Hoe houd je als mama de balans tussen werk en privé?

April 20, 2021

Die oh zo gewilde werk privé balans, hoe bereik je die nou?

Postnatale depressie

Hoe houd je als mama de balans tussen werk en privé?

Voor veel nieuwbakken moeders en vaders is het enorm wennen om na de komst van je kindje een goede werk privé balans te creëren. Sommige moeders zien er enorm tegenop om weer te gaan moeten werken. Andere moeders kunnen niet wachten tot het moment daar is. Als je dan eenmaal uit de kraambubbel bent gekomen en je weer aan het werk gaat, is het vaak enorm schakelen voor nieuwe moeders. Je zit met je hoofd vaak nog bij je baby en tegelijk moet je je focussen op de werktaken die voor je liggen. Dit kan soms erg ingewikkeld zijn en vraagt veel van je aanpassingsvermogen.

Hoe krijg je de werk privé balans goed?

Voor sommige mama’s is het enorm ingewikkeld om de werk privé balans goed te krijgen. Als je een baan hebt die veel van je vraagt of als je zelfstandig ondernemer bent bijvoorbeeld, kan het vaak voelen alsof er weinig tijd overblijft voor jezelf als moeder of voor je gezin. De balans tussen werk en privé kan soms ver te zoeken zijn en dit kan voor veel spanningen zorgen. Niet alleen levert dit stress op voor jou als mama, maar ook binnen je relatie en je gezin. Hoe zorg je er nu voor dat je die balans tussen werk en privé kan verbeteren?

Geef het de tijd

Allereerst, is het belangrijk dat je je realiseert dat dit tijd kost. Het is volkomen normaal dat die beginperiode enorm wennen is en jullie als gezin je draai moeten vinden. Dus, probeer de lat zo laag mogelijk te leggen voor jezelf. Je hoeft niet alles perfect te doen als mama. Je hoeft niet in je eentje al die ballen hoog te houden. Als je balans wil in je werk, maar ook binnen je gezinsleven is het belangrijk dat je hulp vraagt aan anderen. Vraag bijvoorbeeld aan je ouders om een keertje op te passen, zodat je je handen even vrij hebt. Of als je kindje slecht slaapt, om hem of haar een nachtje uit logeren te brengen bij je schoonouders, zodat jullie even bij kunnen tanken. Je hoeft het als mama niet allemaal alleen te doen! Vraag om hulp en als het aangeboden wordt, zeg dan alsjeblieft “ja!”

Praat met elkaar

Ook binnen jullie gezin is de balans tussen werk en privé houden belangrijk. Werkt je partner ook veel,  dan is het vaak lastig om de taken evenredig te verdelen. Hoe ouderwets dit ook mag klinken, er komt toch veel op de schouders van moeders terecht. Iets wat mijns inziens echt mag veranderen. We leven in 2021, deze taakverdeling binnen het gezin kan echt beter! Dus ga er eens rustig voor zitten met je partner en vraag wanneer hij of zij je kan helpen met huishoudelijke taken, het wegbrengen en ophalen van de kids, de boodschappen doen, etc. Ik zie veel moeders in mijn praktijk die erg perfectionistisch van aard zijn en alles zelf willen doen. Dan is de balans tussen werk en privé vaak ver te zoeken. Dus, verdeel de taken zoveel mogelijk en kijk samen naar wat er wel mogelijk is, in plaats van wat niet kan of lukt.

Creëer tijd voor jezelf

Iets wat ook enorm helpt om de werk privé balans te verbeteren is, meer tijd voor jezelf creëren. Als jij meer oplaadmomenten voor jezelf creëert, zal je merken dat je beter in je vel komt te zitten en genoeg energie hebt om de dag aan te kunnen. Dit geldt zowel voor jou als je partner. Dus kijk wanneer je gedurende de dag even alleen kan zijn, een sportlesje kan doen, even een wandeling kan maken, een gezichtsmaskertje kan nemen, etc. Alles om even op te laden is geoorloofd. Je hebt als mama maar zoveel energie te besteden op een dag. Dus besteed die tijd slim en dus ook aan jezelf1 Als je batterij in het rood staat, duurt het veel langer voor je weer opgeladen bent, dus zorg dat de batterij elke dag weer even oplaad, zodat je niet in het diep donkerrood komt te staan. Me time voor jezelf creëren is niet egoïstisch, dat is slim en bovendien broodnodig als moeder!

Vergeet je relatie niet!

Last but not least, is het belangrijk dat je je relatie ook meeneemt in de werk privé balans. Op het moment dat je werk belangrijker is dan je relatie, kan dit voor veel stress in de relatie opleveren. Logisch, want de ander voelt zich dan vaak verwaarloosd of onbelangrijk. Dit doet je relatie geen goed, dus maak je relatie prioriteit. Hoe leuk en hoe belangrijk je je werk ook vindt, je relatie is belangrijker. Niet alleen voor jezelf en je partner, maar ook voor je kindje(s). Er zijn bepaalde gezinnen waar de ouders in cruciale beroepen werken of veel in ploegendiensten werken, waardoor het lastig is om aan elkaar toe te komen. Plan dan wekelijks of om de week een (datenight (at home) in. Op deze avonden leg je je telefoon aan de kant en geef je elkaar onverdeelde tijd, liefde en aandacht. Praat met elkaar over de dingen waar je mee zit, waar je tegenaan loopt, maar uit ook je frustraties en verdriet. Als je er niet over praat, kan je er samen minder makkelijk uitkomen. Dus investeer in je relatie en in elkaar, dan komt het echt goed!

Welke werk privé balans?

Merk je dat de balans tussen werk en privé ver te zoeken is en wil je graag hup? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga jou (en je partner) hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk