Zomervakantie stres

July 13, 2021

Voor sommige ouders is de zomervakantie niet alleen genieten

schoolvakantie

Als de zomervakantie je stress oplevert als moeder

Voor sommige delen van het land is de zomervakantie al begonnen. Voor anderen staat hij bijna voor de deur en is het aftellen begonnen. Hoewel de scholen voor veel moeders nog maar net heropend zijn na de lockdown, komt deze zomervakantie er alweer aan. Voor de ene mama is de zomervakantie een heerlijke periode van rust en quality time met de kinderen. Voor anderen is het juist enorm aanpoten omdat ze bijvoorbeeld door moeten werken terwijl kind kids thuis zijn. Wat als je het alleen thuis zijn met kids gedurende zes weken zwaar vindt? Wat als je het moederschap eigenlijk best zwaar vindt? Dan duren zes weken best lang. Ik geef je hieronder een paar tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan tijdens deze zomervakantie.

Balans werk prive

Allereerst is het belangrijk dat je op zoek gaan naar de balans tussen werk en prive tijdens de zomervakantie (en daarna). Sommige ouders moeten gewoon doorwerken (thuis of elders). Dan is het houden van balans extra belangrijk. Kijk of je af kunt wisselen met je partner. Wanneer kan jij even op adem komen en wanneer heeft hij of zij behoefte aan een pauze tussendoor? Zorg er daarnaast voor dat je naast je werk en thuis zijn met de kids ook wat tijd vrijmaakt voor jezelf. Hoe dubbel het ook mag klinken, juist in een drukke periode is het opladen extra belangrijk. Me time inplannen kan op elk moment van de dag, wat voor jou fijn voelt. Voor de een is dat ’s avonds, voor de ander in het weekend. Kies wat bij jou past en hou die balans en voorkom dat je over zes weken opgebrand uit deze zomervakantie komt.

Playdates zijn lifesavers

Sommige kinderen kunnen zichzelf enorm goed vermaken. Andere kindjes hebben daar een vriendje of vriendinnetje bij nodig. Zelf vind ik playdates ideaal, omdat ze zichzelf en elkaar  vermaken en veel plezier hebben samen. Dus, kijk eens of er vriendjes in de buurt wonen waarmee je kindje af kan spreken. Dat kan je omwisselen, zodat jij ook af en toe even je handen vrij of een kind minder in huis hebt. Hierdoor krijg je wat meer lucht en je kids hebben een leuke (mid)dag samen met een vriendinnetje. Win win dus.

Plan een leuke activiteit

Leuke activiteiten plannen is ook fijn. De een heeft een wat ruimer budget, de ander wat minder. Hier in Amersfoort krijgen de kids de Zomer Pretpas en kunnen ze hiermee gratis of met korting allerlei leuke activiteiten ondernemen. Maar, ook op Pinterest vind je talloze leuke activiteiten die (low budget) thuis of elders gedaan kunnen worden. Denk aan naar de geitjesboerderij, een speurtocht houden, ergens zwemmen, zelf tasjes bedrukken/verven, naar een museum. Zelf vind ik het plannen van activiteiten heel fijn. Ik zie mijn kids genieten en je bent weer even in een andere omgeving dan thuis. Zo kunnen mijn kinderen genieten, maar genieten we ook veel als gezin.

Wees lief voor jezelf

Als de zomervakantie je stress oplevert, is dat erg vervelend. Wat de oorzaak ook is, dit is niet wat je voor ogen had. Dus wees lief voor jezelf. Leg de lat zo laag mogelijk tijdens deze periode. Het hoeft niet allemaal perfect, goed is ook goed genoeg. Soms lopen dingen nu eenmaal anders. Vraag ook om hulp als het je even teveel wordt. Zo kan je bijvoorbeeld aan familie of vrienden vragen of je je kindje(s) even uit logeren mag brengen. Zodat je even kan bijtanken. Merk je dat op vakantie gaan je stress oplevert? Maak het jezelf dan makkelijk en lees hier mijn hoofdstuk: “Ga op reis met je baby”. Ik geef in dit hoofdstuk uit mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht.” veel handige tips over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Of je nu gaat vliegen of met de auto op vakantie gaat, hier zal je goede handvatten vinden voor je aanstaande vakantie.

Veel ouders vinden vakanties stressvol

Weet, dat schoolvakanties bij veel ouders stress oplevert. Dat is niet raar en maakt jou geen slechte moeder of vader. Je bent soms gewoon even moe of hebt het even gehad. Dat mag allemaal. Dele het met je partner, een goede vriendin, je moeder, etc.  Probeer daarnaast van de kleine dingen te genieten met je kinderen. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend. Geniet van samen een ijsje eten op de hoek. Of van samen plonzen in het zwembadje in de achtertuin. Vergroot die positieve dingen op een dag uit en benoem ze. Zo wordt het moederschap leuker en ook weer wat makkelijker.

Wil je hulp?

Herken je bovenstaande en heb je behoefte aan mentale steun tijdens de zomervakantie Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk