Na de bevalling, mindful mama

October 26, 2021

Een positieve mindset ontwikkelen in het moederschap

mindset

Positief denken is een keuze

Er zijn van die dingen die terug blijven komen in je leven. Terugkerende thema’s, zoals bijvoorbeeld loslaten, maar ook terugkerende situaties, mensen, omstandigheden, etc. Dingen die je keer op keer tegen blijft komen in je leven en waar je iets mee moet. Ik noem ze levenslessen. Tekenen aan de muur dat er dingen anders moeten in mijn leven. Sommige mensen gaan hier heel goed mee om en hebben een positieve mindset. Anderen hebben dat niet en ervaren het leven als zwaar, somber en soms zelfs niet de moeite waard. Toen ik in mijn postpartum depressie zat, voelde ik me ook zo. Ik werd overspoeld door negatieve gedachten en emoties en ik ervaarde het moederschap als heel zwaar. De roze wolk was nergens te bekennen en ik dacht dat ik hier nooit meer uit zou komen

 

Mindfulness oefeningen

Toen ik in therapie ging, leerde mijn therapeut me kennis maken met mindfulness en gaf ze mij verschillende mindfulness oefeningen. Deze hebben ervoor gezorgd dat ik heel anders naar het leven ging kijken. Ik kwam er achter dat dit niet de eerste keer was dat ik een depressie doormaakte. Een heftige realisatie, maar tegelijkertijd voor mij een duidelijk signaal dat ik mijn leven en ook mijn denkwijze aan moest gaan passen. Een depressie gaat niet zomaar voorbij. Door mindfulness leerde ik mezelf te accepteren zoals ik ben en dat mijn gedachtes niks zeggen over mij. Ik leerde ook dat ik ervoor kon kiezen om niks met die negatieve gedachtes te doen. Ze “gewoon” te aanvaarden en weer te laten gaan. Was dit makkelijk? Nee! Maar, het hielp me beter dan wat dan ook. Ik leerde dat positief denken een bewuste keuze is die je elke dag weer opnieuw maakt.

Het glas is halfvol

Sinds ik mindfulness toe ben gaan passen in mijn leven zit ik veel beter in mijn vel. Het glas is halfvol in plaats van half leeg. Ik kijk naar de dingen met een frisse en open blik, zonder oordeel. Positief denken is echt een bewuste keuze voor mij. Het doom denken en de beren op de weg loslaten, hoort daar ook bij. Em dit leer ik mama’s zonder roze wolk in mijn praktijk ook. Gelukkige of positieve mensen zijn niet de mensen die nooit vervelende dingen meemaken in hun leven. Het zijn de mensen die ondanks alle zware en moeizame momenten, er toch voor kiezen om hier op een positieve manier mee om te gaan. Om toch te blijven zoeken naar de dingen die wel goed gaan in hun leven. Ik ben daar zelf het lichtende voorbeeld van. Ik kom uit een vrij zwartkijkerige familie, dus genetisch was ik al een tikkeltje benadeeld. Door mindfulness en een positieve mindset te ontwikkelen, ben ik nu weerbaarder en gelukkiger dan ooit. Dit alles kwam me niet aanwaaien, het was keihard werken.

Focus on the good

Door te focussen op de toegevoegde waarde in je leven en te kijken waarom je bijvoorbeeld wel een goede moeder bent in plaats van te kijken naar wat niet lukt, vorm je positieve denkpatronen. Als je die dagelijks blijft oefenen, wordt dit uiteindelijk een gewoonte en kan je de negativiteit vaarwel zeggen. Waarschijnlijk zal je nog wel eens iets moeilijks meemaken, maar door het positief denken en de nieuwe happy mindset, zal je merken dat je weerbaarder wordt. Dat je de moeilijke dingen in het leven beter aan kan, doordat je de juiste tools in handen hebt. Je hoeft je niet zo somber te voelen, je hoeft die angsten niet voor lief te nemen. Je kan er op constructieve wijze mee om leren gaan. Zodat je het leven weer aan kan, vol goede moed en met zelfvertrouwen. Geloof me: als ik het kan, dan kan jij dit ook!

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en denk je: ik heb dit ook nodig en kan dit niet zelf? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen en je laten zien dat positief denken ook voor jou is weggelegd!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk