Hoe handle je de feestdagen in Corona tijd?

November 24, 2020

Hoe handle je de feestdagen in Corona tijd?

corona, corona crisis, feestdagen, pandemie

Voor de tweede keer zijn de feestdagen anders dan anders

Sinterklaas is inmiddels het land uit en we gaan een onzekere kersttijd en jaarwisseling tegemoet. Het is nog onduidelijk of r versoepelingen aankomen en of we de feestdagen met onze familie en vrienden kunnen doorbrengen of dat we weer gebonden zijn aan allerlei regens en beperkingen.  Het is allemaal anders dan je tot twee jaar geleden gewend was. De feestdagen staan voor de deur en iedereen kijkt reikhalzend uit naar duidelijkheid van onze regering. Mogen we met kerst straks weer bij onze familie aanschuiven, kunnen we weer uit eten in ons favo restaurant of wordt het toch een kerst thuis in intieme sfeer?

De onduidelijkheid vinden veel moeders lastig

Het wordt mijns inziens tijd dat er vanuit de overheid meer duidelijkheid komt. Ik merk dat de onzekerheid veel moeders (en vaders) bezig houdt. Ik zie, zowel in mijn praktijk als in onze directe omgeving, veel mensen die worstelen met alle restricties en onduidelijkheden. Veel ouders willen graag weten waar ze aan toe zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om het goed uit te kunnen leggen aan hun kindjes. Ik begrijp dat heel goed. Het geeft even een gevoel van veiligheid in onzekere tijden, als je weet wat er straks staat te gebeuren.

Verre familie moeten missen

Daarnaast zie ik ook een hoop moeders met familie ver weg of in het buitenland. Beiden moeten hun familie al zo lang missen en dat gaat hen niet in de koude kleren zitten. Uiteindelijk hebben we allemaal die warme knuffel nodig van onze geliefden. Logisch dus, dat veel mensen moeite hebben met hoe ze nu de feestdagen in gaan. Ik denk dat het belangrijk is om gehoor te geven aan die verlangens en ze er gewoon te laten zijn. Je hoeft er niet tegen te vechten of op de vlucht te gaan voor de bijbehorende negatieve gedachten en emoties. Het mag er allemaal gewoon zijn en het is volkomen begrijpelijk.

Het is gewoon ruk

Daarnaast is het belangrijk dat je accepteert dat je hier moeite mee hebt. Want, deze pandemie is nogal wat. We hoeven het niet te dramatiseren, maar ook zeker niet te bagatelliseren. Het is gewoon ontzettend ruk, als je niet Sinterklaas, Kerst of Oud & Nieuw kan gaan vieren zoals je normaal gewend bent. Ook wij bereiden ons voor op Oudjaarsavond met zijn tweetjes. Vind ik dat jammer? Natuurlijk! Maar ik weet ook dat het nu even niet anders kan, dus ga ik er het beste van maken.

Wat kan er wel?

En dat is denk ik de sleutel tot dit alles: accepteren dat het even niet anders is en het thuis zo gezellig mogelijk maken. Kijk naar wat er allemaal wel mogelijk is. Dat werkt positiviteit in de hand. Voor jou en je gezin is dit het allerfijnste, omdat je hiermee de lat ook meteen een stuk lager legt. Als je bijvoorbeeld nu al weet dat je geen uitbundige feestdagen hoeft te vieren, scheelt dit ook meteen veel stress. Geen zesgangendiners hoeven koken, geen stress over een mega glamoureuze kerstoutfit of op tijd reserveren voor je lievelingsrestaurant. Ik zet dit jaar m’n kliko nog buiten in mijn glitterjurk ;). Zonder gekheid, kijk met een milde blik naar jezelf. Het is een uitzonderlijke situatie, deze pandemie. Je moet nu roeien met de riemen die je hebt. Dus hoe liever jij bent voor jezelf, hoe makkelijker de komende periode wordt. En een stuk leuker.

Heb je hier moeite mee?

Merk je dat je somber bent door de pandemie en enorm opziet tegen de feestdagen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik ga je hiermee helpen, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk