matresence

August 30, 2021

Misschien heb je wel eens van het Engelse woord “matrescence” gehoord. Het betekent: het proces van moeder worden

geen roze wolk, het moederschap, It takes a village to raise a child, moeder worden, moederschap

Het proces van moeder worden

Misschien heb je wel eens van het Engelse woord “matrescence” gehoord. Het betekent: het proces van moeder worden.

Vaak is er vooral aandacht voor het kindje wat is geboren. Maar, tegelijk wordt er ook een moeder geboren. Iets wat nog steeds vaak vergeten wordt. De mama verdient net zoveel aandacht als het kindje. Want, de mama ondergaat een heel proces van aanpassen aan de nieuwe situatie, de nieuwe levensfase die we het moederschap noemen. Tijdens de bevalling laat je de vrouw achter die je ooit was en transformeer je naar moeder. Natuurlijk ben je als je zwanger bent al mama, maar tijdens de bevalling begint het. Die nieuwe fase. Een periode die zich het best laat omschrijven als een fysieke, psychologische en emotionele rollercoaster.

De mentale behoeftes van de mama’s worden vaak genegeerd

Ondertussen moet je ook nog een kindje in leven zien te houden. En daar wringt nu net de schoen. Want, omdat de meeste aandacht gaat naar de baby, worden bijvoorbeeld de emotionele behoeftes van moeders vaak genegeerd of gebagatelliseerd. Er wordt simpelweg niet naar gevraagd, hoor ik van veel mama’s in mijn praktijk. Als mama’s dan aan de bel trekken als ze niet op een roze wolk zitten, krijgen ze van medische professionals te horen: ”ja, maar alle moeders zijn moe. Of “alle baby’s huilen veel.” Daar heeft een onzekere, vermoeide, nieuwbakken moeder geen snars aan, denk ik. Matresence is een van de minst onderzochte dingen op medisch gebied als het om bevallen en de post partum periode gaat. Waarom is dit, vraag ik me al een tijdje af? Het is tijd dat er meer aandacht voor komt bij artsen en medici, verloskundigen en kraamzorg. Het zou mijns inziens net zoveel prioriteit moeten hebben als de zorg voor het kindje.

Stel je verwachtingen bij

Vaak heb je van te voren een bepaald beeld van hoe het moederschap zal zijn. Dat beeld is vaak geromantiseerd. Wellicht heb je er dingen over gelezen of bepaalde series gezien waarin het moederschap op een bepaalde manier werd weergegeven. Misschien volg je bepaalde social media accounts van bekende mama’s die vooral de rooskleurige kant van het moederschap laten zien. Hoe dan ook, je beeld is niet perse getoetst aan de realiteit. Als je dan bevallen bent en die roze wolk is er niet, is dat enorm slikken voor deze moeders. Dus, stel de verwachtingen bij. Leg de lat laag. Lukt het vandaga niet? Dan is er morgen weer ene dag. Wees lief voor jezelf en kijk met ene milde blik naar jezelf. Meer dna je best, kan je niet doen, lieve mama!

Zorg voor support in je nabije omgeving

It takes a village to raise a child. In de hedendaagse maatschappij is deze village er alleen niet altijd voor nieuwbakken mama’s. Ouders die ver weg wonen of zelfs in het buitenland, vriendinnen die zelf druk zijn met hun gezinsleven, buren die elkaar amper kennen. Het is moeilijk om die tribe te vinden voor veel moeders. Dus probeer zoveel mogelijk hulp in te schakelen en te accepteren van de mensen die wel in de buurt zijn. Als mensen vragen: ”kan ik iets voor je doen?” zeg dan volmondig “ja”. Denk vooral niet dat je het allemaal allen zou moeten kunnen. Dat is simpelweg onmogelijk.

Erken de voor- en nadelen van het moederschap

Je zal momenten ervaren in het moederschap waarin je denkt: waar ben ik aan beginnen en er zullen momenten zijn waarin je geniet van mama zijn. En alles daar tussenin. Accepteer de moeilijke momenten en zie ze voor wat ze zijn: van voorbijgaande aard. Geen enkele mama vindt het moederschap alleen maar leuk en degene die beweren van wel, zijn niet helemaal eerlijk, als je het mij vraagt. Je mag het soms zwaar vinden. Omarm het en laat het gaan. Tegelijk is het ook belangrijk om je te focussen op wat er wel goed gaat en waar je wel van geniet. Focus on the good, zeg maar. Want, wat je aandacht geeft dat groeit.

Me time is essentieel

Vele moeders vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf te nemen. Sommige mama’s zijn bang om als slechte moeder gezien te worden als ze dingen ondernemen zonder hun kindje. Andere mama’s voelen zich enorm schuldig als ze hun kindje bij de oppas, opvang of zelfs bij hun partner achterlaten. Dat komt heel vaak voor. Je bent geen slechte moeder als je tijd voor jezelf nodig hebt. Sterker nog: het is essentieel om die me time in te plannen. Anders hou je het gewoon veel minder goed vol. Plan dat avondje uit of ene weekendje weg. Ga wat leuks doen met vriendinnen of in je eentje naar de sauna. Het maakt niet uit wat je kiest: als jij er maar van oplaadt. Dan kan je het moederschap een stuk beter aan en zal je er ook meer van kunnen genieten.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en heb je moeite met de transformatie tot moeder? Kan je maar moeilijk genieten van het moederschap en kindjes en wil je graag dat het anders wordt? Ik kan je helpen1 Mail naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag.

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk