September 5, 2023
Als de kraamtranen niet stoppen
Wat is het verschil tussen babyblues en een postpartum depressie?
Ik krijg vaak de vraag: wanneer huil je door hormonen/kraamtranen en wanneer is het een postpartum depressie? Een goede vraag! Vaak behelst het ook meer dan alleen kraamtranen. De meeste mama’s hebben naast deze tranen ook last van onzekerheid, hormonen die je wiebelig maken en ene enorm slaaptekort. Ongetwijfeld, heb je er weleens iets over gelezen: de babyblues. Dit zijn de kraamtranen, die onvermijdelijk volgen op dag drie in de kraamweek en blijven tot dag vijf (en soms iets langer). Je bent net bevallen en door het slaapgebrek en de rondrazende hormonen, kun je bijna niets anders meer dan huilen. Dit overkomt het overgrote deel van de net bevallen mama’s. Bij de meeste van deze vrouwen houdt deze babyblues niet langer dan een paar dagen aan. Bij de moeders waar meer aan de hand is, wel. Deze mama’s huilen niet alleen gedurende deze dagen, maar zij huilen op alle dagen, vaak de hele dag door.
“Ik ga even naar bed om te huilen”
Zo vertelde een cliënt van mij ooit, dat ze zich vaak terugtrok, om even te huilen. Ze wilde haar man of het kraambezoek niet overstuur maken, dus verstopte ze zich en ging ze vervolgens een flink potje zitten huilen. Dit luchtte echter niet op, ze voelde zich daarna even slecht, zo niet slechter. Het schuldgevoel en de schaamte overvielen haar en ze vroeg zich af of ze de enige moeder was, die zich na de bevalling zo voelde. Het antwoord is “nee”. Ze was zeker niet de enige. Sterker nog, een op de drie moeders heeft deze klachten. Alleen niet iedere vrouw doet hier iets mee of drift dit te uiten waar anderen bij zijn.
De grootste verschillen tussen babyblues en een postpartum depressie zijn:
-de tranen stoppen niet op dag vijf van de kraamweek;
-je wil vaak niet meer uit bed komen;
-je eetlust vermindert (en bij sommigen neemt het in extreme mate toe);
-sommige mama’s hebben veel last van intrusieve gedachten;
– je hebt last van extreme onzekerheid die niet te sussen is
– je cognitieve functies zoals geheugen en concentratie nemen af
– je slaapt amper, ook als je kindje wel gewoon slaapt.
– je piekert je suf over van alles en nog wat
– je hebt veel angsten waar je niet vanaf lijkt te komen.
Life events
Bij sommige mama’s hebben er ingrijpende life events plaats gevonden rondom de bevalling. Bijvoorbeeld een overlijden, een verhuizing of verandering van baan. Als dit kort op elkaar plaatsvindt, is het begrijpelijk dat dit een grote impact op je heeft. Ik zie dit vaker voorbij komen bij mama’s die bij mij in de praktijk komen. Als je mama wordt, staat je hele wereld op zijn kop. De verantwoordelijkheid, de spiegel die je voor wordt gehouden en het slaapgebrek is vaak heftig voor net bevallen papa’s en mama’s. Daarnaast verandert je leefomgeving ook nog eens. Een verhuizing en alles wat daarbij komt kijken is stresvol. Sommige mama’s hebben ook heimwee naar hun oude leven. Dat is een naar gevoel, maar komt veel vaker voor dan je denkt. Het is belangrijk dat je hier over gaat praten. In eerste instantie met mensen uit je inner circle. Als dit niet voldoende is, trek dan aan de bel bij een fijne coach of therapeut die je kan helpen met dit alles. Je hoeft dit niet alleen te doen, lieve mama. Sterker nog: liever helemaal niet.
Wil je hulp bij je niet zo roze wolk?
Herken je bovenstaande en wil je graag hulp bij je niet zo roze wolk? Voel je je somber en/of angstig? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!