mama, mamacoach, geen roze wolk, tilda timmers

June 30, 2020

Veel ouders staan onder druk in deze Corona tijd

corona, corona crisis, relatie, therapeut

Als je relatie onder druk staat

Nu we de Corona lockdown periode een beetje uit beginnen te komen, merk je dat veel jonge moeders en vaders uitgebluster zijn dan ooit. De afgelopen periode hebben veel ouders die ik zie in mijn praktijk en om mij heen, enorm gebuffeld. Het thuiswerken in combinatie met het full-time zorgen voor je kind in zo’n stressvolle periode heeft flink zijn tol geëist voor deze ouders. Als je dan ook nog kinderen hebt waar je thuis les aan moet geven, werd de druk helemaal hoog. Veel ouders stonden in de overleving stand en hierdoor kwamen veel relaties onder enorme druk te staan.

Een relatie is hard werken

Een relatie is hard werken, ja ook voor de stellen bij wie het ogenschijnlijk allemaal heel makkelijk gaat. Ook zij worstelen achter gesloten deuren met hun issues. Alleen posten ze dat niet op social media en niet ieder stel is open over hun relatiestrubbelingen. Dat hoeft ook helemaal niet. Maar dit is dus de reden waarom het soms lijkt alsof het ene stel  er moeiteloos doorheen lijkt te gaan, terwijl jij en je partner elkaar soms niet konden luchten of zien.

Twee eilanden

Het kan soms lijken alsnog jullie als stel lijnrecht tegenover elkaar staan. Alsof jullie op twee onbewoonde eilandjes zitten in plaats van een waar je samen vertoeft. Jullie hebben zo lang in de overlevingsstand gestaan, dat je vergeten bent hoe het ook alweer was voor de Corona crisis of misschien wel van voor jullie ouders werden. Ga dus weer op zoek naar wat jullie verbind, in plaats van hoe jullie verschillen. Misschien hadden jullie een gezamenlijke hobby of vonden jullie het leuk om samen iets actiefs te ondernemen.  Ga dit dan weer doen samen en geniet daarvan! Het is vaak relatief makkelijk om op de ander te vitten als je toch al niet lekker in je vel zit. Feit is wel, dat je de situatie daar niet mee verbeterd, sterker nog: ik denk dat je jullie relatie daarmee alleen maar meer in mineurstemming brengt.

Wat dan wel?

Het belangrijkste is dat jullie als stel gaan communiceren met elkaar. En dan bedoel ik niet over koetjes en kalfjes, maar over de wezenlijke dingen des levens. Plan eens per week een datenight (at home) in en ga praten. Vertel elkaar over de leuke dingen die je die week heb meegemaakt of juist over dingen die je ingewikkeld vond of waar je moeite mee hebt. Verbind je weer met elkaar en zoek naar de dingen die jullie vroeger deden en leuk vonden en ga dat weer ondernemen. Nu langzaamaan de Corona regels weer worden versoepeld, kan je weer eens uit eten, naar de bioscoop, het theater, een strandwandeling maken. De keuze is aan jullie en doe vooral wat goed bij jullie past en waar je blij van wordt.

Ieder stel kibbelt wel eens

Probeer te accepteren dat elke relatie wel eens een bump in the road treft. Dat is volkomen normaal. Ieder stel maakt wel eens ruzie of kibbelt over dagelijkse beslommeringen. Probeer het goed te maken voor je gaat slapen en als je een keer ruzie hebt gemaakt war je kindje(s) bij zijn, maak het dan ook weer goed waar zij bij zijn. Leg aan je kindjes uit dat het niet aan hen ligt en dat je nog steeds heel veel van hen en je partner houdt, ondanks dat jullie soms ruzie maken.

Huiselijk geweld

Het wordt een ander verhaal als jullie elkaar dagelijks de tent uit vechten. Dus zoek hulp als het uit de hand loopt. Ben je in een relatie waarin ook huiselijk geweld voorkomt? Bel dan (desgewenst anoniem) met de politie, Stichting Veilig Thuis of Meld Misdaad Anoniem. Of zoek een fijne therapeut waarmee je kan praten en waarbij jij je veilig voelt. Blijf hier alsjeblieft niet alleen mee rondlopen.

Wil je hulp?

Merk je dat je relatie in slecht weer is en wil je hulp? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.S amen gaan we werken aan een fijnere sfeer tussen jullie samen

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk