Mamacoach, therapeut

November 7, 2023

“Het moederschap kwam als een denderende trein binnen”

jezelf terugvinden, lessen in het moederschap

De 9 mooiste lessen die ik leerde in 9 jaar moederschap

Voordat ik moeder werd, had ik echt het idee dat ik een hoop wist over het leven. Dat ik de waarheid in pacht had, zoiets. De echte waarheid was: dat ik geen idee had. Het moederschap kwam als een denderende trein binnen. Het voerde me door prachtige landschappen en meedogenloze momenten. Ik leerde en leer, vandaag de dag nog steeds over mezelf, het leven, mijn identiteit, etc. Dit zijn de negen lessen die ik leerde in negen jaar moederschap:

1.Moe komt van moe-der. Serieus, ik dacht dat ik wist wat vermoeidheid was, voordat ik moeder was. Niks bleek minder waar.

2. Ondanks deze vermoeidheid leerde ik ook beter naar jezelf te luisteren en naar wat ik nodig had. Ik vroeg me steeds vaker af: kan ik of wil ik dit eigenlijk wel? Of heb ik hier überhaupt energie voor?

3. Ik leerde overigens ook dat niks me kon tegenhouden. Moe of niet:  ik kan alles op cafeïne en een gezonde dosis wilskracht. Is dat soms moeilijk? Absoluut! Niks gaat vanzelf, but you can do anything if you put your mind to it.

4. De chaos leren omarmen die het moederschap is. M’n huis is vaak een enorme ontplofte bende. Als ik dit dan deel op mijn insta volgt een DM ontploffing vol herkenning.

5. Grenzen stellen is iets wat ik echt moest leren. Mama worden zorgde ervoor dat ik het gevoel had dat er van alle kanten aan me getrokken werd. Hierdoor moest ik mezelf wel gaan beschermen door beter grenzen te stellen. Ik zeg vandaag de dag vaker “nee” dan ooit tevoren.

6. Waar een wil is, is een weg. Ook met een niet slapende baby en huilende peuter kon ik onderweg zijn. Of dit nu was naar de speeltuin of naar m’n mama vriendin. Ik ging overal heen. Want, anders kwam ik het huis helemaal niet uit. Kostte dit moeite; hell yeah. Maar, ik bleek dit dus gewoon te kunnen!

7. Je kan niet alle ballen hoog houden in het leven. Zowel in je leven als moeder, als het leven daarbuiten. Het is oké om af en toe die ballen te laten vallen en de boel de boel te laten.

8. Er bestaat niet zoiets als de perfecte moeder. Het is echt een utopie. Perfecte moeders zijn niet echt en echte moeders zijn niet perfect. Dit werd dan ook de slogan van mijn podcast : ”The Real Deal.”

9. Vergelijken met andere moeders zorgt ervoor dat je altijd aan het kortste eind trekt, dus ik ben er mee gestopt. Het levert je namelijk niks op. Ik kijk naar wat ik kan binnen mijn mogelijkheden en tel m’n zegeningen in plaats van m’n tekortkomingen.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en denk je: ik voel die mamalessen niet zo goed en wil meer genieten van het moederschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk