Seks na de bevallin g

October 24, 2023

“Ineens gaat er weer iets naar binnen”

seks, seks na de bevalling

Hoe krijg je na de bevalling weer zin in seks?

Voordat je zwanger werd, had je waarschijnlijk een normaal seksleven. Je haalde wellicht het gemiddelde van drie keer per week niet. Maar, eerlijk is eerlijk, wie wel? En: wie heeft dit gemiddelde überhaupt bedacht, vraag ik me vaak af. De meeste stellen die langer bij elkaar zijn, knijpen al in hun handjes als ze drie keer per maand halen. Afijn, mijn punt is: seks stond in ieder geval met enige regelmaat on the menu. Als je verder in de zwangerschap komt, begint je libido vaak te veranderen, de ene mama wil niet meer aangeraakt worden op ene knuffel na, de ander kan er geen genoeg van krijgen is in the seksprime of her life.

Ineens gaat er weer iets naar binnen

Na de bevalling verandert dit vaak enorm, omdat er met je lichaam heel veel is gebeurt. Veel mama’s hebben zich negen maanden lang voorbereidt op het feit dat er iets uit hun vagina gaat komen. Dan is het na de bevalling ineens weer tijd om na te gaan denken, dat er ook weer iets naar binnen gaat: een penis bijvoorbeeld. Of een speeltje. Hoe dan ook: je hebt ineens een andere mindset nodig dan voor de bevalling en daar wringt vaak de schoen. Want, veel moeders denken: aan mijn lijf geen polonaise, zo na de bevalling. Mannen zitten vaak op een andere level en kunnen niet wachten tot ze weer kunnen vrijen met hun partner. Dit is een heel andere motivatie dan waar jij in zit als vrouw. Als je als mama een relatie hebt met een vrouw, is de dynamiek vaak heel anders. Daar is meer begrip en ruimte voor de net bevallen mama en levert dit minder discrepantie op. Toch, is het voor de meeste mama’s na de bevalling moeilijk om weer zin in seks te krijgen. Is dat raar? Welnee! Het komt veel vaker voor dan je denkt. Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat 41% van de stellen seks heeft zes weken post partum en 94% na zes maanden pas weer seks heeft.

Luister naar je lichaam

De meeste mama’s hebben na de zes weken controle nog niet meteen het gevoel van:”let’s go!” Het is ook belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en pas seks gaat hebben, als je er aan toe bent. Zowel mentaal als fysiek. Jezelf forceren werkt averechts en is helemaal niet fijn. Als de seksdrive wat langer op zich laat wachten, geen probleem. Allereerst, kan je jezelf weer langzaam aan introduceren met de wereld die seks heet. Dit hoeft niet meteen penetratie te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld eerst eens met jezelf spelen. Tast je vajine weer eens af en voel wat ze nu fijn vindt. Dit kan iets heel anders zijn, dan wat je voor de zwangerschap prettig vond. Masturbatie is ene hele fijne manier van het herontdekken van je lichaam na de bevalling. Je kan je eigen tempo bepalen, er is geen pressure en als je er genoeg van hebt, stop je er gewoon weer mee.

Langzaam wennen met behulp van speeltjes

Wat daarnaast ook goed werkt is langzaam aan wennen aan dat er weer iets in je vagina gaat. Je hebt hele fijne speeltjes die je kunnen helpen stimuleren, maar ook om weer te wennen aan iets waar naar binnen gaat. Kies een speeltje wat bij je past en niet allen gericht is op entering, maar die bijvoorbeeld ook een fijne clitorale stimulans geeft. Veel vrouwen vinden dit erg aangenaam om mee te beginnen. Je kan je partner hier ook in betrekken. Hij of zij vindt het waarschijnlijk ook prettig om samen te ontdekken wat je fijn vindt en zo leren jullie samen jouw postpartum lijf weer kennen. Grenzen aangeven is hierbij belangrijk. Als jij bijvoorbeeld liever zelf speelt en je partner alleen toekijkt, is dat ook helemaal oké. En wellicht verandert het along the way en wil je dat je partner het van je overneemt en ook meedoet. Het is allemaal oke. Het gaat er vooral om dat je weer leert genieten van je lijf zonder druk van buitenaf. Ga gewoon voelen wat fijn is voor jou en waar je blij van wordt

Geen druk om een orgasme

Tevens is het belangrijk dat je de druk om een orgasme laat varen. Dit werkt vaak averechts en kan vaak voor frustraties zorgen als het niet lukt. Meestal is klaarkomen na de bevalling optioneel, omdat er een hoop is gebeurd met je bekkenbodem. Dus kan het zijn, dat je orgasmes langer op zich laten wachten, minder intens zijn dan je gewend bent of simpelweg uitblijven. Voor sommige mama’s is dit enorm vervelend. Begrijpelijk, want je wil zo graag. Echter, jezelf druk opleggen, gaat je niet helpen. Accepteren dat het nu is wat het is, helpt wel. Ooit ga je weer klaarkomen, echt. Heb vertrouwen! Laat genieten van en met elkaar het credo zijn en zie gewoon hoe het loopt. Dan ben je meer ontspannen en kan je meer in het moment blijven en genieten van wat lekker aanvoelt.

Leg de lat laag

Als laatste wil ik tegen je zeggen; seks is iets wat fijn mag zijn. Wat je relatie verrijkt. Zowel de relatie met je partner, als die met jezelf. Leg de lat dus niet te hoog na de bevalling. Kijk of het gaat als je denkt het te willen proberen. Lukt het niet? Dan is dat ook prima. Hoe lager je de lat legt voor jezelf en je partner, hoe fijner het wordt. Luister goed naar je gevoel hierin en naar waar jij behoefte aan hebt. Oh en: vergeet het glijmiddel niet. Het kan na de bevalling down under soms een tikkeltje aanvoelen als een Sahara en dan is een beetje extra bevochtiging heel fijn. Seks hoort geen pijn te doen. Doet het wel zeer, dan is het belangrijk dat je stopt. Dan probeer je het ene paar weken of maanden later opnieuw. Je grenzen bewaken en aangeven bij het hebben van seks is zo belangrijk. Of je nu met jezelf speelt of seks hebt met je partner. Ik maakte een fijne podcast over seks na de bevalling, deze kan je hier beluisteren:

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en heb je moeite met het accepteren van je nieuwe lijf en wil je hier graag hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk