moeders, mama coach, geen roze wolk, online coaching

February 1, 2021

Hoeveel boeken je ook leest, het echte moederschap loopt vaak net even anders

angstig, intrusies, intrusieve gedachten

De 5 grootste uitdagingen in het moederschap

Voordat je moeder wordt, denk je een goed beeld te hebben over hoe het moederschap zal zijn. Je leest wellicht boeken of struint alle bekende mama websites af. Sommige moeders spenderen uren op fora op zoek naar allerlei informatie. Alles om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op het moederschap. Heel begrijpelijk, want je wil je als mama gewoon goed beslagen ten ijs komen. Alleen, zijn er soms uitdagingen in het moederschap die je amper had kunnen vermoeden, voordat je moeder wordt. De dingen waar niemand over praat, maar die bijna in elk huishouden voorkomen.

Dit zijn de 5 grootste uitdagingen in het moederschap:

  1. Je hebt vrij weinig tijd voor jezelf. Zeker aan het begin draait alles om je baby’tje, een ritme vinden, voeden, slapen of niet slapen en poep. Vele moeders worstelen hiermee, omdat ze amper op kunnen laden en hun batterij steeds verder in het rood komt te staan. Jezelf prioriteit maken is hierbij belangrijk. Zorg voor oplaadmomentjes gedurende de dag zodat je het beter vol kunt houden.
  2. Het verantwoordelijkheidsgevoel wat je voelt voor je kindje(s) is vaak allesomvattend aanwezig. Dit kan ervoor zorgen dat je als mama angstig wordt. Sommige moeders ervaren ook intrusieve gedachten. Ik schreef hier eerder over en deze gedachten kunnen erg beangstigend zijn voor moeders. Het enorme verantwoordelijkheidsgevoel is volkomen normaal, alleen praten moeders daar niet altijd over. Het kan je soms erg overvallen en je enorm bezig houden als mama.
  3. Onzekerheid kan je (tijdelijk) even helemaal over nemen. Je vraagt je vaak af: doe ik het wel goed? Hoe doen al die andere moeders dit? Ben ik wel een goed mama als ik het moederschap niet altijd alleen maar leuk vindt? Ook dit hoort er allemaal bij. Je hoeft je hier niet voor te schamen. Veel moeders kampen met onzekerheden. Praat erover en probeer het niet op te kroppen.
  4. Het slaapgebrek kan je enorm opbreken als moeder. Soms slaap je
  5. maar 2 uur in een nacht en dat gaat je op een gegeven moment opbreken. Slapen wordt een van de meest beladen onderwerpen binnen het moederschap. Of: de angst voor het niet slapen. Veel moeders in mijn praktijk zijn bang voor de nachten, omdat ze bang zijn dat ze (weer) niet zullen slapen. Dit kan je als moeder enorm in de greep houden. Weet, dat er oplossingen zijn en je dit niet alleen hoeft te doen. Je kan bijvoorbeeld een slaapcoach inschakelen om je met de nachten te helpen.Veel moeders vergelijken zichzelf constant met andere moeders. Zowel in real life als op social media. Het is iets wat ik heel vaak zie in mijn praktijk. Door het vergelijken ervaren moeders een gevoel van falen of ik ben niet goed genoeg. Dit komt bij moeders voor met newborns, maar ook als de kids al wat ouder zijn. Vergelijken is iets wat bijna alle moeders doen, maar het levert vrijwel nooit iets positiefs op. Je werkt onbewust onzekerheid in de hand door jezelf steeds te vergelijken met die andere moeders. Weet, dat jij goed bent zoals je bent. En dat wat je ziet op social media vaak een momentopname is en niet de realiteit.

Herkenbaar?

Lees je bovenstaande en denk je: hier kan ik wel wat hulp bij gebruiken? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag, zodat je weer lekker in je vel zit als mama en het moederschap met al haar uitdagingen weer aan kan.

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk