Positief denken is een keuze

March 21, 2023

Focussen op positiviteit vergroot je eigenwaarde

positief denken

Positiviteit is een keuze

Voor de ene moeder is positief denken een makkie. Het komt als vanzelf op haar denk pad en ze blijft onder de meeste omstandigheden blij en dankbaar. Voor andere mama’s is dit wat lastiger. Door bijvoorbeeld vervelende dingen die ze hebben meegemaakt in hun jeugd, waardoor hun (zelf)vertrouwen is beschadigd. Deze moeders hebben vaak moeite met vertrouwen op het feit dat het wel weer goed komt. Of vinden het moeilijk om het glas als half vol te zien. Voor hen komt positief denken niet als vanzelf of komt het zelfs helemaal niet in ze op.

Belemmerd door je negatieve emoties

Ik zie dit ook veel in mijn praktijk. Moeders die grote dromen en verlangens hebben, maar daar niet voor durven te gaan. Omdat ze belemmerd worden door hun angsten of de beren die ze op de weg zien. Maar ook veel net bevallen mama’s kunnen moeite hebben met de positieve dingen zien in het moederschap. Omdat ze hun oude leven missen, door het slaapgebrek of die oh zo leuke hormonen die je soms helemaal overnemen. Het resultaat is: dat je je als moeder dan alles behalve positief voelt, terwijl dat juist is waar je zo naar verlangd of dit juist zo nodig hebt.

Positieve mindset ontwikkelen

Misschien je deze uitdrukking al: focus on the good, then the good gets better. Deze uitdrukking is een van mijn persoonlijke favorieten. Want, alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Dat geldt ook voor de positieve dingen in je mind. Dus als je een positieve mindset wil ontwikkelen, is het belangrijk om mindful om te gaan met alles wat er wel goed gaat in je leven. Ik leer dit aan mijn cliënten door middel van verschillende mindfulness oefeningen, waarin we ons focussen op toegevoegde waarde. Hierdoor wordt dan ook weer je zelfvertrouwen vergroot als moeder. Iets wat veel mama’s hele graag willen en wat niet iedereen van nature goed af gaat.

Positieve intenties opschrijven

Op het moment dat je je positieve intenties gaat opschrijven en uitspreken, gebeurt er ook echt iets in je brein. En hoe vaker je dit positieve pad bewandeld, hoe beter je je gaat voelen. Daarnaast ontwikkel je dus een positieve gewoonte, die je er elke keer weer bij kunt pakken, als je hem nodig hebt. Soms kan je je als moeder niet voorstellen dat je je ooit weer positief zal gaan voelen, omdat er zoveel gaande is in je leven. Of doordat je wordt overspoeld door negatieve gedachten en emoties. Dit is heel begrijpelijk en komt veel vaker voor dan je denkt. Lieve mama, weet dat je niet bent wat je denkt. Dus, laat je gedachten geen loopje met je nemen. Accepteer dat je dit denkt of voelt en laat het vervolgens weer gaan. Je positieve mindset ontwikkelen gebeurt, op het moment dat je de negativiteit kleiner maakt in je leven en de positiviteit laat groeien. Het is eigenlijk net als met je plant, die moet je soms ook voorzien van water en wat pokon. Hetzelfde geldt voor je gedachten. Dus bewater die positieve plant in je hoofd. Laat haar groeien en floreren. Dan voel je je zoveel beter.

 

Wil je hulp bij het ontwikkelen van een positieve mindset?

Lees je bovenstaande en denk je: ik wil dit ook, maar ik weet niet hoe. Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik kan je hiermee helpen!

 

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk