Zelfdliefde voor meoders

November 21, 2023

“Wat je aandacht geeft dat groeit en waar je je bewust van wordt, dat bloeit”

zelfvertrouwen

Hoe je je zelfliefde als moeder vergroot

Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk, hebben een flink gebrek aan zelfliefde en zelfvertrouwen. Waarom ik deze in een zin noem: ze gaan eigenlijk altijd hand in hand. Zelfliefde komt vanuit zelfvertrouwen en andersom. Dus: hoe meer je liefdevol over jezelf praat, hoe meer je je zelfverzekerd voelt. En als je meer zelfvertrouwen uitstraalt, voel je ook meer liefde voor jezelf. Het een bestaat vaak niet zonder het ander. Daarom is het ook zo belangrijk dat je hier als mama voldoende (en het liefst meer dan) van hebt.

Zelfliefde is voor veel moeders niet vanzelfsprekend

Zelfliefde is een groot goed. De meeste mama’s die ik spreek, praten vaak negatief over zichzelf. De zelfliefde is dus vaak ver te zoeken. De negativiteit die ze denken of uitspreken over zichzelf zit hem vaak in dingen die ze zogenaamd niet goed zouden kunnen. In werkelijkheid valt dit meestal enorm mee en kunnen ze dit wel! Ook gaat het vaak over negativiteit omtrent hun uiterlijk. Veel mama’s worstelen enorm met hun postpartum lijf. Ik schreef hier al eerder een blog over. Zelfliefde is iets wat de meeste mama’s niet van nature gemakkelijk toekomt. Je moet er dus vaak hard voor werken, om die pure, echt liefde voor jezelf te kunnen voelen.

Vergelijken met andere mama’s

Hetzelfde geldt voor zelfvertrouwen. Dit vertrouwen zit hem vaak in het vergelijken met anderen. Veel mama’s vergelijken zichzelf met andere moeders die het zogenaamd beter kunnen. Of die op social media wel heel gelukkig en zelfverzekerd lijken. Trust me: niks is minder waar. Ook die andere moeders klooien maar wat aan. Niemand heeft de waarheid in pacht, als het gaat om het moederschap. Op het moment dat je zelfvertrouwen en zelfliefde aan de lage kant is, ervaar je het moederschap vaak als zwaar en soms zelf als negatief. Zo zonde, want je zou enorm van het moederschap kunnen genieten, als al die twijfels wegvallen.

Accepteren wat je denkt en voelt

Hoe doe je dit dan? Het begint met het accepteren van je onzekerheden en gebrek aan zelfliefde. Dat is de belangrijkste en eerste stap. Laat de negatieve gedachten over jezelf vervolgens weer gaan. Ze hoeven je leven niet te beheersen! Onthoud lieve mama: je bent niet wat je denkt. Het zijn “maar” gedachten. Ze definiëren jou of je kwaliteiten als moeder niet. Probeer achter elke negatieve gedachte die je over jezelf hebt, een positieve gedachte te plaatsen. Zo breng je balans aan in je hoofd en overheerst het negatieve niet langer.

Benoemen wat je wel goed kan als mama

Daarnaast is het belangrijk dat je je gaat focussen op wat je allemaal wel goed kan als mama en wat er wel goed ging die dag. Dat kan je doen door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden en op te schrijven aan het einde van de dag wat er allemaal goed ging of de dingen die je zelf goed hebt aangepakt, die fijn voelden voor jou, etc. Ben je niet zo’n schrijver? No worries! Dan kan je het ook hardop uitspreken als je in bed ligt vlak voordat je gaat slapen. Benoemen in welke vorm dan ook, zorgt ervoor dat je er bij stil staat. En als je ergens bij stil staat, ben je er dus bewust mee bezig. Dat laatste zorgt ervoor dat er in je brein een positieve switch plaatsvindt. Dus in plaats van alleen maar te kijken naar wat je niet kan, kijken naar wat je allemaal wel goed kan als mama.

Je mamabrein een boost geven

Wat je aandacht geeft dat groeit. En alles wat je benadrukt, dat bloeit. Het is net als je  je planten water geeft. Alleen geef je je brein een boost van water en pokon, daar groeien vervolgens de bloemetjes uit. Die bloemetjes zij een metafoor voor jouw zelfliefde en zelfvertrouwen. Dit gaat vervolgens bloeien en overheersen in plaats van de negativteit die je daarvoor voelde. Lieve mama, je verdient het om met een aardige stem tegen jezelf te praten. In plaats van die negatieve zeurende stem. We kennen hem allemaal.  Dus hoe meer jij de bloemetjes laat bloeien in je hoofd, des te fijner je jezelf gaat voelen in het moederschap. En wie wil dat nou niet?

Wil je hulp bij meer zelfliefde als moeder?

Merk je dat je al een tijd worstelt met een negatief zelfbeeld en is de zelfliefde in geen velden of wegen te bekennen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen en zorgen dat je je zelfverzekerd en positief voelt als mama.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk