5 vaardigheden die je als (thuisblijf)mama ontwikkelt

August 23, 2022

Ineens ontdek je na de bevalling heel veel nieuwe kanten aan jezelf

werkende mama

5 vaardigheden die je als (thuisblijf)mama ontwikkelt

Voordat je moeder werd had je je waarschijnlijk nooit kunnen bedenken hoeveel er van je verwacht gaat worden.  Ineens draait het niet meer alleen om jou en je partner. Ineens is er een kleintje die alles van je vraagt. Er komt geen gebruiksaanwijzing bij, dus is het een enorme zoektocht voor de meeste mama’s. Tel daar de verantwoordelijkheidsgevoel, het slaapgebrek en de hormonen bij op en het beeld is compleet.  Elke dag vindt je opnieuw het wiel uit voor je gevoel. Dit zijn de vijf vaardigheden die je als (thuisblijf)mama ontwikkeld.

 

Je wordt master in time management

Waar je vroeger nog alleen je eigen tijdsschema aan hoefde te houden, hup je tas pakken en de deur uit. Moet je nu als mama het ritme en de routine van je kindje(s) aanhouden. Zeker als thuisblijfmama kan je hier heel druk mee zijn. Wanneer slaapt de baby en moet hij of zij weer een flesje? Maar, ook als je oudere kindjes rond hebt lopen met elk andere slaapjestijden, wordt het een uitdaging om alle time management in goede banen te leiden. En dan heb ik het nog niet eens over ergens op tijd verschijnen. Mijn appjes begonnen standaard met: ’ik ben tien minuutjes later, want m’n baby spuugde net alles onder.” Needless to say dat het nooit tien minuten waren, eerder dertig.

 

Je leert maximaal prioriteiten stellen

In het pre-baby tijdperk kon je wellicht nog denken: nou, ik zie wel hoe het loopt, wordt dit met een of meerdere kindjes echt een uitdaging. Want, als je alles even belangrijk vindt als mama, heb je vrijwel geen leven meer. Ik vond dit zelf ook heel erg moeilijk aan het begin. Alles leek me evenveel prioriteit te hebben. Niks bleek minder waar. Het terugbellen van dezegene bleek toch echt ondergeschikt aan een douche. Of een middagslaapje voor mijn kind bleek me time voor mij, dus dat werd prioriteit. Maar, ook welke mensen je in je leven houdt en welke verdwijnen valt onder dit kopje. Niet elke vriendschap overleeft de komst van een baby. Wrang, maar waar. Het afscheid nemen omdat deze vriendschappen jou minder prioriteit geven of andersom hoort erbij, maar is niet altijd even leuk.

 

Onderhandelen wordt een way of life 

Als mama van een peuter kom je in de “twee is nee” fase. Onlangs had ik hier een heel leuk gesprek over in mijn podcast “The Real Deal” met Danique Hoofwijk. Die eeuwige strijd, het niks willen eten, de tantrums op staat of in de supermarkt: het onderhandelen lijkt vaak eindeloos. Ik weet nog goed dat ik met mijn twee meisjes een discussie had over M&M’s en serieus….(ga er even voor zitten) een M&M in tweeën heb gedeeld. Ja, je leest het goed. Het gaat helemaal nergens over, maar het gebeurde. Onderhandelen gebeurt ook vaak aan tafel. Waar je kind eerst nog broccoli en erwtjes naar binnen duwde, alsof het een lieve lust was, hapert het eten ineens aan alle kanten. Ik kreeg van de een op de andere dag een afkeurende vinger met ditto blik van mijn peuter: ”Wat is dat mama?” Ik: ”courgette’  Zij: ”dat eet ik niet, hoor.” Maar….hoezo? Vorige week vond je courgette nog heel lekker!

Je crisis management skills zijn on fleek

Ik heb zelden zo vaak aan crisis management gedaan, als sinds ik mama ben geworden, ik zie dit ook heel vaak in mijn praktijk. Moeders die ineens master crisis management worden, omdat ze een of meerdere kindjes hebben en er bijvoorbeeld veel alleen voor staan of thuisblijfmoeders die full-time voor hun kindjes zorgen en op een dag aardig wat brandjes moeten blussen. Maar, ook dingen als: een vergeten gymtas, een onverwachte studiedag (voor de werkende mama’s altijd fijn), een partner die er ’s nachts niet uitkomt met de voeding of het lang uitblijvende boertje. Als mama sta je altijd aan en is die crisis management modus dus ook vaak aan. Daarom is het ook zo belangrijk dat je als moeder af en toe even “uit kan” en op kan laden in de vorm van me time.

Creativiteit gaat flowen 

Vroeger kleide je misschien met moeite de verplichte asbak op school. Tegenwoordig kan je van Play Doh hele kastelen bouwen. Je tekenskills worden gemotiveerd alsof het niks is, als je eenmaal mama bent geworden. Maar, ook in het bedenken van cadeautjes, thema’s van kinderfeestjes, het uitzoeken en samenstellen van outfits of het inrichten van de kinderkamers. Creativiteit zit hem ook in het oplossen van problemen met je kindje. Je bent als mama eigenlijk een enorme duizendpoot. Dus gaat die creativiteit flowen als je mama bent geworden. Zelf vond ik dit een van de leukste skills.

Voel je je als mama onzeker?

Ben je mama geworden, lees je bovenstaande en denk je: ik kan dit helemaal (nog) niet> Voel je je onzeker in het moederschap en wil je hier graag vanaf. Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik kan je hierbij helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk