HSP, hoog sensitieve kinderen

June 7, 2022

Hoogsensitief opvoeden

hoog sensitief opvoeden, HSP

Als jij en je kindje(s) hoog sensitief zijn

Toen ik er jaren geleden achter kwam, dat ik hoog sensitief ben, voel er een last van mn schouders. Eindelijk had hetgeen wat ik in overmate voelde of ervaarde een naam. Ik was dus niet raar, moeilijk of gek. Ik was simpelweg enorm gevoelig. Niet alleen qua emoties, maar ook voor harde geluiden, scherpe geuren, de sfeer in ruimtes waar ik kwam, maar ook aan wat ik kon handlen aan prikkels op een dag. In overschreeuwde mezelf totaal, omdat ik nooit tot rust kwam. Zo holde ik van afspraak naar afspraak, ging ik tot vijf uur ‘s ochtends feesten in keiharde muziek. Tegelijk kon ik na een etentje met vriendinnen nooit in slaap komen. Om dan de volgende ochtend heel moe wakker te worden en de dag al met 1-0 achterstand te beginnen. Toen ik begon te lezen over hoog sensitiviteit voelde ik meteen; dit gaat over mij. Ik herkende zoveel. Een enorme opluchting, kan ik je vertellen.

Ook mijn dochtertje bleek hoog sensitief

Toen ik was bevallen van onze oudste Livia, merkte ik al meteen dat niet alleen ik moeite had met prikkels, maar zij ook. Ze was nog maar een week oud en ik merkte dat harde geluiden haar enorm aan het schrikken maakten. Maar, ook als haar dagelijkse routine afweek, sliep ze die nacht niet. Bijvoorbeeld: we gingen naar de bruiloft van mijn zwager toen Livia acht weken oud was, die hele nacht erna sliep ze moeizaam en waren we druk met troosten, wiegen, nabijheid geven, etc. Ik vermoedde toen al dat ze hoog sensitief was, maar werd door de meesten voor gek verklaard. Mensen zeiden dingen als: “Dat kan je nu toch nog niet weten? ”Of “alsof je dat bij zo’n klein baby’tje al kan zien” Inmiddels weet ik; dat kan wel degelijk en als je als moeder dit gevoel hebt: go with it. Alleen jij kent je kindje helemaal van binnen en van buiten. De buitenwereld niet. Je momtuition liegt nooit!

Overweldigd door emoties

Livia is inmiddels acht jaar oud, maar ervaart de hoog sensitiviteit nog steeds dagelijks. Zo kan ze niet tegen onverwachtse dingen, harde geluiden en onrecht. Dat laatste maakt haar enorm overstuur. Haar emoties reguleren is dan ook wel eens lastig, want ze voelt zoveel. Toevallig is daar ook ene fijn boek over geschreven met de titel: ”Help ik voel zoveel.” Ook helpt het haar enorm om de dag goed af te sluiten. Dit doen we door het boekje ““Slaapklets”.”. Als Livia vast loopt in haar overweldigende emoties, zet ik een wekkertje. Zodra het wekkertje aan wordt gezet spreken we af dat ze als het wekkertje gaat zoveel mag huilen en vertellen als ze wil. Daarna zet ik het wekkertje opnieuw en kan ze even tot zichzelf komen. Het wekkertje zet ik steeds wat langer uit elkaar, waardoor ze haar emoties zelf leert reguleren. Inmiddels merk ik dat ze het steeds beter kan reguleren. Wat naar mijn ervaring belangrijk is, is om je hoog sensitieve kind niet het gevoel te geven dat ze lastig is of teveel is. Zij is nooit teveel. Haar emoties zijn simpelweg te overweldigend.

 

Voor mij als HSP mama vraagt het ook veel

Voor mij als HSP mama vraagt het ook veel. Want, ook ik ben overprikkeld aan het einde van de dag. Dus dat vertel ik dan ook aan mijn meisjes. Dan  zeg ik bijvoorbeeld: ’mama is overprikkeld, dus we zetten een de tv wat zachter of mama gaat even een paar keer diep ademhalen.” Dat begrijpen ze, omdat ze dit zelf ook ervaren. Bij mijn jongste Emmi van vier jaar, vermoed ik het ook en die neem ik ook mee in ademhalen, grenzen aangeven of benoemen als ze overprikkeld is. Dan wordt er een stuk minder gehuild en geschreeuwd. Omdat ze simpelweg ervaren dat benoemen dat ze aan hun taks zitten, hen wat oplevert: namelijk serieus genomen worden en een kans krijgen om te ontprikkelen. Routine en regelmaat is bij ons gezin heel belangrijk. Daar varen we allemaal goed op. Dit leverde tijdens de babytijd vaak op onbegrip: ’ja maar je baby kan toch slapen in het restaurant in de wagen? Dat zie ik o vaak.” Ja, dat kan voor andere ouders en hun baby wellicht goed werken, maar die van ons trokken dat totaal niet. Dus deden we het niet. The end.

 

Het komt vaker voor dan je denkt

Als je bovenstaande herkent, weet dat je niet alleen bent. Hoog sensitiviteit is ene weinig belicht onderwerp in onze maatschappij, terwijl er juist zoveel hoog sensitieve personen zijn. Volgens Elaine Aaron is twintig procent van de bevolking hoog sensitief. Elaine Aaron heeft ook veel fijne boeken geschreven zoals “hoog sensitieve peronen” en Het hoogsensitieve kind Beiden boeken zijn echt aanraders als je het mij vraagt. Ik heb hier veel steun en herkenning uit gehaald voor zowel als mijn kindjes als mezelf.

Wil je hulp?

Merk je dat je als moeder weinig balans kan houden omdat je veel van dit alles herkent? Check dan mijn “mindful mama” traject. Ik kan je hiermee helpen en zorgen dat je je niet meer zo overprikkeld voelt en meer rust gaat vinden. Mail voor meer info naar info@froufroubegeleiding.nl.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk