Slaaptekort nadat je moeder bent geworden

March 29, 2021

Wanneer ga ik weer slapen?

slaapgebrek, slaaptekort

Slaaptekort nadat je moeder bent geworden

Slaaptekort, je hebt er vast al veel over gehoord voordat je moeder bent geworden. Slaapgebrek is een veel besproken onderwerp onder moeders. Veel mama’s vragen elkaar: ”slaapt jouw baby al door?’ Of: “ik ben zo moe, wanneer ga ik eindelijk weer eens slapen?” Dit zijn dingen die ik veel hoor  in mijn praktijk. Slaaptekort is iets waar veel nieuwbakken moeders en vaders veel moeite hebben. Niet slapen zorgt ervoor dat je relativeringsvermogen zo, hopapkeee, het raam uit gaat.

Kort lontje

Daarnaast zorgt slaaptekort ervoor dat je een korter lontje krijgt, sneller uitvalt tegen je partner en dat je soms ineens in huilen uitbarst. Gewoon, omdat je zo moehooooeee bent. Het gebeurt heel vaak en het is iets waar veel moeders last van hebben. Het is niet voor niets dat de CIA slaapontzegging inzet als martelmethode: het is super zwaar. Sommige moeders vragen mij: hoe kreeg jij je kindjes zover dat ze door gingen slapen? Ik leg dan uit dat we dit deden door overdag vooral veer routine aan te houden en als ze wat ouder waren, de nachtvoedingen op te rekken met een kwartiertje. Dit beschrijf ik ook in mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht.” Maar, dit is voor elk kindje, elke ouder en elk gezin weer anders.

Slaaptekort door piekeren

Sommige moeders ervaren slaaptekort, terwijl hun kindje(s) gewoon slaapt. Dan is het hele huis stil, maar jij ligt nog wakker. Vaak komt dit type slaaptekort doordat moeders veel last hebben van piekeren. Dat gebeurt vooral ’s nachts en vaak lijken problemen dan ook ineens veel erger. Dingen waar je overdag misschien niet zoveel over nadenkt, komen ’s nachts ineens opzetten en voor je het weet lig je uren naar het plafond te staren of zie je kuddes beren op de weg. Als moeders veel piekeren, ligt daar vaak een groter iets aan ten grondslag.

Onzekerheid na het krijgen van een baby

Meestal hebben deze mama’s veel last van onzekerheden sinds ze moeder zijn geworden. Onzekerheden over of ze het wel goed doen als mama en of ze wel geschikt zijn voor het moederschap. Deze onzekerheden volgen elkaar vaak in rap tempo op en werken slaaptekort in de hand. Want, als je je constant zorgen maakt over wat nog gaat komen of over dingen nadenkt die al zijn geweest, verspil je eigenlijk onbewust heel veel energie. Op beiden heb je namelijk geen invloed. Op het hier en nu dan weer wel. Daarom werkt mindfulness heel goed tegen piekeren en helpt het je om jezelf te omarmen precies zoals je bent.

Ook ik was die onzekere moeder

Ja, dus ook met al je onzekerheden. Dat wil niet zeggen dat je hier niet vanaf kunt komen. Ook ik was ooit die moeder met XXL slaaptekort en ik piekerde me suf. Ik was super onzeker toen ik net moeder was geworden en vroeg me steeds af: hoe doen al die andere moeders dit? Nu, zoveel jaren later weet ik. Dat er niet 1 juiste manier van moederschap is. Er zijn er wel duizenden. De perfecte mama bestaat niet. Dus probeer in het hier en nu te kijken naar wat er wel lukt op een dag. Ga zoeken naar succesjes binnen jouw moederschap. Probeer de minder succesvolle momenten (zoals wanneer de spaghetti tegen het raam zit bijvoorbeeld) te omarmen en te zien voor wat het is: van voorbijgaande aard. Omarm het mantra: ”het is een fase”. Laat de negatieve gedachten of de piekergedachten die je hebt op een dag zoveel mogelijk los. Je hoeft er niks mee, ze zijn er toch al. Probeer niet teveel na te denken over: waarom denk ik dit of wanneer gaat het over? Hiermee maak je de negatieve gedachten juist groter. Hoe meer je mindful om leert gaan met het piekeren en de negatieve emoties, hoe minder vat ze zullen hebben op jou als moeder. Vergroot de mooie momenten en de successen op. Want, die zijn ook van jou. Niet alleen de moeilijke momenten. Hoe meer je gaat kijken naar wat er wel lukt, hoe meer je zal merken dat het piekeren over je onzekerheden en dus ook het slaaptekort minder zullen worden.

Ook zo moe?

Lees je bovenstaande en denk je: ik wil ook weer lekker en zorgeloos kunnen slapen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk