November 29, 2022
Wat is er anders bij een tweede kindje en zwangerschap?
De overgang van een naar twee kindjes
Bij je eerste zwangerschap, ben je als mama vaak vrij onbevangen. Je bent voor het eerst zwanger, je hebt geen idee wat je te wachten staat en je hebt nul ervaring met zwanger zijn of bevallen. Dat is bij ene tweede zwangerschap wel anders. De ene mama vind het fijn dat ze al weet wat er komen gaat. De andere moeder vindt het juist minder fijn, omdat ze bijvoorbeeld geen fijne eerste zwangerschap of bevalling had en bang is voor herhaling of dat dit keer nog erger wordt. Beiden is heel normaal en komt vaker voor dan je denkt.
Daar gaan je powernapjes
Als je voor de tweede keer zwanger bent, heb je er al eentje (of misschien wel twee) rondlopen. Dus van even je rust pakken, is vaak geen sprake. Met name in het eerste en laatste trimester zorgt dit vaak voor uitdagingen in je zwangerschap. Omdat je moe bent, je misselijk voelt of gewoon even met je beentjes omhoog wil. Dat lukt niet altijd, omdat je andere kindjes je aandacht nodig hebben. Dat vond ikz elf ook ene enorm verschil met m’n eerste zwangerschap. Toen waren de powernapjes niet van de lucht. Maar de tweede keer, had ik amper tijd om aan mezelf toe te komen.
“De eerste krijg je voor de tweede”
De tweede bevalling is ook vaak anders dan bij de eerste. Mijn gynaecoloog zei: ’de eerste, krijg je voor de tweede.” Oftewel; er is al eens een baby door je geboortekanaal gegaan, dus de tweede keer gaat dat makkelijker. Helaas is dit niet bij elke mama het geval. Bij de ene mama “vliegt” de tweede eruit, bij de ander is het ook de tweede keer keihard werken en soms enorm strugglen. Wel zie ik vaak, dat moeders zich beter voorbereid voelen bij een tweede bevalling, omdat ze weten wat er gaat komen. De een vaart op haar eerste ervaring, de ander vindt het fijn om toch nog een extra cursus te volgen of een doula in de arm te nemen. Juist, omdat ze die de eerste keer zo misten.
Ook je tweede kraamweek is anders
Als je kindje er dan eenmaal is, is de tweede kraamweek vaak ook anders. Net als in je zwangerschap, kan je na de bevalling niet de hele tijd gaan liggen, omdat je al een kleintje in huis hebt die ook tijd, liefde en aandacht nodig heeft. Vaak gaat het in de kraamweek nog wel, omdat je partner thuis is en je kraamverzorgster een hoop zorg uit handen neemt. Maar, zodra je de kraamverzorgster hebt uitgezwaaid en je partner weer aan het werk is, komt het meeste toch op jou neer. Daarom is het belangrijk dat je om hulp vraagt als moeder. It takes a village to raise a child, laat staan twee. Dus vraag je inner circle om hulp, bakjes eten, oppas, even wasje draaien. You name it. Je hoeft het niet allemaal allen te doen. De overgang van een naar twee kindjes is groot, dus wees lief voor jezelf.
Durf om hulp te vragen
Ik zie mezelf nog alleen in dat avondritueel heen en weer rennen tussen m’n overkokende pannen op het fornuis en m’n huilende baby boven. Uiteindelijk zette ik mijn huilende baby in de wipper naast me, m’n jengelende peuter voor een tekenfilm en vloog ik bij tijd en wijlen oppas in, zodat ik het niet allemaal alleen hoefde te doen. Ook therapeuten hebben soms hulp nodig en dat is helemaal oké. Omarm het feit dat je het niet allemaal alleen kan, want dat hoeft ook helemaal niet lieve mama. Vraag om hulp en accepteer de glorieuze chaos called motherhood. Je huis mag rommelig zijn. Je mag soms in huilen uitbarsten, omdat het je teveel wordt. Het hoort er allemaal bij. Je doet het goed.
Wil je hulp?
Merk je dat je de tweede keer niet op ene roze wolk zit in je zwagerschap of daarna? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. ik ga je hiermee helpen.