moederschap, na de bevalling

July 27, 2021

Soms doet het moederschap onverwachte dingen met je

het moederschap, mama's, moeder worden, moederschap

7 dingen die het moederschap met je doet als vrouw

 

Als je welkom wordt geheten in het moederschap, verandert een hoop. De zorg voor je kindje, het enorme verantwoordelijkheidsgevoel en de gierende hormonen doen een hoop met je. De transformatie van de vrouw die je eerst was naar moeder, leert je allerlei nieuwe dingen. Dit zijn de 7 dingen die het moederschap met je doet:

 

 

1.   Slaap krijgt een heel andere dimensie

Hoe moe je vroeger dacht dat je was, valt vaak in het niets bij hoe moe je bent zo net na de bevalling. Vaak slaap je 1 a 2 nachten niet als je gaat bevallen. Daarna begint de kraamweek en wordt er ook vaak bar weinig geslapen. Slaapgebrek is een heet hangijzer onder moeders. De ene baby slaapt bij zes weken al door, de andere baby pas na een jaar. En alles daar tussen in. Hoe dan ook, je gaat slaap zoveel meer waarderen en voelt je herboren als je een keer zes uur aaneengesloten hebt geslapen. Wat kun je je dan een ander mens voelen!

 

2.   Ineens ben je meer bezorgd

Vroeger draaide alles om jou en je partner en had je een vrij zorgeloos bestaan. Als je dan een kindje krijgt, komt er van alles op je af. Heeft hij het war genoeg? Zou ze honger hebben?  Waarom slaapt hij niet? Zou ze krampjes hebben? Allerlei zorgen waarvan je voorheen het bestaan niet eens af wist. Sommige moeders maken zich ook zorgen over dat hun kindje iets overkomt door hun toedoen. Dit soort gedachten noemen ze intrusies. Het hoort er allemaal bij, maar er wordt weinig over gesproken. Weet, dat dit allemaal normaal is en deze bezorgdheid erbij hoort.

3.   De innerlijke mama leeuwin komt naar boven

Ineens komt er een soort oer-gevoel bij je naar boven, waarin je er alles aan doet om je kindje(s) te beschermen, lief te hebben en voor hem of haar op te komen. Je weet soms niet waar dit gevoel vandaan komt, maar ineens is het daar. Ik noem dit je “momtuition.” Dit gevoel liegt nooit, Dus omarm je mama leeuwin en volg je gevoel. Als het niet goed voor jou of je gezin, doe het dan niet. Je mama leeuwin mag er gewoon zijn.

4.    Je stelt andere prioriteiten voor jezelf en je gezin

 

Eerst draaide je leven nog om feestjes, festivals en leuke dingen doen. Ineens draait je leven om je kindje. Hij of zij wordt je heel universum en soms zit je maandenlang in de zogehete baby bubbel. Al het andere lijkt ineens minder belangrijk. Het enige wat er nog toe doet is de zorg en het welzijn van je kindje. Meestal gaat die fase geleidelijk over in een nieuwe fase waarin je je leven met kind weer vormgeeft in een leven waarin je ook andere dingen onderneemt. Bijvoorbeeld als je weer gaat werken, als je dingen gaat ondernemen buitenshuis met je kindje(s) of als je weer eens op vakantie gaat als gezin. Voor de ene mama is dit makkelijker dan de andere. Welke prioriteiten je ook kiest, er is geen goed of fout.

5.    Je bekijkt je partner met andere ogen

 

Eerst waren jullie nog met zijn tweetjes, maar nu zijn jullie ouders geworden van een of meerdere kindjes. Er verandert niet alleen veel voor moeder, maar ook voor haar partner. Haar lichaam is verandert, maar ook haar hele zijn. Andersom zie je je partner ineens als ouder en zie je kwaliteiten die je voorheen nog niet ontdekt had. Zo zag ik ineens hoe mijn man heel goed kon sussen en schommelen en kreeg hij onze dochters soms eerder stil dan ik. Super fijn vond ik dat, want dan kon ik even een kopje thee drinken en bijkomen. Maar, ook de de liefde die je tussen je partner en je kindje(s) ziet is heel bijzonder. De band die er vanaf de zwangerschap al is, valt met geen pen te omschrijven. Die onvoorwaardelijke liefde is zo mooie en waardevol. Ik vond dat een van de meest bijzondere dingen om te zien toen ik net moeder was geworden.

6.    Soms doe je bijzondere uitspraken

 

Als je moeder bent geworden doe je soms uitspraken waarvan je vooraf nooit had gedacht dat je ze zou doen. Zoals: niet aan het raam likken.” Of: “haal die vanger uit je broers neus!” Ook, ga je soms ook gekke dingen doen, zoals aan een kont snuiven (hallo poepluier!) of eet je de kliekjes van je kind op omdat je geen snack voor jezelf hebt meegenomen en honger hebt. Het hoort er allemaal bij. De schaamte maakt plaats voor acceptatie en hopelijk kan je er ook een beetje om lachen.

7.    Hallo multitask mommy!

 

Waar je voorheen nog moeite had om twee dingen tegelijk te doen (ik kon vroeger niet achteruit inparkeren zonder de muziek zachter te zetten), kan je nu ineens een baby op je arm dragen, in een pan roeren en tegelijk de tablet bedienen. Het is een gave! Omarm je nieuwe octopus status, maar probeer ook lief te zijn voor jezelf. Het feit dat je het allemaal tegelijk kan, wil niet zeggen dat je het ook altijd allemaal tegelijk moet doen. Je hoeft niet alles tegelijkertijd of perfect te doen. Leg de lat laag voor jezelf en binnen je multitask talent.

Valt het moederschap je soms zwaar?

Moeder worden is niet voor elke mama even makkelijk. Ben je net bevallen en zit je niet op een roze wolk? Wil je hulp om weer lekker in je vel te komen zitten in het moederschap? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk