return to sender

November 8, 2019

Ik draag Return to Sender al jaren een warm hart toe

collab

Return to Sender

Ik hoor jullie denken, waarom schrijft Tilda nu ineens over Return to Sender? Nou, dat zal ik jullie vertellen. Return to Sender draag ik al jaren een heel warm hart toe. Omdat de opbrengst van deze collectie terug gaat naar degene die het gemaakt heeft! Vanuit mijn sterke rechtvaardigheidsgevoel, spreekt mij dit ontzettend aan. Soms komen er dingen op je pad, daar kan je geen nee tegen zeggen! Dus toen Return to Sender mij benaderde om een eerlijke review over een van hun mooie producten te schrijven, voelde ik me niet alleen vereerd maar ook heel dankbaar. Omdat ik de “senders” nu ook een beetje kan helpen door meer ruchtbaarheid te geven aan hun mooie producten en omdat ik graag mensen blij maak.

Eerst even wat informatie over dit mooie merk

Return to Sender is in 2006 opgericht door Katja Schuurman, Tessa Vos en Maarten van Huijstee. Tijdens haar reizen over de hele wereld, ontdekte Katja dat je niet rijk hoeft te zijn om ambities te hebben in het leven. Ook in de arme takken van de samenleving heb je juist  heel veel mensen die heel graag meer willen bereiken in het leven en hier voor willen strijden. Vaak wordt hen dit onmogelijk gemaakt door het gebrek aan kansen of mogelijkheden. Ook mijn man en ik hebben dit veel gezien, tijdens onze rondreizen. Sinds ik moeder ben, kan ik dit amper aanzien. Het komt nu ik mama ben van twee mooie dochters,  zoveel harder binnen. Katja zag naast alle armoede tijdens deze reizen, gelukkig ook veel mooie initiatieven. Zo ontstond tijdens haar reis door India het idee voor Return to Sender. Het idee was: eerlijke handel als drijfveer achter duurzame ontwikkeling. Win win dus!

Hun missie

De missie van Return to Sender is, om met eerlijke en duurzame handel, moeders en vrouwen te helpen een leven voor zichzelf en voor hun familie op te bouwen. Door de moeders op een duurzame wijze kennis te laten maken met de Westerse markt, kunnen zij hun leefomstandigheden direct verbeteren en leren ze hoe ze dit in de toekomst vol kunnen houden. En daar word ik nou blij van! Want ik vind het schrijnend, dat er wereldwijd zoveel vrouwen en moeders zijn, die geen eerlijke kans krijgen op werk, een fijne toekomst voor hen en hun gezin.

Maar liefst 7 Nederlandse ontwerpers van top niveau ontwikkelen samen met vakmensen uit ontwikkelingslanden jaarlijks een designcollectie. Deze collectie is geïnspireerd op de technieken en materialen uit het land van herkomst. Dit wordt gecombineerd met de kennis van kleuren en vormen van de ontwerper. Op deze manier komen twee werelden samen in één uniek product: handgemaakte designerproducten met een bijzonder en vooral eerlijk verhaal. Eerst werd de Return to Sender collectie verkocht bij de Hema. Tegenwoordig is dit bij de Bijenkorf.

Wereldwijd werkgelegenheid creëren

Return to Sender heeft door de verkoop van meer dan 2 miljoen producten tot nu toe al bijgedragen aan het creëren van maar liefst 8800 banen wereldwijd. Bij de productie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen en productiemethoden. Hoe mooi is dat! Dus niet alleen worden er fijne en eerlijke producten geproduceerd die wij kunnen kopen voor onszelf en onze kinderen, maar er wordt ook nog eens enorm veel werkgelegenheid gecreëerd. Super fijn!

Return to Sender verkoopt dus handgemaakte producten, gemaakt door vrouwen en moeders in de armste regio’s van de wereld. Dit alles om hen te helpen een leven voor zichzelf en voor hun familie op te bouwen. De inkomsten gaan rechtstreeks ‘return to sender’ dus terug naar de maker, wat vervolgens weer bijdraagt aan een beter loon voor deze moeders. Ik kan niet genoeg onderstrepen, hoe belangrijk dit is. Wij hebben het zo goed hier in Nederland en desondanks, klagen we alsof het een lieve lust is. Deze vrouwen werken keihard voor hun toekomst en die van hun kinderen en hebben een positieve mindset waar je u tegen zegt. Heel inspirerend vindt ik dat. Dus toen Return to Sender mij vroeg of ik een tas voor hen wilde reviewen, hoefde ik daar niet lang over na te denken, natuurlijk!

De tas

Deze leren tas is gemaakt in Bangladesh en voelt heerlijk zacht aan. In plaats van een regulier hengsel, zit er een leuk gekleurd touw aan vast. Dit maakt de tas extra stevig, iets wat ik als werkende mama heel belangrijk vindt. Want ik sleep mijn halve huisraad met me mee op een dag, als een soort city nomad. Dus als ik de luiers, verschoonmat, fles en talloze snacks plus mijn laptop mee wil nemen, past dat gewoon. En: scheurt de tas niet uit zijn voegen. Er zitten ook fijne zij vakjes in, waar je je telefoon, lippenstift en sleutels fijn in op kan bergen. De tas heeft een grove en vooral stevige rits die omringd is door een soort lus sluiting waardoor je de tas ook dicht kan trekken, super handig! Als je dan de rits vergeet dicht te doen als je ’s ochtends de deur uit vliegt met je kids, valt er niet meteen iets uit je tas.

Deze mooie handtas is gemaakt door grotendeels vrouwelijke werknemers in Dhaka, Bangladesh. Daar maken zij deze tassen met de hand in groepsverband. Hierbij wisselen ze de verschillende werkzaamheden af, zodat het werk zo veel mogelijk divers blijft en niet eentonig wordt. Dit product is het resultaat van hun harde werken en de samenwerking met ontwerper Laura de Monchy.

Samenwerking met Plan Nederland

Wat ik ten slotte heel mooi vindt, is dat Return to Sender hun krachten bundelt om nog meer een positieve invloed te hebben op armoedebestrijding. Door samen te werken met Plan Nederland wordt er gewerkt aan een betere toekomst voor met name meisjes en jonge moeders in ontwikkelingslanden. Plan Nederland is wereldwijd actief om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk meisjes en jonge vrouwen een kans krijgen een beroepsopleiding te volgen en deze succesvol af te ronden. Met een jaar extra basisschool stijgt hun latere inkomen met 10 tot 20%. Een jaar langer voortgezet onderwijs en ze verdienen later zo’n 25% meer. Geschoolde meisjes trouwen bovendien later en zijn beter in staat voor hun kinderen te zorgen. Geschoolde meisjes weten hoe belangrijk onderwijs is – voor hun dochters net zo goed als voor hun zonen – en besteden gemiddeld 70% van hun inkomen aan hun kinderen en familie (mannen investeren daarin 30 tot 35%). Op deze manier werken Plan Nederland en Return to Sender samen aan duurzame armoedebestrijding; ondernemerschap wordt gestimuleerd en de beroepsgerichte opleidingen geven de nieuwe generatie een betere kans op werk.

Het leukste van deze review vind ik nog wel, dat ik een van mijn lieve mama volgers heel blij mag maken, deze feestdagen! Binnenkort verschijnt er namelijk een winactie op mijn instagram waar je deze prachtige tas kan winnen. Omdat ik het zo belangrijk vindt om te delen en andere moeders blij te maken. Met name de mama’s die zichzelf niet zomaar kunnen verwennen met zo’n mooie tas of alles uitgeven aan de kindjes. Dus hou mijn instagram in de gaten en binnenkort verschijnt daar de winactie!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk