depressie en angst tijdens zwangerschap

September 21, 2021

Depressie en angst tijdens de zwangerschap

prenatale depressie, zwangerchap

Als je tijdens je zwangerschap depressief bent

De meeste vrouwen denken voordat ze zwanger zijn, dat hun leven uit aaneengeschakelde geluksmomenten bestaat. Je ziet het helemaal voor je: jij met je dikke buik, zittend in de nieuwe babykamer die jullie met veel liefde en plezier in hebben richt. Wrijvend over je buik drink je een kopje thee terwijl je babynamen op een lijstje noteert. Het klassieke roze wolk gevoel. Helaas is dit niet voor alle mama’s weggelegd. Sommige moeders vallen tijdens de zwangerschap keihard van die roze wolk af.

De cijfers zijn gekleurd

Tussen de tien en twintig procent van de vrouwen krijgt te maken met een prenatale depressie. Veel van deze moeders ervaren ook angstklachten tijdens hun zwangerschap. Ik denk dat deze cijfers gekleurd zijn en de echte cijfers veel hoger liggen. Dit zijn namelijk alleen de mama’s die het gemeld hebben, die hulp hebben gezocht of zich hierover hebben uitgesproken. Veel moeders die ik spreek in mijn praktijk durven dit niet uit schaamte en schuldgevoel. Ze houden de depressie en angst voor zichzelf. Veel van deze moeders zijn tevens bang om gelabeld te worden als “slechte moeder.” Ik vind dat zo schrijnend, want je bent helemaal geen slechte moeder als je depressief bent tijdens of na je zwangerschap. Je hebt hier niet om gevraagd, het is je overkomen!  Als het een keuze zou zijn, had je als moeder natuurlijk een heel andere keuze gemaakt.

Angst voor de bevalling

Bij sommige moeders beginnen er tijdens de zwangerschap ook angsten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld angst voor dat iets met hun kindje gebeurt, angst dat hen zelf of hun partner iets overkomt. Maar, ook angst voor de bevalling komt veel voor. Deze mama’s zijn bang om te bevallen, de pijn, of het wel goed komt allemaal, etc. Heel begrijpelijk. Op het moment dat je hier niet over praat en het voor jezelf houdt, worden de sombere en angstige gedachten vaak niet minder. Het wordt een opeenstapeling van negatieve emoties en gedachten die voor deze zwangere mama’s moeilijk te verteren zijn. Want, je had je er zo op verheugd. Veel moeders vragen mij: ”Waarom voel ik me nu dan zo? Waarom kan ik niet genieten van mijn zwangerschap en voel ik me zo somber?”  

Verschillende triggers

De oorzaak kan in verschillende dingen liggen. Zo kan een traumatische gebeurtenis (voor of) in de zwangerschap een depressie of angststoornis triggeren. Bijvoorbeeld, het overlijden van een dierbaar persoon, verlies van baan of woonsituatie. Maar, ook lichamelijk of psychisch letsel oplopen, kan een enorme trigger zijn. Bij sommige moeders komen onverwerkte trauma’s naar boven vanuit hun jeugd. Dit kan een onveilige thuissituatie zijn geweest of seksueel misbruik en alles daar tussenin. Zelf kwam ik er tijdens mijn tweede zwangerschap achter dat ik een bevaltrauma had. Ik kreeg goede therapie voor mijn postpartum depressie na mijn eerste kindje,  maar de focus lag vooral op mijn postpartum depressie. Het bevaltrauma (hoe bijzonder dat ook is) was ons beiden niet opgevallen. Eenmaal zwanger van onze jongste, had ik alsnog EMDR nodig om dit een plekje te kunnen geven. Erg heftig om dit tijdens mijn zwangerschap te moeten ondergaan, maar het hielp me enorm.

Zwanger zijn moet alleen maar leuk zijn

Ook veel moeders die een fertiliteitstraject hebben doorlopen, ervaren sombere en angstige gevoelens tijdens de zwangerschap. Doordat ze zo lang hebben moeten wachten op de zwangerschap, ligt de lat vaak erg hoog bij deze mama’s. Het “moet dan allemaal leuk zijn”. Deze moeders leggen onbewust de lat erg hoog voor zichzelf, waardoor de realiteit vaak verbleekt naast de  roze wolk verwachting. Ook deze moeders kampen met veel schuldgevoel. “Ben ik eindelijk zwanger, kan ik er amper van genieten.” Of de mama’s die door een HG zwangerschap gaan en 24/7 overgeven ervaren vaak negatieve gedachten rondom de zwangerschap. Sommigen van deze moeders kunnen niet wachten tot de zwangerschap voorbij is en ze eindelijk van die misselijkheid en het spugen af zijn. Ook zij voelen zich hier schuldig over, want “mijn kindje kan hier toch niks aan doen?’ Dat klopt, maar jij ook niet! Ik vind dit zo vervelend dat deze mama’s zich zo voelen, want ook jij heb recht op al je gedachten en gevoelens, lieve moeder. Het is niet een kwestie van even een knop omzetten. Sommige mama’s hebben gewoon even een mentaal steuntje in de rug nodig en daar is helemaal niks mis mee!

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en denk je, ik herken me hier helemaal in? Zit je ook niet op die roze wolk tijdens je zwangerschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik ga je hiermee helpen!

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk