Grenzen aangeven voor moeders

October 18, 2021

Nieuw e-book leren nee zeggen voor mama’s

ebook, Grenzen, grenzen stellen, mama masterclass, mamacoach

5 tekenen dat mensen jouw grenzen als moeder niet respecteren

Er zijn van die momenten in het moederschap, waarop je uit evenwicht raakt. Situaties waarbij er een beroep wordt gedaan op je zelfvertrouwen en hoe stevig je in je schoenen staat als mama. Vaak zijn dat de momenten waarbij anderen jouw grenzen in het moederschap niet respecteren. Ik zie veel mama’s in mijn praktijk die hiermee worstelen. Logisch, want als mensen over je grenzen heen gaan, voelt dat heel naar. Je krijgt vaak het gevoel alsof jouw needs er niet toe doen. Daarom is leren nee zeggen en grenzen stellen heel belangrijk in het moederschap. Dit zijn de 5 rode vlaggen, de 5 tekenen dat anderen jouw grenzen als mama niet respecteren:

  1. Ze accepteren je “nee” niet 

Hoe vaak je het ook probeert, de persoon tegenover je respecteert jouw “nee” niet. Het is voor diegene niet het juiste antwoord, dus blijft hij of zij doorgaan met pushen. Je doet als mama zo je best om nee te zeggen, maar die ander negeert je antwoord en probeert er een ja van te maken. Dit kan op de werkvloer voorkomen, dit zie ik vaak in mijn praktijk. Maar, ook in andere relaties, zoals vriendschappen of met je partner. In dat geval spreek ik van een toxische relatie. Want, als je partner jouw “nee” niet begrijpt of respecteert, wie dan wel? Het is belangrijk dat je gaat nadenken wat de relatie met deze persoon inhoudt en wat het je oplevert. Op het moment dat je baas bijvoorbeeld constant aan je vraagt om over te werken, terwijl je al heel vaak hebt gezegd dat niet te kunnen of willen, ondermijnt diegene jouw “nee” en gaat hij of zij puur voor het eigen gewin. Wil je nog voor zo’n baas werken, is dan de vraag? Zet jezelf op nummer 1 en laat de toxische relatie achter je. Je verdient meer dan dit!

  1. Je voelt de druk om iets te doen wat je eigenlijk niet wil doen

Op het moment dat mensen je grenzen niet respecteren, geven ze je het gevoel dat je iets moet doen, watt je eigenlijk helemaal niet wil doen. Misschien gat het om simpele dingen zoals de afwas na een lange dag werken. Of gaat het om iets moeilijkers, bijvoorbeeld als je mamavriendin ergens in een café of restaurant af wil spreken, terwijl jij daar de financiële middelen niet voor hebt. Hoe dan ook, je ervaart druk om dingen te doen die niet bij je passen of niet goed voelen. Op het moment dat je dit doet, negeert de ander waar jouw behoeftes liggen. Terwijl, die even (zo niet) belangrijker zijn dan die van een ander.

  1. Ze geven je het gevoel dat jouw gevoelens er niet toe doen

Soms heb je mensen in je directe omgeving die je constant het gevoel geven dat jouw gevoelens of needs er niet toe doen. Alsof je niet meetelt. Moeders in mijn praktijk worstelen hier regelmatig mee. “Hoe zorg ik ervoor dat die ander mijn gevoelens wel serieus neemt?’, wordt mij regelmatig gevraagd. Het antwoord is: door  bespreekbaar te maken wat hun gedrag met je doet. Bijvoorbeeld, welk gevoel dit jou geeft. Dus dat je je niet serieus genomen voelt door die ander. Dat het je pijn doet dat hij of zij zo met je omgaat. Hou het dichtbij jezelf. Benoemen wat het met je doet, zorgt ervoor dat die ander zich minder snel aangevallen voelt en tegelijk maakt het heel duidelijk wat dit alles met jou doet. Dat creëert meer begrip aan de andere kant en zo kunnen jullie dichter bij elkaar komen.

  1. Je hebt het gevoel niet eerlijk te kunnen zijn

 In sommige relaties heb je het gevoel dat je niet eerlijk kan zijn tegen die ander, doordat hij of zij je grenzen niet respecteert. Als je bijvoorbeeld een bevriende moeder hebt die constant ongevraagd advies aan je geeft ondanks je herhaaldelijke pogingen dit te stoppen, durven veel mama’s op een gegeven moment niet meer zo open en eerlijk te zijn over hun ervaringen in het moederschap. Veel moeders strugglen hiermee en durven niet meer hun gedachten en emoties te delen met die bewuste vriendin. Logisch, want wie zit er nu op ongevraagd advies te wachten? Niemand! Assertief zijn is hierbij belangrijk. Ook in vriendschappen is grenzen stellen belangrijk. Zeg bijvoorbeeld” ik merk dat je me vaak goedbedoeld, maar ongevraagd advies geeft. Hoe goed je het ook bedoeld, ik zit er niet altijd op te wachten. Als ik advies wil, zal ik er zelf om vragen. Kunnen we dit afspreken?” Hoe duidelijker je hierin bent, hoe beter. Echte vriendschappen kunnen dit soort dingen aan, echt!

 

  1. Ze zijn beledigd als je “nee” zegt

Er zij mensen die zich beledigd voelen als je “nee” tegen ze zegt. Alsof het iets persoonlijks is. Dat is het niet en het feit dat zij het zo opvatten, zegt eigenlijk meer over hen, dan over jou. Je hoeft niet door iedereen aardig gevonden te worden. Dus als die ander beledigd is, is dat jammer. Niets meer, niets minder. Je mag “nee” zeggen, je mag die ander begrenzen, je mag assertief zijn. Daar is niks mis mee, lieve mama. Ik zou willen zeggen; neem afstand van mensen die beledigd zijn als je je je grenzen aangeeft. Vaak is ook deze relatie niet vruchtbaar en geeft het je weinig energie. Blijf oefenen met “nee” zeggen en laat je niet ontmoedigen.

Nieuw e-book “leer nee zeggen als een baas.”

Merk je dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen in het moederschap? Vind je het lastig om “nee’ te zeggen aks mama? Wil je meer zelfvertrouwen als moeder? Check dan mijn gloednieuwe e-book “Leer nee zeggen als een baas.” Heb je nog vragen? Mail dan gerust naar info@froufroubegeleiding.nl

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk