je psychiater/arts bespreken.

Wat is D-Mer?

Er is wordt nog heel weinig gesproken over D-MER: Dysphoric Milk Ejection Reflex) . wat dit inhoudt is, negatieve, sombere gevoelens die je als mama ervaart kort voor of tijdens het toeschieten van de melk. Het treedt meestal op binnen de twee weken na de geboorte. Ik had hier zelf ook enorm last van na de geboorte van mijn oudste. Zodra ik haar aanlegde voelde ik totale somberheid en depletie. De schaamte en het schuldgevoel die ik hierbij ervaarde, vraten me helemaal op. Na maanden kolven, spruw en een fikse borstontsteking later, stopte ik ermee. Ik kon niet meer. Ik voelde me een ontaarde moeder en diep schuldig naar mijn kindje toe. Nu weet ik: dit hoeft helemaal niet. Je faalt niet als moeder als je borstvoeding niet lukt. Je doet je best, meer kan je niet doen. Sterker nog: ik ben er bij mijn tweede nooit meer aan begonnen en heb me daar nooit schuldig over gevoeld.

Geen borstvoeding geven maakt je geen slechte moeder!

Geen borstvoeding geven of overstappen of flesvoeding maakt je geen slechte moeder. Ik heb hier ook een hoofdstuk aan gewijd in mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht.” De borstvoedingsmaffia laat je geloven dat als je kunstvoeding geeft, je faalt als mama. Dat het bij elke mama altijd lukt om borstvoeding te geven, dus dan zou het bij jou ook moeten lukken. Helaas, voelen veel nieuwbakken mama’s zich hierdoor schuldig of zelfs een slechte moeder. Ik vind dat heel schadelijk en verdrietig voor deze moeders. Want, al deze mama’s hebben hun uiterste best gedaan om te kolven, te voeden op verzoek, etc. Maar, desondanks lukte het toch niet om borstvoeding te geven aan hun kleintje. Dat is enorm pijnlijk voor hen. Het laatste wat je als moeder dan nodig hebt is veroordeling of ongevraagde adviezen. Wees dus lief voor de mama die geen borstvoeding  kan geven, ze doet haar best en heeft vooral aanmoediging, steun en liefde nodig.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en struggle je met het geven van borstvoeding en dingen loslaten in het moederschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp je als geen ander en ga je hiermee helpen!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk