Alleenstaande moeder

March 14, 2023

Hoe ga je om met een scheiding?

scheiding

Als je single mama wordt 

Nooit had ik kunnen denken dat ik alleenstaande moeder zou worden. Soms hoor ik het mezelf uitspreken en voelt het nog steeds een beetje alsof het over iemand anders gaat. “Scheiden is lijden”, zeggen ze wel eens. Ik denk dat dit gezegde klopt. Het is het meest intense, verdrietigste en het zwaarste wat ik ooit heb doorgemaakt. Dit zegt iets, nadat ik een zware postpartum depressie heb doorgemaakt na de geboorte van mijn oudste. Veel mama’s hebben me de afgelopen maanden gemaild of DM’s gestuurd met vragen over de scheiding. Van: hoe pak ik bepaalde dingen aan tot: ik wil zelf ook weg bij mijn partner, maar ik weet niet hoe. Ik blijf het bijzonder vinden, dat ik zoveel moeders heb geraakt met mijn verhaal en mijn minivlogs onder de #mamagaatscheiden.

Er is geen handboek voor scheiden

Laat ik beginnen met, dat er geen handboek is voor hoe je een scheiding aan kan pakken. Naast de gebruikelijke paden die de meeste stellen afleggen van mediation tot het verdelen van de spullen, het tekenen van de scheidingspapieren en alles daar tussenin, is er geen handleiding die je vertelt hoe je met dit alles om moet gaan. Het verwerken van je emoties, het vertellen aan je kindje(s), het afscheid nemen van een heel leven samen. Niemand kan je hierop voorbereiden. Zelf vond ik het een enorme rollercoaster en ben ik nog steeds aan het bijkomen van dit alles. Het duurde dan ook even voor ik er over wilde schrijven.

Pure en rauwe emoties

Wat ik zie bij moeders die in scheiding liggen of net gescheiden zijn, is dat de emoties puur en rauw zijn. Deze schieten vaak alle kanten op en dat is volkomen normaal. Je bent aan het rouwen en die verschillende stadia van rouw zijn voor iedereen anders. Het ene moment huil je bakken met tranen, het andere moment voel je je ineens weer oké en verschijnt er zelfs een lach op je gezicht. Het is onvoorspelbaar en intens. Soms ook intens moeilijk, omdat je bijvoorbeeld je kindjes zo moet missen. Of omdat je iets op tv ziet wat je doet denken aan jullie samen of jullie leven samen. Dat doet pijn, veel pijn. Ook dat hoort er allemaal bij en mag er allemaal zijn, lieve single mama.

Mijn ultieme tip voor tijdens een scheiding

Als moeders me vragen wat mijn ultieme tip is, als het gaat om scheiden, zeg ik: die heb ik niet. Het enige wat ik je kan zeggen is: dat je alles mag voelen wat je voelt. Je hebt recht op al je emoties en gedachten. Je kan dit proces niet forceren. Zelf doe ik dit ook. Ik ga heel mindful om met mijn gevoel, omdat ik dat belangrijk vindt. De gedachten en bijbehorende gevoelens mogen er allemaal zijn. Het is iets wat ik volledig omarm en vervolgens weer laat gaan. Hierdoor wordt ik niet steeds overspoeld door verdriet of boosheid. Ik huil, raap mezelf bij elkaar en ga weer verder met mijn dag.

Gescheiden mama’s hebben 1 ding gemeen

Ik zie ook regelmatig mama’s in mijn praktijk die in scheiding liggen of dit proces net achter de rug hebben. Sommige moeders komen uit een relatie waarin ze emotionele verwaarloosd zijn of zelfs fysiek mishandeld. Andere mama’s voelden zich al jaren niet gezien of gehoord of soms zijn stellen simpelweg uit elkaar gegroeid. Iets wat zij allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze een ongelofelijke kracht in zich hebben. De kracht om zichzelf bij elkaar te houden, terwijl ze bijna imploderen van verdriet. Hun oneindige liefde voor hun kindjes en eigenlijk is dit ook meteen de tape die ze bij elkaar houdt.

Zo was het ook voor mij

Voor mij was en is dit precies zo. Mijn meisjes houden me op de been. Mijn onvoorwaardelijke liefde voor die twee sleept me hier doorheen, laat me weer lachen en zorgt ervoor dat ik het leven mooi blijf vinden ondanks alles wat ik heb meegemaakt. Daarnaast doe ik het mooiste werk ter wereld en ook dit geeft me veel vreugde en zingeving. Ik voel me ondanks alles wat ik heb meegemaakt een gezegend mens. Ik heb inmiddels een fijn huisje voor mezelf en de meisjes. Ik voel me steeds meer mezelf worden en merk dat de goede dagen de overhand hebben gekregen. Ja, ik huil nog steeds om alles wat ik ben verloren. Echter, lach en geniet ik ook elke dag een beetje meer om alles wat ik heb en waar ik dankbaar voor ben.

Wil je hulp bij het verwerken van je scheiding?

Herken je je on bovenstaande en heb je hulp nodig bij het verwerken of aan gaan van je scheiding? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp je als geen ander en kan je hiermee helpen

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk