hoogbegaafd opvoeden

June 29, 2021

We hebben een basisschool gevonden voor onze hoogbegaafde peuter

hoogbegaafd, ontwikkelingsvoorsprong

Onze reis met een peuter met een ontwikkelingsvoorsprong

Een tijdje geleden schreef ik over onze lieve Emmi. Ook bij haar is een ontwikkelingsvoorsprong vastgesteld. Hierdoor begint voor ons de rollercoaster weer opnieuw. Met Livia hebben we deze weg (inclusief vele hobbels) al afgelegd. Maar, voor Emmi begint het nu pas. Doordat Emmi op Sgooiers (een fijne voorschool voor slimme peuters zit, zijn we er op tijd bij. Dat is enerzijds natuurlijk hartstikke fijn. Anderzijds geeft het geen garanties voor hoe het bij haar gaat lopen straks. Onze Liv stond na twee jaar regulier onderwijs helemaal uit. Doordat ze nu op Da Vinci (een speciale HB school) zit, is ze weer aan gegaan en is ze weer haar oude vrolijke en leergierige zelf. Iets waar wij als ouders heel dankbaar voor zijn.

Alsjeblieft niet nog een keer

Maar, wij willen dit niet nogmaals zo meemaken. Je gunt je kind het beste en daar wringt nu net de schoen. Wat is nu wijsheid? We weten inmiddels dat Emmi niet naar Da Vinci mag, zoals haar zus. Nadat Livia werd toegelaten, veranderden de toelatingscriteria. Alleen hoogbegaafdheid was niet langer genoeg om naar da Vinci te mogen. Een kind moet ook een “plusje” hebben. Daarmee bedoelen ze een diagnose zoals ADHD, autisme, etc. Hierdoor komt Emmi niet in aanmerking voor deze Hb school, want Emmi heeft vooralsnog geen plusje en ik verwacht eigenlijk ook niet dat deze er gaat komen. Bij Sgooiers zien ze nu al dat ze voorloopt op haar leeftijdsgenootjes. Emmi zit qua denk- en leerniveau al op de tweede helft van groep 1.

Op zoek naar een geschikte basisschool

Dan zou je kunnen denken: mooi dan start Emmi straks gewoon in groep 2. Dat noemen ze in vakterm versnellen. Maar, de vraag is: willen we dat voor haar? Want het sociaal emotionele stukje speelt ook mee. En die ontwikkeling heeft ze net zo hard nodig als het intelligentie stukje. Dus moesten we op zoek naar een school die hier verstand van heeft en weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Vanuit verschillende hoeken verzamelde ik informatie. Uiteindelijk vonden we drie scholen die aan deze criteria voldeden. En ja, wij zijn inmiddels best kritisch geworden, na alles wat we met Livia hebben meegemaakt. Na lang wikken en wegen hebben we gekozen voor Joost de Vondelschool in Amersfoort. Bij binnenkomst voelde het meteen goed. Er lagen Smart Games op tafel, voor de voorlopende peuters is apart lesmateriaal en ze hebben een HB-specialist in huis rondlopen. Daarnaast zijn er plusklasjes en worden alle leerkrachten jaarlijks getraind op HB herkenning en hoe hiermee om te gaan. Daarnaast was het een hele fijne school op een mooie locatie, grote verlichte ruimtes me hoge ramen. De sfeer was goed. En bovendien: Emmi had het er meteen naar haar zin.

We hakten de knoop door

Na hier samen goed over gepraat te hebben en alles op een rijtje te zetten kozen we dus voor deze school. Het voelde goed, zowel voor Emmi, als voor ons als ouders. Deze school ligt niet bij ons in de buurt, dus logistiek zal het een enorme uitdaging worden. Ik doe denk ik straks ene grand tour d’Amersfoort haha. Alles voor je kind! Dat is het logistieke stukje. Het emotionele stuk vind ik lastiger. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat Emmi ook “uit gaat” in regulier onderwijs. En dat we niet weer maanden bezig zijn met gesprekken, frustraties en een school die niet meedenkt. Gelukkig hoor ik tot dusver alleen maar positieve verhalen over de nieuwe school en ik wil hen ook een eerlijke kans geven om het te laten slagen. Voor hetzelfde geldt gaat alles hele goed en maken we nu zorgen om niks.

In oktober gaat Emmi starten op de basisschool

In Oktober wordt Emmi vier en mag ze naar de basisschool. Iets waar zowel zij, als wij twee, enorm naar uitkijken. Ze is thuis inmiddels niet meer te entertainen en heeft vaak een kort lontje. Dit alles komt door haar temparament, onderprikkeling en natuurlijk de goold old peuterpuberteit. Ik hoop vooral dat die leerhonger straks gestild kan worden op de Vondelschool en dat ze daar lekker door kan ontwikkelen. We zijn nu al zo trots op haar en hoe ze het doet. In september test Sgooiers Emmi voor een laatste keer en gaan zij hun final advice geven aan de nieuwe basisschool. To be contunued….

Wil je ons volgen en hoe Emmi’s ontwikkeling verder gaat? Check dan mijn insta 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk