Mamacoach, geen roze wolk

April 16, 2024

“Leg hem maar even in de schuur”

bagatelliseren, Bagetalliseren

Bagatelliseren gebeurt nog elke dag

De afgelopen tijd hoor ik weer steeds meer van moeders in mijn praktijk, hoeveel er gebagatelliseerd wordt. Dan hebben deze mama’s eindelijk de moed om hun verhaal te delen met een zorgprofessional zoals de huisarts, gynaecoloog, verloskundige of consultatiebureauarts: krijgen ze de deksel op hun neus. You name it, I’ve heard it. Het is zo ontzettend schadelijk voor mama’s die al kwetsbaar zijn en zich mentaal niet goed voelen. Je wil dan juist een luisterend oor tegenover je, iemand die je serieus neemt. Niet dat je naderhand naar huis gaat en denkt: beeld ik me dit nu in? Stel ik me soms aan? Ben ik gek aan het worden?

Bagatelliseren komt veel voor bij zorgprofessionals

Niks is minder waar lieve mama’s. Het komt heel vaak voor en ik vind dan ook dat de zorgprofessionals zich beter moeten verdiepen in de problematiek rondom prenatale- en postpartum depressies. Zelf, probeer ik al jaren voet tussen de deur te krijgen bij huisartsen, verloskundigen, gynaecologen. Maar, vooral loop ik tegen een bureaucratie aan, waar je U tegen zegt. Geen van allen maakt het hun prioriteit of wil er überhaupt tijd voor vrij maken. Zo schrijnend! Toch vind ik het belangrijk dat er meer openheid komt voer waar moeders allemaal tegenaanlopen, als ze bij zorgprofessionals hulp proberen te krijgen.

Hieronder volgen de 7 meest voorkomende bagatelliserende uitspraken die ik heb gehoord van moeders:

1.“Bedrijfsarts tegen een mama: Waarom huil je? Je hebt toch een prachtig kindje gekregen?

2. Zorgprofessional tegen een overspannen mama: “Leg je huilende baby anders even in de schuur.”

3. Omgeving tegen een net bevallen moeder: ”Ja, min baby slaapt ook wel eens niet. Dat wordt met de tijd wel beter. Je moet nu juist genieten dat ze zo klein zijn.”

4. Zorgprofessional: “Ja, maar voor je kind is het uiteindelijk het ergste”

5. Huisartsassistente tegen een mama met een huilbaby: ”Ja, maar mevrouw. Het zijn nu eenmaal tropenjaren.”

6. “Oh joh, dat zijn maar de babyblues. Dat gaat vanzelf over.”

7. Consultatiebureau tegen een sombere en angstige mama: ’Ja, alle moeders zijn moe, dat hoort erbij.”

Neem de geen roze wolk mama serieus!

Needless to say dat mama ’s die al niet goed in hun vel zitten, hier totaal niet op zitten te wachten. Er is ongelofelijk veel moed voor nodig, om je niet zo roze wolk, negatieve gedachten en emoties over jezelf en je kindje te durven delen. Als je dan eenmaal die moed bij elkaar hebt geraapt en je durft het uit te spreken. Dan is het fijn dat de zorgprofessional tegenover je, jou en je verhaal serieus neemt. Het niet afdoet, als iets futiels en het al helemaal niet gaat bagatellieren.

Wil je hulp?

Herken je bovenstaande en denk je: ik heb hulp nodig bij mijn niet zo roze wolk? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp als geen ander hoe je je nu voelt en ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk