De evolutie van je reis als moeder

September 13, 2022

Elke mama ervaart het moederschap anders

moederschap

De evolutie van je reis als moeder

Voordat je mama wordt, heb je vast een beeld gehad bij hoe het moederschap zou zijn. Je zag jezelf al helemaal zitten in de schommelstoel met je kindje. Je hebt met veel liefde en voorpret de kinderkamer ingericht en leuke kleertjes gekocht voor je kleintje. De meeste moeders zijn vooral bezig met de leuke en ook praktische dingen en vooral gericht op je kindje. Vaak vergeten mama’s dat zij zelf ook zorg en aandacht nodig hebben. Dat je transformatie van vrouw naar moeder een heel groot life changing event is. In het Engels wordt dit proces matrescence genoemd. In de Nederlandse taal is hier geen woord voor. Gek, als je beseft hoeveel vrouwen er jaarlijks moeder worden en deze grote transformatie doormaken.

Ik had dit niet aan zien komen

Toen ik zelf net moeder was geworden, wist ik niet wat me overkwam. Het enorme verantwoordelijkheidsgevoel, de 24/7 zorg voor mijn kindje, altijd “aan” staan, de hormonen, het was zo veel om te verwerken. Tel daar de hormonen bij op en je snapt hoe overweldigend deze periode is. Ik zie dit ook vaak bij moeders in mijn praktijk. Veel mama’s hadden van te voren nooit aan zien komen dat ze zich na de bevalling zo ontheemd zouden voelen. Ook als je wel op een roze wolk zit, is die eerste periode na de bevalling aanpoten en bij tijd en wijlen heel zwaar. Dat is niet iets om je voor te schamen lieve mama, dit komt veel vaker voor dan je denkt.

Elke reis is anders

De reis die je als mama aflegt vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest in handen hebt tot nu, is een lange, mooie en soms heel pittige reis. Je wil het allemaal heel graag goed doen als moeder, maar soms lukt dat even niet. Omdat je moe bent, of overprikkeld, of omdat je je oude leven mist. Ook dat mag er zijn. Die evolutie in het moederschap gaat niet altijd zonder slag of stoot. Je mag er soms moeite mee hebben, je afvragen waar je aan begonnen bent. Naast de mooie momenten, de leermomenten, de wanhoop en de vreugde die het moederschap met zich meebrengt. Accepteer dat je dit voelt en denkt. De reis die moeders afleggen is nooit dezelfde. Hoe mama’s het moederschap ervaren, is nooit hetzelfde. Elke mama is uniek, elke baby is anders en dat is allemaal oké.

Het moederschap is een spiegel

De meeste moeders die ik zie in mijn praktijk, hebbend dezelfde dingen gemeen: ze leggen de lat hoog voor zichzelf, zijn perfectionistisch van aard, willen graag de touwtjes in handen houden en voelen zich vaak onzeker. Met name het laatste zorgt ervoor dat je de evolutie als mama soms als ingewikkeld ervaart. Omdat het moederschap je een spiegel voorhoudt. Alles waar je voor de bevalling al mee worstelde, zoals angsten, somberheid, onzekerheden, worden vaak XXL uitbergroot als je mama bent geworden. Dan staat het droombeeld wat je had van voor de bevalling, in schril contrast met hoe je je daadwerkelijk voelt nadat je moeder bent geworden.

Je bent niet wat je denkt

Weet, dat de evolutie van jou als mama niet gedefinieerd wordt door je gedachten en emoties. Je bent niet wat je denkt. Je hebt simpelweg gedachtes die komen en gaan. Emoties die je soms overweldigen, die soms negatief zijn. Dit zegt echter niks over je kwaliteiten als mama. Jouw versie van het moederschap is de juiste, omdat jij weet wat het beste is voor jou en je kindje(s). Je succesverhalen maken je geen goede moeder, de liefde voor je kindje maakt je een goede moeder. Dus laat je niet ontmoedigen, wees lief voor jezelf. De reis die je als mama aflegt is er een met ups en downs. Laat je niet ontmoedigen, wees jezelf. Verontschuldig jezelf niet voor wat je denkt en voelt. Het mag er allemaal zijn. Je bent goed, precies zoals je bent.

Wil je hulp?

 Lees je bovenstaande en merk je dat je moeite hebt met het moederschap/ Voel je je onzeker of is de roze wolk ver te zoeken? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik weet als geen ander hoe je je nu voelt en ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk