mama, mamacoach, geen roze wolk

February 8, 2022

Als je net mama bent geworden, komt er veel op je af

Tips, toen kreeg ik weer lucht

De 7 beste tips voor als je net moeder bent geworden

 Als je net moeder bent geworden, komt er een hoop op je af. Ineens heb je die enorme verantwoordelijkheid voor de zorg voor je kindje. Je bent getransformeerd van vrouw naar moeder, een enorme verandering. Tel daar de slapeloze nachten en de hormonale schommelingen bij op en je begrijpt waarom het soms zwaar kan zijn. Daarom geef ik je in deze blog de zeven fijnste tips voor als je net moeder bent geworden.

1. Vergelijk jezelf niet met andere moeders 

Moeder worden is een van de grootste life events in je leven. Veel moeders vragen zich af: doe ik het wel goed? Hoe doen al die andere moeders dat? Mijn antwoord is dan: die doen ook maar wat. Echt, we klooien allemaal maar wat aan. Vergelijk jezelf dus niet met andere moeders. Zij vinden ook dagelijks opnieuw het wiel uit, inclusief ondergetekende. Daarnaast laten zij niet altijd aan de buitenwereld zien hoe ze zich echt voelen of hoe het er echt aan toe gaat bij hun thuis. Het is slechts een momentopname die je ziet op bijvoorbeeld social media. Blijf zoveel mogelijk bij jezelf en kijk naar wat goed werkt voor jou en jullie als gezin. Vergelijken levert meestal alleen maar meer twijfel en onzekerheid op, dus probeer het zo min mogelijk te doen.

2. Schaam je niet voor intrusies, ze komen vaker voor dan je denkt

Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk hebben last van intrusieve gedachten. Dit worden ook wel intrusies genoemd. Dit zijn gedachten als: als ik nu mijn kind laat vallen, is hij dood.” Of je ziet ineens voor je hoe je je kindje onder water laat verdwijnen als je haar in bad doet. Ik had hier zelf ook enorm veel last van en ik dacht op dat moment dat ik de alle slechtste moeder ooit was. Want, welke moeder denkt nou zoiets? Inmiddels weet ik, dat intrusies voortkomen vanuit een waarschuwingssysteem in je brein. Eigenlijk zegt dit verantwoordelijkheidsgevoel tegen je: kijk je uit dat je je baby niet laat vallen?’ Je brein doet dit echter niet subtiel. Nee, die intrusies komen zomaar keihard binnen. Je bent geel slechte moeder als je intrusies hebt, lieve mama. Het betekent simpelweg dat je verantwoordelijkheidsgevoel on overdrive is en dat je er juist alles aan wil doen om je kindje te beschermen. Hoe dubbel dit ook klinkt.

3. Maak geen strijd van de borstvoeding

Borstvoeding versus flesvoeding blijft een heet hangijzer onder moeders. Ik merk dat veel mama’s enorm worstelen als de borstvoeding, om welke reden dan ook, niet lukt. Weet, dat je geen slechte moeder bent als je geen borstvoeding wil of kan geven. Het is jouw lichaam, jouw baby, dus jouw keuze, Flesvoeding is ook een keuze en als jij je daar goed bij voelt, na is dat helemaal prima. Ik heb bij mijn eerste mezelf tot wanhoop gedreven met non-stop kolven (aanleggen ging niet), voeden, dan weer kolven. Ik vond dit in combinatie met mijn postpartum depressie zo zwaar, dat ik er bij onze tweede nooit meer aan ben begonnen. Ik heb daar ook nooit spijt van gehad. Het was helemaal oké voor ons. Wat je ook kiest, onthoud: fed is best.

4. Tips voor nieuwe partners

Als je ouders bent geworden, kan het voor de partners heel ingewikkeld zijn om hun vrouw ineens zien te veranderen. Ineens is niet alleen maar je vrouw, maar ook de moeder van je kindje(s). Als je vrouw dan niet lekker in haar vel zit, is het voor jou als partner vaak moeilijk om in te schatten wat ze nodig heeft. Mijn advies is, wees er voor haar. Luister zonder oordeel of zonder een oplossing. Dat laatste is gewoon niet altijd wat ze nodig heeft. Wat helpt is ene knuffel, empathie tonen en haar ondersteunen waar mogelijk. Vraag: hoe kan ik je nu ergens mee helpen? Misschien kan je wat taken overnemen, de nachtvoeding doen, de was wegwerken, etc. Maar, wees er vooral voor haar op het mentale vlak. Praat met elkaar, hoe moeilijk de onderwerpen soms ook kunnen zijn. Communicatie is alles in een relatie. Hou deze dus open en empathisch. 

5. Trek aan de bel als je geen roze wolk ervaart

Als je merkt dat je niet op een roze wolk zit na de bevalling, blijf er dan alsjeblieft niet alleen mee rondlopen. Praat erover met je partner, een goede vriendin, je moeder, etc. Als dit niet voldoende is, trek dan aan de bel. Maak een afspraak bij de huisarts, een fijne coach of therapeut. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter. Soms zie ik moeders in mijn praktijk die pas na een jaar bij mij terecht komen. Dan zijn deze mama’s al zover in hun negatieve spiraal beland, dan duurt het veel langer om weer op het positieve te komen. Als je snel hulp krijgt, ben je ook sneller weer op de been als mama. Dat is niet alleen voor jouzelf heel fijn, maar ook voor je partner en je kindje.

6. Werk aan je relatie na de geboorte 

Veel stellen die ik zie in mijn praktijk zijn elkaar een beetje uit het oog verloren, na de geboorte. Ze hebben vooral oog voor hun kindje, maar niet meer zoveel voor elkaar. Dat is zonde, want juist in deze tijd heb je elkaar meer nodig dan ooit. Je relatie is als ene plant, die heeft ook water nodig. Dus investeer in je relatie als je net ouders bent geworden. plan regelmatig een datenight (at home) en connect weer met elkaar. Praat over koetjes en kalfjes, het weer, de dingen die in je opkomen. Of juist de struggles die al heel lang wil delen, maar waar je steeds maar niet aan toekomt. Na een avondje samen weg, merk je vaak dat de sfeer in de relatie verbeterd en dat jullie weer nader tot elkaar zijn gekomen. Plan dit het liefst twee keer per maand in, zodat de plant lekker gevoed blijft.

7. Lees mijn handboek voor moeders “Toen kreeg ik weer lucht”

Als je na de bevalling niet lekker in je vel zit (of wellicht daarvoor al0, dan is mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht” denk ik heel fijn om te lezen. In mijn boek heef ik praktische tips en trics hoe je door die niet zo roze wolk periode heen komt. Ook staan er verhalen in van andere mama’s die hetzelfde doormaakten als jij nu. Hier zal je veel steun en herkenning in vinden als net bevalen mama. Onderwerpen als onzekerheid, slaapgebrek, maar ook seks na de bevalling komen aan bod. Je vindt mijn boek hier

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en denk je: dit heb ik al geprobeerd, maar ik voel me nog steeds niet happy? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. ik ga je hiermee helpen en zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten en kan genieten van het moederschap. Want, dat verdien je, lieve mama!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk