Kerst tips met kids

December 12, 2023

“It’s the most wonderful time of the year”….nou voor mama’s en papa’s niet altijd

feestdagen

4 fijne tips om de feestdagen als moeder door te komen

“It’s the most wonderful time of the year”….ja….dat klinkt heel leuk, maar voor veel moeders en vaders is het enorm aanpoten rond deze tijd van het jaar.

De to do lijst is eindeloos. Kerstdiners (op de opvang/school), cadeaus kopen, inpakken, verstoppen, dan nog een keer verstoppen want een van je kids vindt je toch niet zo geheime verstopplek. Ondertussen moet je gewoon werken, je huishouden draait door, je moet nog even wat was wegwerken. “Wie kookt er vanavond? Jij toch? Toch?” Voor je het weet zit je in een ruzie met je partner. Allemaal reuze gezellig, die feestdagen. Hier volgen mijn vier fijnste tips om de feestdagen als ouders zo goed mogelijk door te komen:

  1. Maak een goede taakverdeling met je partner en blijf goed met elkaar communiceren. Dit houdt ook in dat je samen een planning maakt. Dus niet zoals bovenstaande: wie kokt er eigenlijk? Maar: jij kookt op deze dagen en ik op de andere. Afhalen mag ook, als je het maar communiceert met elkaar. Hetzelfde geld voor de enorme to do lijst die je hebt zo rond de feestdagen. Verdeel de taken zo eerlijk mogelijk.
  1. Merk je dat het je allemaal boven de pet groeit? Vlieg dan de hulptroepen in. Je hoeft je niet te schamen, als je het allemaal niet alleen kunt. Dat is heel begrijpelijk en komt vaker voor. Je kan bijvoorbeeld hele kerstmaaltijden van te voren bestellen. Als kerst er dan eenmaal is, hoef je het alleen nog op te warmen. Wil je even een goede slag maken, maar zijn je kids veel thuis, vraag dan aan je inner circle om even te komen oppassen. Opa’s, oma’s, vrienden, you name it. Kunnen die ook niet even meehelpen? Regel dan een betaalde oppas.

  1. Leg de lat zo laag mogelijk. De feestdagen hoven niet perfect te zijn, zoals die gelukzalige reclames of zoals sommige insta accounts je doen geloven. Dit is niet de realiteit. Sterker nog: er wordt vaak veel ruzie gemaakt tijdens dit soort dagen binnen families en gezinnen. Juist omdat dit soort dagen vaak stress opleveren. Probeer daarnaast de dingen te skippen die eigenlijk niet hoeven. Schrap dingen uit je agenda en zorg tussendoor voor oplaad momenten. Zo hou je de stress zoveel mogelijk buiten de deur en zijn er ook momenten waarbij je even op adem kan komen.
  1. Als laatste: knijp er tijdens kerst of oud & nieuw even tussenuit en ga een lange wandeling maken. Dit kan zowel als gezin als even alleen. Dit is goed voor de regulering van je bloeddruk en je hebt tegelijk even wat me time. Zo belangrijk!

Wil je hulp bij stress in het moederschap?

Merk je dat je naast de feestdagen überhaupt veel stress rondom het moederschap ervaart en wil je daar vanaf. Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk