Bodypositivity is heel belangrijk moeders

May 29, 2024

“Straks zien ze m’n cellulitis”

bodypositivity, mamalijf

Bodypositivity is heel belangrijk moeders

Bodypositivity is een heet hangijzer onder moeders. De zomer komt er weer aan en ik zie veel mama’s die worstelen met hun gewicht of lichaamsomvang. De ene mama wil niet meer in bikini, de andere blijft op haar handdoek zitten, omdat ze niet rond wil lopen in badpak. “Straks zien ze m’n rollen, m’n cellulitis, etc”

Bodypositivity lijkt zo makkelijk

Hoe begrijpelijk ook, echt blij wordt je hier als moeder niet van. Het lijkt zo makkelijk: gewoon omarmen die bodypostivity. Dat is het voor de meeste mama’s echter helemaal niet. Waar begin je als je je irriteert aan die huid flap die je hebt overgehouden aan de keizersnede? Wat doe je als je elke keer weer baalt van je spiegelbeeld? Of als je je oude broeken niet meer past of eruit ziet als ene gezellige rollade als je hem wel dicht krijgt?

Koop grotere broeken

Allereerst: koop grotere broeken. Echt! Wat kan jou het schelen? Die oude spijkerbroek kan je ooit misschien weer aan. Maar, nu pas je hem in ieder geval niet. Dus, leg hem weg, uit het zicht en pas hem over een (half) jaar weer eens. Past hij dan nog steeds niet? Dan wordt het tijd om te gaan accepteren dat je lijf is zoals het is. Dat klinkt makkelijker dan het is, trust me: I know. Ook ik worstelde enorm met mijn postpartum lijf. Het goede nieuws is: zelfliefde is voor iedereen te leren en bovendien: te voelen.

“Gatver, weer die vreselijke cellulitis op m’n bovenbenen”

Het accepteren van je lijf is wat mij betreft de kern van bodypositivity. Want, als jij jezelf niet mooi vindt zoals je bent, kan je ook niet spreken van bodypositivity. Sterker nog: dan ben je met het tegenovergestelde bezig. Hoeveel moeders ik niet zie en spreek die zichzelf onbewust bodyshamen. Zo zonde, want wat jij in je gedachten stopt, zijn de zaadjes die je plant voor later. Dus, als jij steeds tegen jezelf zegt: “gatver, weer die vreselijke cellulitis op m’n bovenbenen”, rol je de rode loper uit voor allemaal andere negatieve gedachten over jezelf. Die zaadjes gaan woekeren. En hard ook. Voor je het weet, kan je alleen nog maar kijken naar wat je allemaal niet mooi vindt aan jezelf. Je uitgezakte knieën, je buik vol striae, je rugrollen, etc. Zo zonde!

Kijk naar wat je wel mooi vindt aan jezelf

Gelukkig is de andere kant ook waar. Als jij je hoofd vol stopt met positieve zaadjes, gaan die ook groeien. Mits je ze voedt met water, liefde en aandacht. Dat is de basis van zelfliefde en acceptatie. Door met een milde blik naar jezelf te kijken en bijvoorbeeld te kijken naar wat je wel mooi vindt aan jezelf. Bijvoorbeeld: je ogen, je lach, je slanke enkels;). Ik noem maar wat. Er zijn vast dingen die je kan vinden die je wel mooi vindt aan jezelf. Benoem dit elke dag en het liefst voor de spiegel. Want, dan gebeurt er echt iets van binnen. Laat die positieve zaadjes woekeren. Dan doven de negatieve zaadjes en hun onkruid steeds verder uit. Echt!

Ontvolg social media accounts die je onzeker maken

Als laatste wil ik zeggen, dat het jezelf vergelijken met de zogenaamde insta perfect moms die na zes weken weer in hun skinny jeans passen, ook niet helpt. Ten eerste: dit is niet de realiteit. Echt niet. De meeste moeders hebben gemiddeld ene jaar nodig om weer te ontzwangeren en soms langer. Sterker nog: dat is meer regel dan uitzondering. Ontvolg social media accounts die je onzeker maken en volg bijvoorbeeld accounts of hastags (#curvy #bodypisitivity #selflove) die je een realistischer beeld geven van hoe een normaal vrouwelijk lichaam eruit ziet.

Wil je hulp bij bodypositivity?

Lees je bovenstaande en denk je: ik voel me al zo lang onzeker en wil hier zo graag vanaf? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik wet als geen ander hoe je je voelt en ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk