Mentale gezondheid na de bevalling

May 2, 2022

Maternity Mental Health week

maternity mental health week

Deze week is het Maternity Mental Health week

Het is deze week Maternity Mental Health Week. Een week die mij enorm aan het hart gaat. In deze week wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Zodat er meer openheid komt met betrekking tot prenatale- en postpartum depressies. De maatschappelijke blik op dit onderwerp ten goede verandert en zodat gezinnen en moeders de juiste informatie en steun kunnen vinden.

 

Het zou elke dag de dag van de geen roze wolk mama moeten zijn

Op 4 mei is het World Maternal Mental Health Day. Deze dag is wat mij betreft de belangrijkste dag van het jaar als het gaat om het moederschap. Omdat moeders die geen roze wolk ervaren, even die extra steun en begrip ontvangen. Maar, eigenlijk vind ik dat het elke dag de dag van de gene roze wolk mama zou moeten zijn. Helaas rust er nog steeds een enorm taboe op dit onderwerp. Ik zie wekelijks moeders in mijn praktijk die aan alle kanten hebben geprobeerd hulp te zoeken of te krijgen, maar de deksel op hun neus kregen.

 

De cijfers zijn gekleurd

De cijfers zeggen dat een op de tien moeders niet op ene roze wolk zit na de bevaling. Mijns inziens zijn deze cijfers gekleurd omdat veel moeders het niet delen of aan de bel trekken. Maar, er zijn ook veel mama’s die het niet durven te delen of om hulp durven te vragen. Uit angst voor de stempel “slechte moeder.” Of uit angst dat ze hun kindje(s) verliest. Zo schrijnend, want deze mama’s hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. Toch blijkt vaak dat zorgprofessionals de zorgen, gedachten en emoties van geen roze wolk mama’s bagatelliseren. Hierdoor durven ze hierna geen hulp meer te zoeken. Ik probeer door mijn werk als postpartum specialist het taboe te doorbreken door bijvoorbeeld op mijn insta veel te delen en deze mama’s te ondersteunen waar ik kan.

Eenzaamheid onder moeders

Veel moeders ervaren veel eenzaamheid als ze tijdens de zwangerschap of na de bevalling niet op een roze wolk zitten. Daarom is het ondersteunen van deze moeders, op welke manier dan ook zo belangrijk. Ik merk dan ook dat er tijdens de groepssessies die ik organiseer, maar ook onder mijn social media posts veel connectie ontstaat tussen moeders. Ze vinden eindelijk die herkenning die ze al zo lang zoeken. Veel mama’s voelen zich hierdoor minder alleen. Het doorbreken van dat isolement is zo belangrijk. Want, geen enkele moeder zou dit alleen hoeven doorstaan. Echt niet!

Zwanger zonder roze wolk

Ook zwanger zijn zonder roze wolk is helaas nog steeds een enorm taboe onderwerp. Terwijl: er zoveel mama’s zijn die hier last van hebben. Sommigen hebben een langdurig fertiliteitstraject achter de rug, een andere mama ervaart en HG zwangerschap. Weer ene andere moeder verliest ene dierbare in de zwangerschap en alles daar tussen in. Al deze mama’s voelen zich alles behalve happy. Veel van deze mama’s voelen zich vervolgens enorm schuldig, omdat ze niet op die roze wolk zitten of zelfs heel erg depressief zijn. Want ik wilde dit kindje toch zo graag? Je hebt hier niet voor gekozen, lieve mama. Sterker nog: als dit een keuze was geweest had je waarschijnlijk een heel ander scenario gekozen. Wees dus lief voor jezelf en vraag om hulp als je er niet meer uit komt, lieve mama.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en zit je ook niet op een roze wolk tijdens of na de zwangerschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp je als geen ander, want ook ik zat niet op die roze wolk. Ik ga je hiermee helpen!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk