Slaapgebrek bij moeders

April 28, 2016

Waarom je slaapgebrek als moeder niet voor lief hoeft te nemen

geen roze wolk, lifecoach moeders, mama's, mindfulness, Piekeren, Postnatale depressie, slaapgebrek

Slaapgebrek, wie kent het niet als (nieuwbakken) moeder? Het begint al in de kraamweek. Je doet geen oog dicht en op dag drie tot en met vijf na de bevalling, loop je er als een ware “mombie” bij. Een mombie: de combinatie van een zombie en een moeder, die paarse kringen onder haar ogen heeft en non-stop, heel gek, haar mond wagenwijd open houdt. Juist, omdat ze alleen maar gaapt door het slaapgebrek. Heel scary allemaal…Daarna volgen de slapeloze maanden zich in rap tempo op en bij het ene gezin slapen ouders en kindje beter dan bij het andere gezin.

Ieder kindje is anders

Omdat ieder kindje nou eenmaal anders is. Sommige ouders slapen nog steeds slecht als hun kindje naar de basisschool gaat. En daarna komt de middelbare schoolperiode en wordt er ook bar weinig geslapen door de zorgen om hun puberende zoon of dochter. Omdat je als ouders nu eenmaal veel en vaak piekert over je kind(eren). Je hebt een enorme verantwoordelijkheid voor jullie kindje(s) en die voel je 24/7. Kortom: als je goed leert om te gaan met die maalstroom aan gedachten en het piekeren kan stoppen, hoe langer je daar profijt van hebt. Want zeg nou zelf, je wil toch niet tot aan je pensioen constant aan het malen en aan het piekeren zijn over wat er allemaal mis kan gaan met jou en je kindje?  Vaak hoor ik van moeders, dat als hun kindje dan eindelijk doorslaapt, zij nog steeds wakker liggen. Omdat de piekerstroom aan gedachten maar niet wil stoppen. Zo zonde! Slaapt je kind eindelijk, lig je je als moeder druk te maken om allerlei beren op de weg.

Er is een oplossing!

Maar is dat echt zo? Is er echt geen oplossing voor het slaapgebrek? Misschien is wel een  oplossing. Misschien hoef je je nachten niet al piekerend door te brengen. Er is namelijk een manier om van al dat gepieker en gepeins af te komen. In de vorm van mindfulness, want dat is mijns inziens de oplossing voor het doorbreken van die lawine aan gedachten en alle slaapproblemen. Mindfulness zorgt ervoor dat je de dingen accepteert zoals ze zijn. Gewoon in het hier en nu. in plaats er voor te willen vechten of ervoor te willen vluchten. Dit is vaak je primaire reactie op dingen die onaangenaam voelen. Als je leert dat sommige negatieve gedachten er nu eenmaal bij horen en ze in het hier en nu leert te accepteren, zal je merken dat je ;s nachts veel minder vaak wakker ligt.

Oordoppen in

Even buiten beschouwing gelaten, dat als je kindje ‘s nachts huilt, je natuurlijk vaker wakker wordt. Maar dan kan je met je partner afspraken maken, dat hij of zij er bijvoorbeeld die nacht om een bepaalde tijd uit gaat. Dat jullie de nachtshift afwisselen. Dan kan jij in ieder geval zes uur slapen met oordoppen in en je partner ook. Je kan zo nodig wat melatonine nemen. Dat is een lichaamseigen stof die je natuurlijke slaapritme bevorderd. Hierdoor slaap je dus makkelijker door als je partner er ‘s nachts uitgaat om je kindje te sussen of te voeden. Ik raad het cliënten vaak aan en zie dat zij hier veel baat bij hebben. Door melatonine te nemen en oordoppen in te doen, verminderd hun slaapgebrek al enorm.  Dat is dus stap één om slaapgebrek tegen te gaan.

Mindfulness is de sleutel

Stap twee is bewuster gaan leven, door middel van het beoefenen van mindfulness. Het is een te complex verhaal om hier helemaal uit de doeken te doen, maar het komt op het volgende neer: als je je bewust wordt van je gedachten en de gevoelens die daarop volgen, kan je deze maalstroom aan piekergedachten stoppen. Als je die maalstroom eenmaal kan stoppen, zal je dus ook veel makkelijker weer in slaap vallen ’s nachts. Hierdoor lig je niet urenlang te piekeren over je rol als moeder, of je het allemaal wel goed doet en of je wel of niet morgen naar je werk gaat. Want je bent zo moe….En als je zo moe bent, heb je vaak de neiging om je ziek te melden en niet te gaan werken. Logisch, want je bent uitgeput door al het slaapgebrek. Je wil het liefste de hele dag in je bed blijven en slapen! Dat begrijp ik zo goed!

Neem het slaapgebrek niet voor lief!

Het stoppen van de draaikolk aan gedachten is essentieel als je goed wil slapen. Geloof me, ik heb veel moeders gezien die hier heel veel last van hebben en ook ik lag vroeger nachten wakker toen in een postnatale depressie zat. Tot ik mindfulness ontdekte en leerde hoe ik mezelf kon bedaren en de gedachten kon laten gaan. Zowel overdag, als ’s nachts en dat werd tot op de dag van vandaag een enorme verrijking van mijn leven. Ik gun jou dit ook enorm! Je hoeft je slaapgebrek niet voor lief te nemen, het kan echt anders!

Wil je hulp?

Wil je ook graag weer lekker slapen ’s nachts en van het gepieker af? Mail naar info@froufroubegeleiding.nl en samen gaan we werken aan het stoppen van de negatieve gedachten en werken aan meer zelfvertrouwen in je rol als moeder.

[:en]Slaapgebrek, wie kent het niet als (nieuwbakken moeder? Het begint al in de kraamweek. Je doet geen oog dicht en op dag drie tot en met vijf van de eerste week na de bevalling, loop je er als een ware “mombie” bij. Een mombie, dat is een combinatie tussen een zombie en een moeder, die paarse kringen onder haar ogen heeft en non-stop, heel gek, haar mond wagenwijd open heeft. Juist, omdat ze alleen maar gaapt door het slaapgebrek. Heel scary allemaal…Anyway, daarna volgen de maanden zich in rap tempo op en bij de ene baby slapen ouders en kindje beter dan bij het andere gezin. Omdat ieder kindje nou eenmaal anders is. Sommige ouders slapen nog steeds slecht als hun kindje naar de basisschool gaat. En daarna komt de middelbare schoolperiode en wordt er ook bar weinig geslapen door de zorgen om hun peuterende zoon of dochter. Kortom: slaapgebrek en het moederschap gaan hand in hand, toch?

Of niet? Misschien is er een oplossing voor je slaapgebrek! Misschien hoef je je nachten niet al piekerend door te brengen. In de vorm van anti-piekertraining bijvoorbeeld. In de vorm van mindfulness gegoten, want dat is mijns inziens de oplossing voor slaapproblemen. Even buiten beschouwing gelaten, dat als je kindje ‘s nachts huilt, je vaak wakker wordt natuurlijk. Maar dan kan je met je partner afspraken maken, dat hij of zij er bijvoorbeeld die nacht uit gaat. Dan kan jij een nachtje met oordoppen in slapen en zo nodig wat melatonine nemen. Dat is een lichaamseigen stof die je natuurlijke slaapritme bevorderd. Hierdoor slaap je dus door als je partner er ‘s nachts uitgaat om je kindje te sussen of te voeden. Ik raad het cliënten vaak aan en zie dat zij hier veel baat bij hebben. Hierdoor verminderd hun slaapgebrek al enorm.  Dat is dus stap één om slaapgebrek tegen te gaan.

Stap twee is bewuster gaan leven, een nieuw begin van je manier van leven, door het beoefenen van mindfulness. Het is een te complex verhaal om hier helemaal uit de doeken te doen, maar het komt op het volgende neer: als je je bewust wordt van je gedachten en de gevoelens die daarop volgen, kan je deze maalstroom aan piekergedachten stoppen. Als je de maalstroom kan stoppen, zal je dus ook veel makkelijker weer in slaap vallen ’s nachts. Hierdoor lig je niet urenlang te piekeren over je rol als moeder, of je het allemaal wel goed doet en of je wel of niet morgen naar je werk gaat. Want je bent zo moe….En als je zo moe bent, heb je vaak de neiging om je ziek te melden en niet te gaan werken. Logisch, want je bent doodmoe door het slaapgebrek.

Het stoppen van de draaikolk aan gedachten is essentieel als je goed wil slapen. Geloof me, ik heb veel moeders gezien die hier heel veel last van hebben en ook ik zelf lag vroeger nachten wakker. Tot dat ik mindfulness ontdekte en leerde hoe ik mezelf kon bedaren en de gedachten kon laten gaan. Zowel overdag, als ’s nachts en dat is een enorme verrijking van mijn leven. Ik gun jou dit ook enorm! Kijk daarom snel op: http://bit.ly/1ot7BrE. Je hoeft je slaapgebrek niet voor lief te nemen, het kan echt anders! Ik hoop je snel te zien, zodat we samen aan het werk kunnen gaan!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk