Mening, moederschap, onzekerheid

March 12, 2024

“Ik ben niet goed genoeg als mama”

mening

Waarom de mening of ongevraagd van een ander niks zegt over jou als moeder

Misschien is de volgende situatie herkenbaar voor je. Je loopt op straat en je kindje huilt. Er loopt een wildvreemde aan je voorbij en die zegt: ’ja dat felle licht is ook niet goed voor zo’n kleintje”. Of: je vertelt aan een vriendin dat je kindje niet zo goed slaapt en je krijgt het ongevraagde advies: ’ja, misschien moet je hem gewoon even laten huilen.” Ik hoor dit soort dingen heel veel van moeders in mijn praktijk. De meesten van hen vinden dit heel naar en worden hier erg onzeker van.

Ik ben niet goed genoeg als mama

Op het moment dat iemand een mening over je heeft, heb je als mama al snel het gevoel van: ik doe het niet goed genoeg. Daaraan vast gekoppeld zit vaat een gevoel van falen. Op het moment dat dat zaadje geplant is in je hoofd, gaat dat groeien en soms zelfs woekeren. Met als resultaat dat je het gevoel hebt, niet goed genoeg te zijn als mama. Maar, niks is minder waar, lieve mama. De mening van een ander of ongevraagd advies, definieert jou niet in het moederschap of daarbuiten. Je bent goed, precies zoals je bent.

Hoe ga je hiermee om?

Hoe ga je hier nu mee om? Allereerst: stel duidelijke grenzen. Als iemand een mening over je heeft en die naar jou toe uit, benoem dat allereerst wat dit met je doet. Zeg bijvoorbeeld: ik merk dat ik het naar vind wat je nu tegen me zegt.” Om hier nog meer kracht aan toe te voegen zou je er achteraan kunnen zeggen: ”ik wil niet dat je dit soort dingen tegen me zegt.” Hierdoor laat je ook zien, dat je dit niet accepteert. Veel mensen hebben een mening over ene ander. Echter, daar zit jij als moeder vaak helemaal niet op te wachten. Maak dit dus bespreekbaar en stel grenzen. Dat is hele belangrijk.

Waarom raakt het me zo?

Daarnaast is het evident dat je bij jezelf te rade gaat: waarom vind ik dit zo vervelend? Waar komt dit gevoel vandaan en wat kan ik hier aan doen? Hoe begrijpelijk het ook is, dat het je raakt, zelfreflectie is altijd waardevol en hierdoor groei je als persoon, als moeder en partner. Want, het ongevraagde advies van tante Truus is vervelend. Maar, waarom raakt het je zo in negatieve zin? Waarschijnlijk zit hier een onzekerheid van jezelf onder. Het goede nieuws is: hier kan je iets aan doen. Werken aan zelfliefde en zelfacceptatie is heel belangrijk als moeder. Niet alleen voor jezelf, maar je geeft hiermee ook een heel mooi voorbeeld voor je kindje(s). Als zij een mama zien die zelfvertrouwen uitstraalt, zullen zij dit sneller van je overnemen. Helaas, werkt dit ook de andere kant op. Als jij constant faalangstig en onzeker bent, pikken ze dit ook op. Doe hier dus iets mee, dat is zo belangrijk.

Iedereen heeft een mening

Als laatste wil ik benoemen, dat we in een land en tijd wonen, waarin iedereen een mening heeft over een situatie, persoon, iemands leven, etc. Door de socials zou je haast vergeten dat we ook nog gewoon mensen zijn, in plaats van plaatjes op je telefoon. Wees je hiervan bewust. Je hoeft je niks van die mening of ongevraagd advies aan te trekken. Mijn oma zei altijd: ze kunnen beter over je praten, dan van je eten.”  I rest my case. Laat deze mensen een mening hebben. Jij weet zelf wat voor moeder je wil zijn voor je kids. En nee, het zal niet altijd zo gaan als jij het wil en nee: je bent niet de perfecte moeder. Het goede nieuws is: dat hoeft ook helemaal niet. De mening van ene ander is maar een mening. Zo lang jij en je partner maar weten hoe het zit.

Wil je hulp?

Merk je dat je worstelt met bovenstaande en voel je je onzeker als moeder? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl Ik begrijp je als geen ander en ga je hiermee helpen.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk