Als je het moederschap soms niet leuk vindt

September 21, 2020

Soms zie je het als mama even niet zitten

moeders, zelfvertrouwen, zwaar

Als je het moederschap (soms) zwaar vindt

Er zijn soms van die momenten in het moederschap waarop je het even niet ziet zitten. Dit zijn meestal de momenten waarop de dingen niet zo gaan, zoals jij het graag had gewild. Of op de momenten waarop je door slaapgebrek, hormonen en weinig tijd voor jezelf het gevoel hebt dat je het niet meer kan handlen. Heel begrijpelijk, want als je net mama bent geworden, komt er enorm veel op je af. Maar ook als je kindjes wat ouder zijn, kan het moederschap je soms zwaar vallen. Veel moeders houden dit voor zichzelf, omdat ze niet willen klagen of niet als slechte moeder bestempeld willen worden.

Weg met dat taboe!

Dit laatste weegt erg zwaar mee voor deze mama’s. Want zeg nou zelf, niemand vindt het leuk om om als ontaarde moeder neergezet te worden. Alleen door het verzwijgen van dit soort dingen, gaat het taboe er niet af en denken andere moeders dat zij de enige zijn die het moederschap soms zwaar vinden. Dus, is het belangrijk dat we hier meer open over gaan praten. Je mag het moederschap namelijk best zwaar vinden. Dat is volkomen normaal. Ik ken eigenlijk geen enkele mama die dit soort momenten niet heeft. Inclusief ondergetekende.

Spaghetti tegen het raam

Als mijn peuter weer eens met spaghetti loopt te smijten tijdens het avondritueel en mijn oudste de mini courgette stukjes uit het eten plukt en zegt:”dit eet ik niet, want het is groen.” Terwijl ik net mijn stinkende best heb gedaan om een lekkere en gezonde maaltijd te maken. Denk je dat ik dan met een tevreden glimlach ontspannen aan tafel zit? Natuurlijk niet! Ik zit dan ook te balen. Zo heeft elke moeder van dit soort momenten.

Veel moeders lopen vast

Ik ken veel moeders die na de bevalling vastlopen, omdat ze de lat veel te hoog leggen voor zichzelf. Ze verwachten van zichzelf een perfecte mama die alles aan het moederschap leuk vindt. Dat ze alles meteen goed moeten kunnen en niet moren falen. Of dingen niet altijd even leuk vinden, zoals weinig tijd voor jezelf, de borstvoeding die niet loopt of dat jij en je partner elkaar vrijwel amper kunnen spreken. Laat ik een ding vooropstellen: de perfecte moeder bestaat niet. Je kan je uiterste best doen, maar aan perfectie kan vrijwel niemand tippen. Dus let die lag een stuk lager en kijk met een milde blik naar jezelf.

Wees mild voor jezelf

Wat voor advies zou je je vriendin geven als ze zich zo voelde? En volg dit advies dan zelf op. Je hoeft niet perfect te zijn, om een goede moeder te zijn. Jouw kindjes kijken naar jou en vinden jou de liefste mama die er is. Ja  ook als je het idee hebt dat je glorieus aan het falen bent. Trust me, I’ve been there. Dus accepteer van jezelf dat je dit soort mindere momenten hebt op een dag. Het hoort er allemaal bij. Realiseer je, dat ze van voorbijgaande aard zijn en dat je je straks weer beter zult voelen. Dat helpt vaak al enorm.

Wil je hulp?

Zit je niet lekker in je vel en voel je jezelf soms opgesloten in het moederschap? Wil je dingen veranderen maar weet je niet goed waar te beginnen? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag, zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.

let's
connect

on Instagram

@geenrozewolk