Scheiden, scheiden is niet het einde

January 3, 2024

Scheiden is niet het einde, het is een nieuw begin

scheiden, scheiding

Scheiden is niet het einde, het is een nieuw begin

Veel mensen die gaan scheiden zitten in een enorme rollercoaster. Je hebt geen idee hoe de periode die voor je ligt, zal gaan lopen. Dit zorgt voor veel onzekerheden en vaak ook negatieve emoties. Veel moeders die ik zie in mijn  praktijk, hebben last van angsten, somberheid en soms ook paniekaanvallen. Voor sommige moeders die gaan scheiden, is het onduidelijk waar ze gaan wonen. Dit zorgt voor veel stress. Ook het vertellen aan de kinderen zorgt voor veel pijn en verdriet. Ook komt er vaak schaamte en schuldgevoelens bij kijken. Dit kan ik mijn kinderen toch niet aandoen?

Alles voelt zwaar als je gaat scheiden

Als je midden in dit proces van scheiden zit, is het dan ook heel moeilijk om overzicht te houden. Laat staan dat je het positieve van de situatie in kan zien. Alles voelt zwaar, langzaam, verdrietig, etc. Je kan je niet voorstellen dat je hier ooit goed uit gaat komen of dat je je ooit weer positief zal voelen. Zelf had ik dit ook, toen ik midden in mijn scheiding zat. De emotionele rollercoaster was intens. Ik wilde niks liever dan de tijd vooruit spoelen en zien hoe ik er een jaar (of twee) later bij zou zitten en nog veel belangrijker: hoe het met mijn kindjes zou zijn.

De overlevingsstand is real

De zorgen die je hebt als je aan het scheiden bent, zijn talloos. Het verwerken van alles wat je meemaakt, de (negatieve) impact op jezelf en je kindjes houdt je dag en nacht bezig. Er is dus weinig ruimte voor de toekomst, simpelweg omdat je in je hoofd alleen maar bezig bent met het proces van scheiden en alles wat daarbij komt kijken. Niet gek dus, dat je in de overlevingsstand staat en niet verder kan kijken dan morgen of zelfs maar een paar uur vooruit kunt kijken.

Scheiden is niet het einde van je leven

Toch is scheiden niet het einde van je leven. Echt niet. Het voelt wellicht nu onwerkelijk wat ik tegen je ga zeggen. Maar, scheiden is ook een nieuw begin. Het is een nieuwe start van het leven. Van jouw leven. Want, wellicht wilde je zelf niet scheiden en was het niet jouw keuze. Misschien heeft je ex-partner al een nieuwe vriendin terwijl jullie officieel niet eens gescheiden zijn. Wellicht heb je nu het gevoel dat je niks waard bent of (en deze hoor ik heel veel): ik ga nooit meer gelukkig worden met iemand. Niks is minder waar. Ook jij zult weer gelukkig worden met iemand, maar wat nog veel belangrijker is: met jezelf. Want, dat geluk hangt niet af van een partner in je leven. Dat geluk mag van binnenuit komen. Dit is iets waar je aan kan werken en je zelf kan leren.

Je komt wellicht achter jouw behoeftes of dromen

Het kan zo zijn, dat je wellicht al niet helemaal gelukkig was in je relatie of huwelijk, Maar, dit simpelweg niet onder ogen kwam, in kon zien, etc. Dat wil niet zeggen, dat je happy was in je huwelijk of relatie. Het kan best zijn dat je door het scheiden van je ex, erachter komt dat je heel andere behoeftes hebt in een relatie. Dat je bijvoorbeeld behoefte hebt aan een empatische of zorgzame partner. Die kans ga je vanaf nu krijgen: een nieuwe relatie met een partner die jou wel aanvoelt en wel ziet voor wie je bent. Het kan ook zijn dat scheiden jouw keuze is, dan voelt dit hele proces als een nieuw begin, your time to shine.

Scheiden is jouw nieuwe start in het leven

Dat is het eigenlijk voor iedereen die gaat scheiden, maar dat voelt bij lange na niet zo voor iedereen. Toch is het zo. Je kan en mag dit proces van scheiden zien als jouw nieuwe start, jouw reboot in dit leven. Welke dromen heb je, die je niet kon najagen in je oude relatie? Welke reizen wilde je maken, die tegen werden gehouden in je oude leven? Welke hobby’s wil je al heel lang oppakken, maar daar was geen ruimte voor? Schrijf al deze nieuwe mogelijkheden, dromen en kansen voor jezelf op. Maak een nieuwe bucketlist die draait om jou en jouw behoeftes. Het is nu jouw tijd, dus pak dit vast met beide handen en hold on for dear life. Pak deze lijst er elke keer weer bij als je het even niet ziet zitten en haal hier positiviteit en kracht uit voor jezelf.

Hoop doet leven

Dit gaat je door de moeilijke momenten helpen die scheiden met zich meebrengt. Op de donkere momenten van dit break-up proces, is het moeilijk om het licht te zien. Maar, inzien dat het je ook veel moois kan brengen in de toekomst, geeft hoop. En: “hoop doet leven”, zei mijn oma altijd. Accepteer dat je het nu allemaal zwaar en moeilijk vindt. Dat mag ook en is heel begrijpelijk. Zoek hulp van een professional als je het niet meer ziet zitten. Wees daarnaast heel erg lief voor jezelf. Want, scheiden is moeilijk, zwaar en complex. Je hebt niet alleen de zorg voor jezelf, maar ook om  je kinderen. Ook zij hebben wellicht hulp nodig van een goede therapeut of kindercoach. Ik schreef hier al eerder een blog over, die vind je hier.

Wil je herkenning vinden bij andere gescheiden mama’s?

Omdat ik zoveel reacties kreeg over mijn eigen scheiding en ik merkte dat veel moeders zich enorm eenzaam vielen in dit hele proces, start ik deze maand de gescheiden mama groep. We starten 10 januari en er zijn nog ene paar plekjes vrij. Wil je daarbij zijn? Mail dan naar info@froufroubegeleidjng.nl of meld je hier aan onder vermelding van gescheiden mama groep.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk