perfectionsime onder moeders, echte moeders zijn niet perfect

January 17, 2021

De lat mag omlaag, lieve moeders!

geen roze wolk, leg de lat laag, perfectionisme

Hoe de lat lager leggen je mamaleven kan veranderen

Veel moeders die in mijn praktijk komen hebben 1 ding met elkaar gemeen: ze leggen de lat te hoog voor zichzelf. Bij alles wat ze ondernemen of denken binnen het moederschap, streven ze naar perfectie. Zonde, want het is onmogelijk om altijd alles perfect te kunnen doen. Er is niet een manier om de perfecte moeder te zijn, maar er zijn duizenden manieren waarop je een goede moeder kunt zijn.  Goed dus. Want, goed is goed genoeg.

Ik was ook zo’n mama

Ik was ook zo’n moeder die alles tot in de puntjes geregeld wilde hebben, graag de touwtjes in handen hield en die er alles aan deed om die perfecte moeder te zijn. Ik scrolde door mijn instafeed heen en kreeg teleurstelling na teleurstelling te verwerken. Die teleurstelling ging over niemand anders dan over mezelf. Want: waarom had ik niet zo’n Pinterest waardig huis en waarom zagen mijn kinderen er niet altijd zo mooi gestyled uit? Wat ik me toendertijd niet realiseerde was, dat ik naar een momentopname van iemand zat te kijken. Een simpel shot uit een dag die 24 uur duurt.

Die ondergepoepte baby zie je niet op insta

Laten we eerlijk zijn, de meeste moeders posten niet over hun echtelijke ruzies of hoe ze na drie jaar nog niet in hun oude skinny jeans passen. Of hoe onzeker ze zich voelen als moeder en welke negatieve emoties daarbij komen kijken. Jammer, want juist dat is wat nieuwe moeders moeten zien. We klooien allemaal maar wat aan als mama’s. En het wordt tijd dat alle moeders dit weten. Of je nu tieners hebt of een klein baby’tje. Of je vijf kinderen hebt of een. Het maakt niks uit, alle moeders verdienen het om te weten dat de lat en stuk lager mag

Zeker nu in deze lockdown

Zeker, nu midden in deze tweede tijd waarin er veel van ons gevraagd wordt als moeders, is het belangrijk om de lat lager dan ooit te leggen. Er wordt simpelweg teveel van jou als moeder gevraagd op dit moment. De omstandigheden kunnen we helaas niet veranderen. Hoe jij ermee omgaat wel. Dus wees je allereerst bewust van het feit dat je vaak onmogelijke eisen aan jezelf stelt. Stap 2 is om die perfectie te aanvaarden en los te laten. Je hoeft er niks mee. Je bent niet wat je denkt, dus laat het gaan. Hoe lager je de lat legt, des te meer successen je gaat behalen op een dag. Stel je voor dat je elke dag van jezelf een superfood waardige maaltijd voor je kids moet bereiden. Halverwege het kookproces realiseer je je dat je niet alle ingrediënten in huis hebt. Eenmaal aan tafel vinden je kinderen het ook nog eens niet lekker en voor je het weet, hangt de spaghetti tegen het plafond. Dat is dus dissapointment central voor jou als moeder. Als je je nu de volgende keer eens voor zou nemen, om het wat minder perfect te doen. Door bijvoorbeeld een keer kant en klare pannenkoeken op tafel te zetten of een tosti. Je kinderen blij en jij blij. Nee, dat hoeft natuurlijk niet elke avond. De belangrijkste boodschap hierbij is: give yourself a break.

Al die andere moeders doen ook maar wat

Als je constant de lat sky high legt voor jezelf en je maar tot de helft komt als moeder, voel je constant de discrepantie tussen die twee Hetgeen jij wilt en wat daadwerkelijk haalbaar is op een dag komt dan totaal niet overeen. De gedachten die je dan krijgt zijn bijvoorbeeld: zie je wel, ik doe het niet goed, ik faal, ik ben niet goed genoeg, ik ben geen goede moeder etc. En niemand, ik herhaal niemand, gaat goed op dit soort gedachten en de daarbij behorende emoties. Dus hoe lager jij de lat legt, hoe leuker en fijner je leven wordt. Al die andere moeders doen ook maar wat, geloof me. Inclusief ondergetekende.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en merk je dat je eigen perfectionisme je de das omdoet? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl  Samen gaan we hiermee aan de slag, zodat je weer lekkerder in je vel komt te zitten.

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk