Intuitief moederschap

June 11, 2024

Het voelt soms ongemakkelijk om je gevoel te volgen, doe het dan juist!

intuitief moederschap

Waarom intuïtief moederschap zo belangrijk is

Veel moeders die ik zie in mijn praktijk vertellen me: ik voelde dat ik iets moest doen, maar mijn partner, de huisarts, een vriendin, zeiden van niet. Toen heb ik daar aar geluisterd, maar achteraf bleek ik het toch goed aangevoeld te hebben. Vaak neigen we om ons gevoel te laten overheersen door verstand. Door jezelf bijvoorbeeld ergens “uit te denken”(dat lukt vrijwel nooit). Maar ook door je onderbuik gevoel te negeren en daar later spijt van te krijgen.

Momtuition never lies

Je moedergevoel, of je “momtuition” liegt eigenlijk nooit. Dus, als jij als mama het gevoel hebt, je kindje warmer te kleden, dan de aanbevolen laagjes, is dat omdat je voelt dat je kindje dit nodig heeft. Of als je kindje op de basisschool signalen geeft van ongelukkig zijn, maar school zegt dat hij of zij “gewoon” meekomt met de klas. Jij voelt dat er iets niet klopt, maar je omgeving bagatelliseert dit, neemt het niet serieus of benadert het simpelweg met een grote dosis ratio. Vaak hebben moeders later pas door, hoe erg ze het bij het juiste eind hadden en vertellen ze me: ’had ik maar naar m’n gevoel geluisterd.”

Je lijf geeft je vaak al een heads-up

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus, mocht je de signalen van je intuïtie gemist hebben, dan is je lijf vaak allang bezig om je die heads up te geven. Sommige moeders hebben last van buikpijn, hoofdpijn, (onder)rug pijn, etc. Maar, ook geklemde kaken, oorsuizen, verhoogde hartslag en ademhaling, zijn allemaal signalen van je lijf wat zegt:  doe even een stapje terug en luister even naar wat er gebeurt.’ Kijk goed naar wat er zich nu afspeelt en volg je gevoel. Vaak worden deze signalen gemist, omdat je zo in de doe-modus staat. Je hebt van alles te doen, rent van hot naar her, de meeste mama’s nemen geen tijd om hier bij stil te staan.

Wanneer heb je het bij het juiste eind?

Vaak als ze dan bij mij in de praktijk komen, zijn ze moe, opgebrand en onzeker. Want, wanneer heb ik het nu bij het juiste eind en wanneer niet? Laat ik voorop stellen, dat als he op jouw kindje(s) aankomt, je het altijd bij het juiste eind hebt. Hoe vaak een zorgproffesional, vriendin of collega je ook vertelt “dat het allemaal wel mee zal vallen.” Als jij voelt dat er iets niet klopt of dat er juist iets moet gebeuren: volg dat gevoel. Echt, je intuïtie liegt niet. Het voelt wellicht oncomfortabel om je intuïtie te volgen, maar dat hoort erbij. Dat mag oncomfortabel zijn. Sterker nog: de mooiste dingen in het leven komen van uit je comfortzone stappen. Door de dingen te doen waarvan je nooit had gedacht ze te kunnen zien, doen of voelen.

Je hebt die intuïtie het al in je zitten!

Toen ik zelf net mama was, vond ik dit ook erg moeilijk. Tot mijn oudste naar de basisschool ging en daar helemaal vastliep. Ik schreef hier al eerder een blog over. Volgens school was ze motorisch achtergesteld, uiteindelijk bleek ze hoogbegaafd. Had ik toen naar die betreffende leerkracht in plaats van naar mijn gevoel geluisterd, had ik nu nooit geweten dat ze hoogbegaafd is. Dus: begin bij het begin en voel regelmatig bij jezelf hoe je lijf en mentale toestand erbij staat. Probeer intuïtief en mindful in het moederschap te staan. Dat scheelt zoveel tijd, energie en gedoe. Je hebt dit gevoel allang in je zitten. Het enige wat je hoeft te doen, is er naar te luisteren. Door het toe te laten en erop te vertrouwen dat je je intuïtief mag volgen en dat je het bij het rechte eind hebt. Niemand kent jou en je kindjes zo goed als jij zelf. Vertrouw daarop, echt!

Wil je hulp bij meer intuitief moederschap?

Vind je het moeilijk om intuïtief in het moederschap te staan? Overruled je brein eigenlijk altijd je gevoel en wil je hier anders me om leren gaan? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk