Scheiden met kinderen

July 11, 2023

Deze blog is voor alle ouders die gaan scheiden en een steuntje in de rug nodig hebben

scheiding

5 tips voor als jij en je partner gaan scheiden

Als jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan, hebben jullie al een heel traject achter de rug. De meeste stellen hebben er jarenlange struggles op zitten, gevolgd door relatietherapie. Bij andere stellen, gaat het licht ineens uit en stopt hun relatie daar. En alles daar tussenin. Als je samen kindjes hebt, komt na het nemen van die ontzettend moeilijke beslissing, volgt de nog moeilijkere taak: het vertellen aan je kindje(s). Zelf, vond ik dit het aller zwaarste aan de scheiding. Ik krijg heel veel vragen van moeders en vaders over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Daarom deel ik deze tips met je, zodat je je vast voor kunt bereiden op dit enorm emotionele en beladen moment. Er is niet een juiste manier om dit te doen.  Ik wil je met deze tips een steuntje in de rug geven, zodat je niet alleen het wiel uit hoeft te vinden in deze moeilijke periode in jullie leven:

 

  1. Allereerst is het belangrijk dat je niet te lang wacht met het vertellen van deze moeilijke boodschap. Vaak ben je geneigd om als ouder te wachten, tot je zelf alle antwoorden hebt. Zodat je de vragen van je kindje9s) kan beantwoorden. Veel ouders weten bijvoorbeeld niet waar ze zullen gaan wonen. Dus wachten ze tot ze hier meer duidelijkheid in hebben. Het nadeel hiervan is, is dat kindjes voelsprietjes hebben en vaak al aanvielen dat er iets in de lucht hang. Soms vangen ze flarden op van (telefoon)gesprekken. Het laatste wat je wil, is dat je kindje al doorheeft wat er speelt, zonder dat jullie dit uitgebreid hebben uitgelegd en besproken hebben. Ook al heb je nog niet alle puzzelstukjes klaar, vertel het toch en leg ook uit dat je nog niet alle antwoorden hebt.

2. Wat heel belangrijk is, is dat jullie het samen vertellen aan je kindje(s). Als een team, dat vooral het belang van de kindjes voorop stelt.  Hoe moeilijk het ook is, je eigen emoties moet je heel even on hold zetten als je het ze gaat vertellen. Ik vond dit zelf het aller moeilijkste aan scheiden. Ga om en om zitten. Zodat elk kindje een ouder naast zich of dichtbij zich heeft zitten. Als ze dan verdrietig, boos worden, kan je ze meteen troosten. Als je je tranen niet kan bedwingen, is dat oké. We zijn allemaal mensen, dus die tranen kunne opkomen. Vertel dan aan je kleintje(s) dat papa of mama het ook verdrietig vindt en dat de tranen er mogen zijn. Van zowel hun kant als die van jullie als ouders.

3. Benoem dat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn. Als je zegt: ”we houden niet meer van elkaar, kan een kindje denken: maar wat als papa of mama straks ineens niet meer van mij houdt?’ Kinderen betrekken vaak veel op zichzelf, dus is het belangrijk dat je duidelijk aan ze uitlegt, dat de scheiding niks met hen te maken heeft en je/jullie nog steeds heel veel van ze houden en dit ook altijd zullen blijven doen. Dat het feit dat jullie niet meer verliefd zijn, niet betekent dat je niet meer van je kindje(s) houdt. Je zal er veel vragen over krijgen, dus blijf deze boodschap steeds herhalen. Het gaat even duren voor het kwartje valt bij kleintjes en dat mag ook.

4. Schakel hulp in van een professional, zodat je kids de juiste begeleiding krijgen in dit proces. Ik schakelde zelf een kindercoach in, die gespecialiseerd is in dit alles en dit was voor mijn meisjes heel fijn. Zowel in groeps- als een op een sessies, werden ze begeleid om de scheiding goed te verwerken. Ik merkte dat beiden hier heel veel baat bij hadden om meer woorden te geven aan de scheiding, maar ook om het beter te verwerken. Daarnaast waren de groepssessies heel fijn, omdat ze steun en herkenning vonden bij kindjes die hetzelfde meemaakten als zij. Het contact met lotgenootjes vond ik heel waardevol en ik merkte dat ze er zelfs zin in hadden om er naartoe te gaan. Ook tref je daar andere (net)gescheiden ouders aan, waarmee je kan kletsen of contact kunt houden als je daar zelf behoefte aan hebt.

5. Ga zelf ook praten over je scheiding. Het is een heel intens en verdrietig proces en al je gedachten en emoties mogen er zijn. Dit is niet iets wat je alleen hoeft te doen, liever helemaal niet zelfs. Dus praat erover met je vrienden, familie, etc. Gooi alles eruit, sla op een boksbal, schreeuw in je kussen als je het nodig hebt. Alles om jezelf zo goed mogelijk door deze scheiding heen te helpen. Mocht dit niet voldoende blijken, ga dan met een zorgprofessional praten en zoek professionele hulp. Als jij omvalt, hebben je kindjes daar ook last van. Dus trek op tijd aan de bel en zoek de juiste hulp om je door dit zware proces heen te trekken.

Wil je hulp bij je scheiding? 

Zit je midden in een scheiding en wil je hier hulp bij? Ik weet als geen ander hoe je je nu voelt. Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl, ik ga je hiermee helpen.

 

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk