Hoe de lat omlaag je leven als mama makkelijker maakt

June 25, 2024

The mother load is soms zwaar

leg de lat laag, perfectionisme

Hoe de lat omlaag je leven als mama makkelijker maakt

Je kent het wel, je to do list is zo langs als van hier tot Tokyo, elke keer als je er iets afstreept, komt er weer iets nieuws bij. Je hebt voor alles en iedereen tijd gemaakt, behalve voor jezelf en ondertussen vind je ook nog dat je de perfecte moeder, (huis)vrouw en vriendin moet zijn. Needless to say: de lat ligt sky high. 

The mother load is zwaar

Veel moeders die ik zie in mijn praktijk, hebben hier last van. Maar, ook daarbuiten hoor ik het veel. Van mijn inner circle, schoolpleinmoeders, etc. De mother load is zwaar en het lijkt soms onmogelijk om alle ballen hoog te houden. Sterker nog, dat lijkt niet alleen onmogelijk: dat is het ook! Niemand houdt dit vol, lieve mama, echt niet. Je kan het niet elke dag alleen maar goed doen in het leven, het moederschap, etc. Dat is onmogelijk.

Vaders hebben vaak een “schijt aan knop”

In mijn podcast “The Real Deal” spreek ik hier ook vaak over. Wat is het nog met ons moeders, dat we die lat zo hoog leggen voor ons zelf? Bij vaders zie ik dit veel minder. Die hebben minder last van die lat, halen makkelijker hun schouders op en hebben de “schijt aan knop” allang gevonden. Ze lijken er wel mee geboren! Wij vrouwen moeten vaak hard op zoek naar die knop, als we hem al weten te vinden bij onszelf. Het komt in ieder geval meestal niet van nature.

“Ik ben niet goed genoeg”

Wat ik mama’s in mijn praktijk vaak vertel is het volgende. Als jij de lat voor jezelf sky high legt, maar dit is wat er gemiddeld haalbaar is voor moeders, voel je constant de discrepantie tussen die twee. En dat voedt het gevoel van: falen, zie je wel; ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, etc. En geloof me, niemand gaar goed op het gevoel van ik ben niet goed genoeg. Dus ook jij niet. Je bevestigt eigenlijk elke keer aan jezelf dat je zogenaamd geen goede moeder bent, omdat je je doelen niet haalt, af en toe een bal laat vallen, etc.

Laat die ballen maar vallen

Mijn advies is: leg die lat een stuk lager voor jezelf. Of sterker nog: gooi die hele lat het raam uit. Laat die ballen af en toe vallen en ervaar dat het dan ook gewoon goed komt. Je wil niet weten hoe vaak ik en bal laat vallen. Ja, ook therapeuten messen wel eens dingen up;). We zijn net mensen ;). Ik vertel het ook vaan aan mijn kindjes: oh kijk, mama heeft een foutje gemaakt of ik ben iets vergeten. Kan gebeuren, we lachen er samen om en zo zien zij ook dat fouten maken niet het einde van de wereld is. Dat ook mama’s soms dingen vergeten of iets fout doen en dat de wereld dan niet vergaat.

Je doet het goed!

Weet, dat je het goed doet, lieve mama. Welk naar gevoel je jezelf ook onbewust geeft. Je doet je best en meer kan je niet doen. Probeer te kijken naar wat er allemaal wel lukt op ene dag, in plaats van te kijken naar waarom je zogenaamd faalt als moeder. Dan wordt het leven en ook het moederschap ene stuk leuker en vooral een stuk makkelijker.

Wil je hulp?

Merk je dat je perfectionisme je in de weg zit en wil je meer ontspannen in het moederschap staan? Lig je s nachts te piekeren, omdat je to do list steeds door je hoofd gaat? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp je als geen ander en ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk