mamacoach, moeder worden

January 11, 2022

Het moederschap combineren met werk kan soms ingewikkeld zijn

carrière en kind

Waarom het moederschap meer invloed op je carrière kan hebben dan verwacht 

 

Voordat je mama wordt, heb je vaak een bepaald beeld van hoe je het wil gaan doen als je straks eenmaal bevallen bent. Veel moeders die ik zie in m’n praktijk zeggen: ”ik dacht, dat werken doe ik er wel even bij. In de werkelijkheid valt dit vaak toch een beetje tegen. Omdat het moederschap an sich al meer dan een full-time baan is. Daar is serieus onderzoek naar gedaan. Het moederschap is meer dan anderhalf FTE. Laat die even binnenkomen. Dus als je daar je normale werk nog bij optelt zit je al snel aan twee fulltime banen. Ja, dus ook als je parttime werkt. Logisch, dat je dan wellicht andere keuzes gaat maken, dan je van te voren had verwacht.

 

Moederschap combineren met werk

Ik zie veel moeders die struggelen met het combineren van hun werk met hun gezin. Dat is heel begrijpelijk, want de druk ligt hoog op ons mama’s. We moeten zoveel; ballen hoog zien te houden, het is soms gewoon even niet te doen. Voor sommige moeders verloopt de transitie van werkende vrouw naar werkende moeder heel soepel. Ze pakken hun werk na de bevalling weer op, alsof er niets gebeurd is. Voor andere mama’s is deze overgang ingewikkelder. Sommige moeders voelen minder affiniteit met hun baan als voordat ze moeder werden. Andere moeders merken dat hun prioriteiten anders liggen en ze eigenlijk minder tijd aan hun werk en meer tijd aan hun gezin willen besteden. Allemaal heel goed te begrijpen, als je het mij vraagt.

Die eeuwige spagaat

Ik denk dat het belangrijk is, dat nieuwbakken moeders weten dat het oké is als je het moeilijk vindt om je carrière en je gezin te combineren. Dat die eeuwige spagaat van schuldgevoel naar je kindje(s) toe heel normaal is. Je wil niet falen op je werk, maar je wil je gezin ook niet tekort doen. Deze spagaat zie ik veel bij moeders in m’n praktijk. Ze willen het allemaal zo graag goed doen. Perfectionisme heeft vaak de overhand en hierdoor leggen deze mama’s de lat onmogelijk hoog voor zichzelf. Mijn advies is: leg die lat ene stuk lager voor jezelf. Goed is ook goed genoeg. Minder werken, maakt je niet minder belangrijk, succesvol. Als jij deze keuze maakt omdat je meer tijd wil spenderen aan je gezin: go for it! Daar is niks mis mee.

Werkgevers meer meedenken

Soms willen werkgevers bovenstaande niet faciliteren om allerlei redenen. Veel mama’s lopen tegen een ongelijke behandeling aan of krijgen het gevoel dat hun manager hen niet kan of wil begrijpen. Ik vind dit enorm schrijnend om te zien. Want, moeder worden is een enorme verandering in je leven. Je moet jezelf weer helemaal opnieuw uitvinden. Je rol als mama eigen zien te maken, de verantwoordelijkheid voor je kindje in goede banen leiden en ondertussen slaap je vaak bar weinig. Dit alles zou ervoor moeten zorgen dat er meer compassie komt vanuit werkgevers, om moeders op een veilige en laagdrempelige manier weer hun werk op te laten pakken. Zorg bijvoorbeeld voor goede, verwarmde ruimtes waar moeders kunnen kolven. Hanteer soepelere werkuren als hun kindje ziek is of eerder moet worden opgehaald van de opvang. Zodat mama’s minder het gevoel hebben in die spagaat te zitten.

Je hoeft je niet schuldig te voelen

Voor jou lieve mama, is het belangrijk dat je weet dat je niet schuldig hoeft te voelen als je weer aan het werk wil gaan. Hoe begrijpelijk dat schuldgevoel ook is, het is zo niet helpend. Je doet je best, meer kan je niet doen. Het is niet zo zwart wit, je hoeft niet perse een carrière tijger te zijn en een perfecte mama. Je kan ook een stapje terug doen en de lat wat lager leggen voor jezelf of langer ouderschapsverlof opnemen als dat mogelijk is. Je hoeft niet constant al die ballen hoog te houden, lieve mama. Sterker nog: laat er maar eens een paar vallen. Je zal merken, dat de wereld niet vergaat. Dat men je geen slechte moeder vindt. Je bent gewoon menselijk, net als wij allemaal. 

Wil je hulp?

Merk je dat je moeite hebt om jezelf terug te vinden na de bevalling? Vind je de overgang terug naar werk ingewikkeld? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk