Hoe je meer kan genieten van het moederschap

February 20, 2024

“Ik ben zoooo moehoe”

moeder worden, moederschap

Hoe je meer kan genieten van het moederschap

Je had je van te voren nog zo bedacht: als ik straks mama wordt, ga ik niet zeuren over hoe zwaar het is om mama te zijn. Of over hoe moe ik ben. Nee, ik ga die ontzettend blije en dankbare mama zijn, echt waar. Tot het moment daar is. Je bevalling verloopt niet helemaal zoals je hebt bedacht had, je kraamweek is niet bepaald een roze wolk te noemen en daarna hang je als mama vaak van vermoeidheid, ductape en cafeïne aan elkaar.

Ik ben zo moehoe!

Je hoort jezelf steeds vaker klagen tegen vriendinnen: ’ik ben zoooo moehoe!’ En je betrapt jezelf op het gevoel van: is dit het nou? Mama zijn?  Ik had me er zoiets anders bij voorgesteld. Allereerst, is dat heel begrijpelijk. Mama worden is voor het zover is, iets heel abstracts. Natuurlijk kan je je een beeld vormen van hoe het zou kunnen zijn. Maar the real deal is net even anders. Als je net moeder bent geworden slaat de realiteit je vaak flink om de oren. Tel daar de rond gierende hormonen en het slaapgebrek bij op en je hebt de poppen aan het dansen.

Het moederschap is 1,5 FTE

Mama zijn is de mooiste maar ook de zwaarste baan van je leven. Je krijgt vrijwel nooit complimentjes. Want, je baby praat nog niet en je partner is vaak weg, of aan het werk, etc. Dus, vrijwel niemand vertelt je dat je een kick ass job aan het doen bent. Mind you: dat het moederschap 1,5 FTE (!) is. Logisch dus, dat je je heel vaak moe en ondergewaardeerd voelt.  Daarnaast missen veel moeders ook aanspraak met andere moeders die door hetzelfde heen gaan of om simpelweg een adult conversation te hebben. In plaats van alleen maar over luiers, voedingen, slaapjes en poep (kleur, frequentie, hoeveelheid) te praten. Ik kan het me zelf ook nog levendig herinneren. Ik dacht : I have a brain! Die wil ik graag weer eens gebruiken voor iets anders als bovenstaande.

Hallo schaamte & schuldgevoel

Veel mama’s schamen zich dat ze het moederschap niet alleen maar leuk vinden. Dit gaat vaak gepaard met schuldgevoel, als ze een keer iets willen doen zonder partner en kindje(s). Ik hoor dit heel vaak in mijn praktijk. Lieve mama, je hoeft je hier niet voor te schamen. Me time is juist heel belangrijk is. Sterker nog: het is brood nodig. Je wordt echt een leukere moeder als je af en toe ook even iets voor jezelf doet. Wat dat ook is. De ene moeder wil graag naar de kapper, de ander lunchen met een goede vriendin. Weer een andere moeder kiest voor een saunadagje. Het mag allemaal! Als jij er maar van oplaadt. Dan kan je het moederschap daarna een stuk beter aan en er meer van genieten.

Durf om hulp te vragen

Wat daar ook aan bijdraagt, is om hulp vragen. Het is heel Nederlands om te leven volgens “het niet lullen, maar poetsen” principe. Maar, helaas is dit niet altijd even haalbaar. Sterker nog; het is heel vaak niet haalbaar. Want, je kan als mama niet altijd maar alle ballen hoog houden. Af en toe vragen of iemand even wil komen meedraaien in bijvoorbeeld het avondritueel, als je partner veel weg is. Of je inner circle vragen om even op te passen zodat jullie als ouders even samen uit eten kunnen en/of bij kunnen slapen. Dit is heel fijn om te doen en vaak vinden de mensen die oppassen het ook hartstikke leuk om te doen. Vragen staat vrij, mensen kunnen zelf aangeven of ze het willen of niet.

Weg met die lat!

De sleutel om meer van het moederschap te kunnen genieten, is om de lat lager te leggen. Zo laag mogelijk, als je het mij vraagt. Ik zeg wel eens tegen cliënten: “gooi die hele lat gewoon het raam uit.” Je bent je eigen sterkste criticus. Dat betekent ook dat je nooit aan al die hoge verwachtingen die je jezelf stelt, gaat voldoen. En dat hoeft ook helemaal niet. Wees lief voor jezelf, lieve mama. Je doet je best, meer kan je niet doen. Probeer elke dag een positief momentje te maken van de dingen die je wel gelukt zijn in plaats van te kijken waarom je zogenaamd gefaald hebt. Hoe vaker je ziet dat dingen wel lukken (omdat die lat een stuk lager ligt), hoe beter dit is voor je gevoel van welbevinden en je zelfvertrouwen.

Wil je hulp bij het genieten van het moederschap?

Lees je bovenstaande en denk je: ik wil meer genieten van het moederschap en dat lukt maar niet? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk