Als de Corona crisis je angsten aanwakkert

May 12, 2020

Veel moeders worstelen met angsten

corona, corona crisis

Als de Corona crisis je angsten aanwakkert

Deze week zijn de KDV’s en scholen alweer drie weken dicht. Voor veel ouders een enorme aderlating, omdat ze momenteel veel moeten multitasken en vaak overvraagd worden. De meeste ouders kunnen niet wachten tot het oude leven weer een beetje terugkomt. Ik zeg met opzet een beetje, want we zijn nog lang niet terug bij het oude leven. Maar het begin met vaccineren wordt volgende week gemaakt en dat brengt voor veel mensen weer wat hoop. Echter, zijn er ook moeders en vaders voor wie dit anders voelt. Ouders die eigenlijk amper waren bekomen van de lockdown van afgelopen Maart en nu weer met de handen in het haar zitten. Maar, er speelt meer.

Veel angst

Ik zie veel moeders in mijn praktijk en om mij heen die worstelen met angsten. Angst om ziek te worden, om een dierbare te verliezen of dat hun kindje besmet raakt met het virus. Maar ook dat ze overspannen raken door deze lockdown of in een burn-out terecht komen. Daarnaast voelt het voor ouders vaak veilig, zolang jullie in de quarantaine bubbel zit en het Corona virus voor je gevoel buiten de deur kan houden, voelt dit veilig. Maar als je kindje straks weer naar de opvang of naar school gaat, komt hij of zij weer in aanraking met andere kinderen en volwassenen. Dit betekent automatisch ook meer blootstelling aan potentiële Corona patiënten. Veel mensen weten nog niet of ze het virus (al gehad) hebben, omdat niet elke Corina patiënt ook daadwerkelijk symptomen heeft. Kortom; er speelt een hoop en veel ouders worstelen hier enorm mee.

Schijnveiligheid

Veel ouders googelen er op los en checken elke nieuwssite die er bestaat. op deze manier proberen ze even de controle terug te pakken in een toch wel erg onzekere situatie. Begrijpelijk, want dit geeft dan weer even een gevoel van veiligheid. Alleen, is dit schijnveiligheid. Tien minuten later is dat kalme gevoel weer verdwenen en heb je de volgende beer op de weg gevonden. En begint het hele google circus weer opnieuw. Voor anderen voelt de situatie voor jullie als gezin relatief veilig, zo in jullie quarantaine bubbel. Dit geeft voor angstige moeders en vaders ook weer een gevoel van controle. Eigenlijk is het loslaten van deze controle de oplossing en het accepteren van je angsten en onzekerheden. Alleen is dat voor deze moeders die sneller last hebben van angsten, extra moeilijk. Dat is mijns inziens heel begrijpelijk.

Beren op de weg

Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk voelen angst en zien veel beren op de weg. Hoe begrijpelijk ook, het denken in doomscenario’s heeft niet zoveel zin. Je weet namelijk helemaal niet wat er gaat gebeuren. Dus het invullen van wat er misschien zou kunnen gaan gebeuren kost je nodeloos veel energie.  Deze energie heb je juist zo hard nodig voor je gezin en voor jezelf. Voor jou als moeder voelt dit alles als een reële angst, maar meestal is dit niet zo. Door de angsten te aanvaarden voor wat ze zijn: van voorbijgaande aard, zullen ze minder vat op je krijgen. Daarnaast is het ervaren dat bepaalde dingen weer goed komen of wel los lopen, ook heel belangrijk. Dat geeft weer een gevoel van vertrouwen. Weet dat deze angsten jou niet definiëren. Het zegt niks over wie je bent of over jouw capaciteiten als moeder. Onthoud: je bent niet wat je denkt.

Loslaten 2.0

Deze weken staan dan ook in het teken van loslaten 2.0. Hoe fijn het ook is dat je quuality time met je gezin hebt, dat andere stukje vol onzekerheid en angst is er soms ook en mag er gewoon zijn. Benader jezelf met een milde blik en wees niet te streng voor jezelf. Leg de lat zo laag mogelijk voor jezelf. Je mag dit spannend, moeilijk en frustrerend vinden. Dat is echt helemaal oké. Accepteer je gedachten en laat ze vervolgens gaan. Je bent hier niet alleen in, er zijn veel moeders die met de huidige lockdown worstelen op dit moment. Praat erover met andere moeders in je nabije omgeving of iemand anders waarbij je je veilig voelt. Gooi het open, dat geeft weer wat lucht. Of bel mijn Corona lijn die ik heb geopend, elke maandag tot en met vrijdag van 10-12.00 uur.

Wordt je overspoeld door angst en onzekerheid?

Merk je dat je wakker ligt door bovenstaande en dat je wordt overspoeld door stress en angstige gedachten en emoties? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk