dankbaarheid vor moeders

October 10, 2023

Het is niet vreugde wat ons dankbaar maakt, het is dankbaarheid wat ons vreugde geeft in ons leven

dankbaarheid, mamacoach

5 manieren om meer dankbaarheid te voelen in het moederschap

Dankbaarheid voelen in het moederschap is een groot goed. Er wordt veel over gesproken in zowel de media als op de socials. Toch, staan veel mama’s niet zo vaak stil bij de dingen die hen goed doen of waar ze dankbaar voor zijn. Zo zonde, want het is niet vreugde wat ons dankbaar maakt, het is dankbaarheid wat ons vreugde geeft in ons leven. Meestal doe je dit als mama niet expres, het komt simpelweg niet in je op, omdat je constant “aan” staat of omdat je kijkt naar de dingen die niet goed gaan of waar je minder goed in bent.

Hierbij de vijf dingen die je helpen om meer dankbaarheid te voelen in je leven als mama.

1. Sta stil bij alle momenten die je goed doen of die jou een goed gevoel geven. Dit hoeven geen grootse dingen te zijn. Juist de kleine momentjes, zijn vaak de kers op de taart. Bijvoorbeeld: als je kindje naar je lacht of als je iets heel lekkers aan het eten bent. Sta er bij stil en maak dit groot. Want, dit is ook van jou. Niet alleen de onzekerheden of dingen die je moeilijk vindt.

2. Benoem hardop waar je dankbaar voor bent. Dit kan in het moment dat je het beleeft. Bijvoorbeeld: ”wat smaakt dit stuk taart ontzettend lekker!” Maar, dat kan ook achteraf in een journal of notitieboekje. Als je dit aan het einde van de dag doet, val je met een dankbaar gevoel en dus ook fijner in slaap.

3. Accepteer de dingen die je een vervelend gevoel geven en laat ze vervolgens gaan. Zo worden deze dingen kleiner en minder belangrijk. Bijvoorbeeld: als jij steeds stil staat bij wat je niet lukt of wat we niet goed gaat in je leven als mama, wordt dat heel groot. Vaak gaat het dan zijn eigen leven leiden. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van self doubt en rejection. Omarm dat je dit soort emoties en gedachten hebt en laat ze vervolgens gaan. Dan hebben ze minder vat op jou als mama.

4. Hoe groter jij de dingen waar je dankbaar voor bent maakt, hoe belangrijker het voor je wordt. Want: wat je aandacht geeft dat groeit. Dus, hoe meer aandacht je geeft aan waar je dankbaar voor bent, hoe groter dit in je hoofd wordt. Vaak is het zo, dat dit je een fijn gevoel geeft en daar wil je brein dan meer van. Dus ben je meer geneigd om dit te gaan doen, waardoor je dus een positieve en fijne gewoonte aanleert.

5. Leg de lat laag. Niet alles in je leven als moeder hoeft groots en meeslepend te zijn. Dankbaarheid zit hem vaak in de kleine dingen des levens. Ga er naar op zoek en je zal ze vinden. Zeg hardop: ”ik ben dankbaar voor mijn kindjes/mijn leven/mijn lichaam/mijn fijne huis.” Hoe meer je je dankbaarheid hardop uitspreekt, hoe meer je jezelf positief bekrachtigt in dit alles. En laat dit nou net de sleutel zijn tot geluk.

Wil je hulp?

Lukt het je niet om de positieve dingen te vinden in je leven als moeder en wil je hier graag hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk