teleurstelling in het moederschap

June 6, 2023

Soms matchen de verwachtingen van het moederschap niet met de realiteit

teleurstelling

Hoe ga je met om met teleurstellingen in het moederschap?

Als je moeder wordt, denk je vaak in eerste instantie dat het moederschap vooral leuk en mooi is. Dat begint eigenlijk al in je zwangerschap. Je ziet voor je hoe je straks achter je kinderwagen loopt of op het strand speelt met je kindje. Vaak is er niks in je hoofd op dat moment bezig met of de reality gaat matchen met je verwachtingen. Als er dan iets vervelends gebeurt tijdens de zwangerschap of na de bevalling, raak je als mama teleurgesteld en weet je soms niet hoe je hiermee om moet gaan.

Teleurstellingen komen vaker voor dan je denkt

Teleurstellingen in het moederschap komen vaker voor, dan je in eerste instantie zou denken. Bijvoorbeeld als je zwangerschap niet op rolletjes loopt. Omdat je constant ziek, zwak en misselijk bent. Of omdat je amper slaapt en niet kunt genieten van alles wat er gebeurt. Als je dan richting de bevalling gaat en je al een paar flinke teleurstellingen achter de rug hebt, si het voor deze mama’s vaak moeilijk om positief tegen de bevalling of postpartum periode om te gaan.

Moeilijk om te accepteren

Ook tijdens de eerste periode na de bevalling komen soms teleurstellingen voor. Of dit nu gaat over hoe weinig je slaapt, de borstvoeding die niet loopt zoals je wil (of helemaal niet lukt), irritaties tussen jou en je partner, de razende hormonen of je gewoonweg de roze wolk amper kan vinden. Veel mama’s vinden dit moeilijk te accepteren en balen enorm dat ze zich zo voelen. Teleurstellingen zoals deze horen er allemaal bij, maar de meeste mama’s vinden dit moeilijk te verteren. Omdat je het je zo anders had voorgesteld of omdat je jezelf zoveel meer had gegund dan dit. Zo begrijpelijk!

Is dit het nou?

Ik zie in mijn praktijk veel moeders die teleurstellingen moeilijk vinden. Mama’s die denken: is dit het nou? Is dit wat het moederschap voor mij in petto heeft? Hier heb ik niet voor getekend. Ik vind het moederschap niet alleen maar leuk of relaxed. Ik ben zo moe en ik voel me zo down en onzeker. Ik vind het aanpoten en ik mis soms m’n oude leventje. Ook dat is onderwerp waar nog te weinig over gesproken wordt. Je kan enerzijds zielsveel van je kindje houden, maar anderzijds terugverlangen naar de tijd voordat je een kindje kreeg. Teleurstellingen mogen er zijn, net zoals de mooie momenten in het moederschap.

Glas half leeg

Op het moment dat je veel teleurstellingen ervaart en dit je in de weg zit, is het tijd om er wat mee te doen. Op het moment dat het glas vaker half leeg is, in plaats van half vol, is het belangrijk dat je deze negatieve gedachten en emoties accepteert en laat gaan. Zodat het je niet gaat overspoelen. Op het moment dat je steeds overruled wordt door je negatieve gedachten en emoties, kan je niet zo goed genieten van het moederschap en heeft dit niet alleen impact op jou, maar ook op je kindje(s), je partner, jullie relatie etc., Het is zonde als je steeds meegesleurd wordt in die negatieve spiraal van teleurstellingen, somberheid, “zie je nou wel” gedachten en alle bijbehorende negatieve emoties. Je verdient het om goed in je vel te zitten, lieve mama.

Wil je hulp?

Merk je dat je veel last hebt van teleurstellingen en niet weet hoe je hier mee om moet gaan als mama? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik weet hoe dit voelt en ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk