hoog sensitiviteit, HSp mama, mamacoach

March 28, 2023

Veel moeders voelen zich overprikkeld door het moederschap

hoog sensitief

Hoog sensitiviteit bij moeders

Hoog sensitiviteit (oftewel HSP) is een onderbelicht onderwerp in het moederschap. Toch, zie ik heel veel mama’s in mijn praktijk die hoog sensitief zijn. Deze moeders komen bij mij met klachten als: ik ben zo snel overprikkeld, vermoeid of ik kan amper harde geluiden verdragen. Als je dan een huil baby hebt, zijn de poppen al snel aan het dansen. Want, het harde geluid komt bij jou veel harder binnen als bij een ander of bijvoorbeeld je partner. Sommige moeders hebben zelfs EMDR nodig om het vele huilen van hun baby te verwerken, omdat het een trauma is geworden. Een op de vijf mensen is hoog sensitief, dus de kans dat jij het bent is best wel groot.

Wat is HSP nu eigenlijk?

Iemand die HSP is, verwerkt gebeurtenissen, informatie en prikkels anders dan de gemiddelde persoon. Je hebt als hoog sensitieve moeder een gevoeliger zenuwstelsel dan een andere mama. Bij mensen met hoogsensitiviteit zijn er meerdere hersengebieden tegelijk actief. Meestal filtert je brein alle informatie die er tegelijk binnenkomt. Bij hoog sensitieve personen werkt deze filter minder goed. Dan komen er heel veel indrukken en prikkels tegelijk bij jou als hoog gevoelige moeder binnen. Hierdoor voel je je vaak oververmoeid of overprikkeld. Je krijgt dan de neiging je terug te trekken, af te schermen of zelfs dingen te vermijden. Hoog sensitiviteit wordt door jou als mama vaak niet herkent, sterker nog: veel moeders hebben het idee dat ze zich aanstellen of voelen zich niet begrepen door de buitenwereld. Iets wat zorgt voor veel verdriet en frustraties.

Wat zijn de kenmerken van hoog sensitiviteit?

Geen moeder is hetzelfde, dus ook hoog sensitiviteit is per mama verschillend. Hier volgen de bekendste kenmerken van HSP: overgevoeligheid voor licht, geluid, geur en bewegingen, een enorm groot inlevingsvermogen hebben, je vaak moe voelen, veel piekeren of zorgen maken en vermijdingsdrang. Met hoog sensitiviteit wordt je geboren, dus de meeste mama’s die ik in mijn praktijk zie, ervaren dit al hun hele leven. Echter, kunnen ze het vaak niet plaatsen. Dus zijn deze mama’s gedurende hun hele leven tegen allerhande situaties of gebeurtenissen aangelopen, die voor hen erg moeilijk, overweldigend of zelfs traumatisch waren. Dit komt omdat je brein alle sensaties die binnenkomen, amper kan filteren. Dit zorgt ervoor dat je als hoog sensitieve mama soms amper kan bijbenen wat er allemaal gebeurt. Hoog gevoelige moeders zijn dus vaak moe en hebben het gevoel dat ze het moederschap vaak niet aan kunnen door de hoge hoeveelheid zintuigelijke prikkels die je te verwerken krijgt als je (net) een of meerdere kindjes hebt gekregen.

Hoog sensitiviteit is niet iets negatiefs

Veel moeders ervaren hun hoog sensitiviteit als iets negatiefs. Dit is ze vaak aangepraat door hun omgeving of dit komt door ervaringen vanuit hun jeugd.. Zo zonde, want er zitten juist hele positieve kanten aan hoog sensitiviteit. Sterker nog: ik vind HSP’ers de mooiste mensen die er zijn. Waarom? Omdat ze een heel groot empathisch vermogen hebben, ze hebben snel ergens inzicht in , zijn vaak enorm gewetensvol, hard werkers, ze hebben een hoge mate van creativiteit (dus komen vaak op innovatieve en creatieve oplossingen), en kunnen zelfs flora en fauna goed aanvoelen. Dus als je om leert gaan met je hoog sensitieve karakter, kan je veel meer uit je leven en het moederschap halen, dan je nu op dit moment doet. Je bewust worden van het feit dat je HSP bent, is de eerste stap. De tweede stap is: jezelf inlezen over dit onderwerp. Zelf vindt ik de boeken en artikelen van Elaine Aaron heel erg fijn en helpend. Ook met betrekking tot mijn kindjes, heb ik veel aan haar boeken gehad. Want, deze hoog gevoelige mama heeft ook twee HSP dochtertjes en ja: dit brengt soms uitdagingen met zich mee. Weet, dat hoog sensitiviteit iets is waar je mee om kan leren gaan en dat het iets heel moois kan zijn. Je hoeft je niet steeds zo overweldigd of oververmoeid te voelen, lieve mama. Je kan hier heel goed mee om leren gaan en jezelf beschermen en tegelijk HSP inzetten als je grootste en sterkste tool in handen. Je eigen persoonlijke super kracht.

Wil je hulp bij je hoog sensitiviteit?

Lees je bovenstaande en denk je; dit herken ik en ik heb hier hulp bij nodig. Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen te navigeren door het hoog sensitiviteit landschap.

 

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk