Seks na de bevalling

May 14, 2024

Hoe je je seksuele groove terugvindt na de bevalling

seks, seks na de bevalling

Hoe je je seksuele groove terugvindt na de bevalling

Seks en masturbatie is een enorm taboe onderwerp bij (net bevallen) moeders. Negen maanden lang heeft het er tijdens je zwangerschap om gedraaid dat er iets uit je zou komen: je baby. En dan ben je bevallen. Je krijgt de zes weken controle en in principe de “go” om weer seks te gaan hebben. Er “mag” weer iets naar binnen. Maar, heel veel mama’s hebben dan nog geen zin of behoefte in seks. Ze zijn nog enorm aan het wennen aan hun nieuwe rol als moeder, de hormonen gieren nog door je lijf en vaak geef je nog borstvoeding. Een mama uit mijn praktijk vertelde me ooit: ’ik moet er niet aan denken dat ik dan tijdens de seks ineens begin te lekken en er melk op mijn partner komt.” Heel begrijpelijk dat je je hier zorgen over maakt en dat dit je zin in seks in de weg kan staan.

Frequentie van seks

Veel moeders vinden seks dan ook een ingewikkeld onderwerp. Laat staan om het er met andere vrouwen of moeders over te hebben. Het is helaas nog niet zo bespreekbaar als bijvoorbeeld gebroken nachten. Ook als je kinderen al wat ouder zijn, is het niet vanzelfsprekend dat je seksleven hot & steamy is. Sterker nog, de zogenaamde statistieken van stellen die drie keer per week seks hebben, liggen in de realiteit een stuk lager. Meestal komt het uit op drie keer per maand en dat is al aan de ruime kant. Mijns inziens is de frequentie het resultaat van de balans tussen wat jullie zelf graag zouden willen en wat in het echte leven ook daadwerkelijk haalbaar is. Als je dan de lat te hoog legt, krijg je een discrepantie tussen die twee en daar wringt dan vaak de schoen. Want, als je als mama zijnde het gevoel hebt “te moeten’, wordt de boel vanzelf gortdroog daar beneden of gaat le vagine zelfs op slot. Een begripvolle partner en goede communicatie hierover is belangrijk. Sommige mensen beweren: “Over seks moet je niet praten, dat moet je gewoon doen.” Echter, zo zwart wit is het niet. Juist het praten over wat je wil (of juist niet wil) is heel belangrijk. Alleen, sommige mama’s hebben hier moeite mee.

Wat vind jij prettig?

Hoe vind je dan je seksuele groove weer terug als moeder? Allereerst: door zelf eerst weer eens te gaan voelen wat jij fijn vindt als vrouw. Dus, los van wat je samen leuk of prettig vindt. Hoe doe je dit dan? Bijvoorbeeld door met jezelf te gaan spelen. Dit kan gewoon met jezelf door middel van hand en spandiensten. Maar, je kan ook experimenteren met fijne speeltjes zoals een vibrator of satisfier. Elke vrouw is anders en reageert anders op speeltjes, seksuele prikkels, etc. Dus, kijk en voel vooral wat voor jou fijn is. Elke keer probeer je iets anders uit, om te kijken waar je van kan genieten, waar je opgewonden van wordt en eventueel van klaarkomt. Ik zeg bewust eventueel, want klaarkomen is niet meteen het doel. Dat komt vanzelf wel. Bij sommige mama’s duurt dit na de bevalling een tijdje, dat is heel normaal. Bij weer een andere mama, verloopt het verkrijgen van een orgasme van een leien dakje en gaat het makkelijker. En alles daar tussen in. It’s all good. Zolang jij je er maar fijn bij voelt. Zo kom je in je eigen seksuele flow terecht en kan je weer genieten van je vrouwelijkheid en seksualiteit.

No pressure!

Wat heel belangrijk is, leg er vooral geen druk op. De ene moeder vindt haar seksuele gevoel na drie maanden postpartum terug, de andere mama doet daar twee jaar over en beiden is helemaal prima. Betrek je partner bij je proces en laat hem of haar ook zien, als jij daar aan toe bent, wat je fijn vindt. Dan kan je partner daar ook op inspelen en dit leukt jullie gezamenlijke seksleven dan weer enorm op. Voor je partner is het fijn om te weten dat je eigen seksualiteit vinden heel belangrijk is en dat je hem of haar niet buitensluit. Enkel, dat je op zoek bent naar je eigen seksuele groove en waar jij behoefte aan hebt.

Wil je hulp bij het terugvinden van je seksualiteit als moeder?

Merk je dat je na de bevalling voor jezelf niet uit je seksuele slomp komt? Voel je je onzeker na de bevalling zowel mentaal als fysiek? Wil je graag jezelf weer terugvinden en je eigen seksualiteit herontdekken? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen.

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk