Hoe houd je je relatie leuk tijdens de Corona crisis

April 21, 2020

Ik ben mijn partner soms een tikkeltje zat

corona, corona crisis, relatie, therapeut

Hoe houd je je relatie leuk tijdens de Corona crisis?

Inmiddels zitten we in de derde lockdown van de Corona crisis. De meesten van ons zijn het behoorlijk zat aan het worden. Om me heen zie ik een hoop stellen worstelen. Want, het is nogal heftig wat er allemaal van ons ouders verwacht wordt op dit moment. Naast het feit dat veel van jullie gewoon thuis moeten doorwerken terwijl de kids ook nog thuis zijn, moet je als ouders ook nog het huishouden regelen, je kinderen lesgeven, boodschappen regelen en elkaar nog een beetje aandacht geven. Voorlopig lijkt het erop dat de overheid  de scholen en de opvang nog dicht laten. Kortom: het is enorm aanpoten voor de meeste ouders onder ons.

Je relatie is net een kamperplant

Een relatie is eigenlijk net als een plant. Je relatie heeft ook water nodig. In de vorm van een goed gesprek, aandacht voor elkaars behoeften en natuurlijk ook affectie. Veel ouders hebben momenteel enorm veel moeite om met name dat laatste te tonen, omdat ze simpelweg in de overlevingsstand staan. Dus dan schiet die knuffel of kus er vaak bij in. En juist die knuffels zijn nu extra belangrijk. Want hierdoor komt er oxytocine vrij, het feel good stofje waardoor je je niet alleen mentaal beter gaat voelen, maar ook weer meer aan elkaar gaat hechten. Seks is hier ook een goed voorbeeld van, trouwens.

Er wordt veel meer ruzie gemaakt

Bij sommige stellen springt het vuurwerk er vanaf. En dan bedoel ik niet in de slaapkamer, maar omdat er thuis enorm veel ruzie gemaakt wordt. Er zijn stellen wiens relatie al niet zo stabiel was, voor de Corona uitbraak. Deze ouders strugglen nu meer dan ooit tevoren. De ruzies zijn niet van de lucht en de verwijten of snerende opmerkingen vliegen om elkaars oren. Daar wordt de sfeer thuis niet gezelliger op en in sommige huishoudens loopt dit zelfs uit op separatie of zelfs huiselijk geweld. Lees je dit en vermoed je huiselijk geweld bij een familielid, buren of goede vrienden? Neem dan alsjeblieft contact op met je huisarts, het consultatiebureau of Stichting Veilig Thuis.

Hoe hou je het nu leuk samen?

Dus hoe houd je je relatie nu gezond tijdens deze Corona crisis? Door allereerst te accepteren, dat deze situatie nu is wat het is. We hebben geen enkele invloed op de situatie, maar wel op over hoe wij ermee omgaan. Dus spoor negatieve gedachten en emoties op en laat deze vervolgens gaan (in bijvoorbeeld een ballon, mandje, wolk, etc). Daarnaast is het belangrijk dat je je partner af en toe een complimentje geeft. Dat is zo ontzettend belangrijk! We zijn vaak geneigd om alleen te kijken naar wat de ander allemaal niet goed doet. Maar het is veel constructiever om te benoemen wat de ander juist wel goed heeft aangepakt

Blijf met elkaar praten!

Tevens is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven over de dingen die momenteel spelen in jullie levens. Maak hierin ook de moeilijke dingen bespreekbaar waar je al dagen of soms weken mee rondloopt. Gooi het open en wees eerlijk over waar je mee zit op dat moment. Je partner kan geen gedachten lezen, dus als jij hulp nodig hebt bij bepaalde dingen: vraag er alsjeblieft om. Communicatie gaat ook over de taakverdeling: wie doet wat in huis vandaag, maak een dagindeling en hou je daar ook aan. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld omstebeurt even werken zonder gestoord te worden of even ontspannen/hardlopen/yoga/ Netflixen.

Toon naast ook waardering en affectie

Als laatste zou ik willen zeggen: pak elkaar regelmatig even vast. Een knuffel, een zoen, een aai of even elkaars hand vastpakken. Het klink allemaal zo simpel, maar de meesten vergeten dit, doordat het zo’n bizarre en hectische tijd is op dit moment. Zoek elkaar op en verbind je weer met elkaar. Dan wordt het leven gedurende deze Corona crisis net even wat makkelijker.

Willen jullie hulp?

Merk je dat je er helemaal doorheen zit en je partner ook? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl! Ik ga jullie hiermee helpen!

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk